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Medical Records-Next of Kin


You asked if a next of kin is entitled to a deceased person’s complete medical records from a hospital and physician.

SUMMARY


There is no statute that explicitly entitles a deceased person’s next of kin to his medical records.  But a number of state laws relate to the issue.

PHYSICIAN MEDICAL RECORDS


By law, a health care provider must supply, upon a patient’s request, complete and current information the provider has concerning any diagnosis, treatment, and prognosis (CGS § 20-7c(a)).  The law defines “patient” as a natural person who has received health care services from a provider for treatment of a medical condition, or a person he designates in writing as a representative (CGS § 20-7b(a)).  Presumably, this could be a next of kin.


Upon a written request of a patient, his attorney, or his authorized representative, a provider must furnish a copy of his health record, including bills, x-rays, and copies of laboratory reports, records of prescriptions, and other technical information used in assessing the patient’s health condition.  The provider can charge a fee for furnishing the health record (see CGS § 20-7c(b)).  The law allows the provider to withhold the information from the patient if he reasonably determines that the information is detrimental to the physical or mental health of the patient or is likely to cause the patient to harm himself or another.  The information can be supplied to an appropriate third party or to another provider who may then release it to the patient (CGS § 20-7c(c)).  

HOSPITAL MEDICAL RECORDS


State law requires each private or public hospital to allow a patient or his physician or authorized attorney to examine, after discharge, the hospital record.  This includes the history, bedside notes charts, pictures, and plates kept in connection with the treatment of the patient and must allow for copying of such information (CGS § 4-104). 

RETENTION OF MEDICAL RECORDS


By law, medical providers must keep records of the assessment, diagnosis, and course of treatment for each of their patients.  The purpose of such records is to document the course of treatment and the patient’s progress and to provide meaningful medical information for other practitioners who may treat the patient.  The record must contain (1) sufficient information to justify the diagnosis and treatment; (2) dates of treatment; (3) actions taken by nonlicensed personnel; (4) doctors’ orders, nurses’ notes, and charts and worksheets; and (5) other required diagnostic data or documents.


Providers must retain patient’s medical records for seven years after the last treatment date, or three years from the patient’s death, except (1) lab reports and PKU reports must be retained for only five years and (2) x-ray film for only three years (Ct. Reg. § 19a-14-42).


Pathology slides, EEGs, and ECG tracings must also be retained for seven years, but as subsequent ECGs are taken, previous ones may be discarded if the results are unchanged.


If a patient changes doctors and request his records be transferred to his new primary care doctor, the first doctor is no longer required to retain the records.


When a doctor terminates his practice, he (or his executor or responsible relative in the case of death) must inform patients by published notice in a local paper and a letter to each patient.  The patient’s medical records must be retained for 60 days after the notice (Ct. Reg. § 19a-14-44).

MEDICAL RECORDS OF AUTOPSIES


By law, medical records of autopsies are available to the public according to the provisions of the Freedom of Information Act (see CGS § 19a-411).  Obtaining such records is subject to conditions and payment of fees as may be established by the Commission on Medicolegal Investigations.  But no person with a legitimate interest in them can be denied access to the records.
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