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	BLOOD TESTS FOR MARRIAGE LICENSES

	

	By: John Kasprak, Senior Attorney


You asked for the history of the blood test requirement to obtain a marriage license.

STATE LAW

State law requires a blood test as a prerequisite to obtaining a marriage license (CGS § 46b-26).  The parties intending to marry must undergo a standard laboratory blood test for syphilis.  If the test is positive, the person must submit to a physical examination of the skin and appropriate mucous membranes.  The law prohibits the issuance of the marriage license unless the application is accompanied by the written statement of a physician (or other designated health professionals) that the applicant is not infected with syphilis or in a stage of it that is communicable (§ 46b-26(a)). 

LEGISLATIVE HISTORY

The blood test requirement has its origin in l935 legislation passed by the General Assembly (PA 192; S. 5149).  There is little legislative history to draw on to determine the purpose of the blood test requirement.  House and Senate debates were not transcribed in that era.  Public hearing testimony supported the testing requirement, generally in order to prevent people with communicable syphilis from passing it on to their spouse and children.

One health official (Dr. Comfort) stated, “I am in favor of this.  This is for the benefit of the man and woman and also for any child they might have.  If they couldn’t afford it, the health department and clinics could do the work for them.”  Another speaker urged some caution on the matter: “I would like to call attention to the possible danger in such legislation.  It seems to me that it might well be classed with the birth control bill.  The fear due to ignorance might have a tendency to lead to immoral conduct especially among young who know of their condition.  I think the motive in back of this bill is good but there are other dangers which might lead into immoral action.”

Legal commentators have observed, “statutes requiring such tests have been upheld on the theory that the state has the power to prohibit the marriage of persons afflicted with loathsome or hereditary diseases which are liable to be transmitted to their spouses or inherited by their offspring” (52 Am. Jur. 2d, Marriage, Sec. 35).  

A Connecticut Superior Court decision in l942 held that the fact that a marriage license applicant was not in a stage of syphilis that was communicable did not permit the issuance of the license where the woman was infected with syphilis which would be transmissible to her children; the state is as much interested in preventing the transmission of syphilis to the children of a marriage as it is in preventing the communication of the disease by the parties (Doe v. Doe, 11 Conn. Supp. 157 (l942)).

In l978, the General Assembly added a requirement that any woman less than 50 years old and capable of pregnancy applying for a license also has to be tested to see if she was immune to rubella (German measles).  If she is not immune she must be so informed. But the law does not require an applicant to receive an immunization from rubella before a license can be issued.  The license applicant, however, must be informed of “the consequences of such lack of immunity with respect to pregnancy” (§ 46b-26(e)).
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