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ATM Surcharges: Connecticut's Legislative Optionsset  

You asked about the recent federal court case concerning ATM surcharges and prior bills on the subject.  You also asked what legislative options Connecticut has.

SUMMARY


Banks can charge their own depositors a fee for using an ATM (automated teller machine) card at their own bank or at another bank’s ATM.  Fleet Bank v. John P. Burke, Banking Commissioner, and Connecticut Department of Banking (U.S. District Court, District of Connecticut, Civil Matter No. 3:97c 133), enclosed,  turns on whether the second bank where the ATM user is not an account holder can also directly charge the user an extra fee (known as an ATM surcharge).  


Connecticut statute allows banks to charge each other fees (known as interchange fees) when one bank’s ATM cardholder uses the card at another bank’s ATM machine. It does not specifically address an ATM surcharge imposed on the user who is not an account holder. A 1995 banking commissioner’s opinion interprets the law as prohibiting the surcharge.  Fleet bank challenged this interpretation, and the federal district court agreed with Fleet, deciding that the Connecticut statute does not prohibit a surcharge.  The state attorney general is appealing the decision. 


Over the past two years, the legislature has considered and defeated several bills to clearly prohibit surcharges and others to clearly allow them.  Bills to prohibit surcharges nationwide have also been proposed and killed in Congress.


Legislative options include amending the statute to either clearly allow or prohibit surcharges, placing a cap on them, allowing them for a trial period, or allowing them with appropriate disclosures to ATM users.  But state legislation might not apply to national banks because of federal preemption.  This is a remaining issue that the court declined to decide.

BACKGROUND: CONNECTICUT STATUTE


The practice of ATM surcharging began to be widespread following MasterCard and VISA’s 1996 decisions to rescind their longstanding policy prohibiting it on their national Cirrus and Plus ATM networks.  Even before this, some states had passed legislation specifically allowing it.  Most states had no laws on the subject and thus did not prohibit it.  Before this court case, Connecticut and Iowa were the only states that prohibited it (both by a commissioner’s interpretation).


The current Connecticut statute on ATMs has in essence existed since 1975, with minimal changes during that time.   It allows banks and credit unions that are authorized to accept deposits here to establish ATMs in the state and to allow other banks and credit unions to use them “upon payment by each such bank or credit union of a reasonably proportionate share of all acquisition, installation and operating costs of the ATM.”  It does not explicitly state that ATM surcharges are prohibited (CGS Sec. 36a-156).

BANKING COMMISSIONER’S OPINION


In 1995, Fleet asked for an opinion from the state banking commissioner, John Burke, seeking “confirmation” that the statute did not prohibit a state-chartered bank or Fleet from imposing “a direct transaction fee for the use of such bank’s ATM by a person who does not otherwise maintain a banking relationship with the bank.”


Commissioner Burke, in a September 14, 1995 opinion letter, decided against Fleet’s interpretation.  In fact, he expressed his contrary view that the current statutes do not authorize ATM surcharges on non-customers. CGS Sec. 36a-156 specifically authorizes a bank that has established an ATM to impose a usage fee on other banks whose customers use its ATM to cover "a reasonably proportionate share of all acquisition, installation, and operation costs." The commissioner states that it is an established rule of statutory construction that a statute which provides that a thing must be done in a certain way carries with it an implied prohibition against doing it in another way. Thus, the statute, which allows a bank to charge another bank a fee for use of its ATM, implies that the bank cannot impose a fee on the other bank's customer for such use. The letter stated that the statute also restricts federally chartered banks.

FEDERAL COURT CASE


Fleet Bank, a federally chartered bank, challenged the commissioner's interpretation of the law in U.S. district court.    Fleet claimed the commissioner’s interpretation of the statute was incorrect and the statute did not prohibit a state-chartered bank or Fleet from imposing the ATM surcharge on non-depositors.  Fleet contended its authority to impose the surcharge derived from the “incidental powers” that banks have under the National Banking Act, which charters and regulates federally chartered banks (12 U.S.C.A. Sec. 24).  It allows a national bank to “exercise by its board of directors or duly authorized officers or agents, subject to the law, all such incidental powers as shall be necessary to carry on the business of banking.”


In addition, Fleet claimed that under the Comptroller of the Currency’s regulations a national bank is expressly permitted to charge its customers non-interest charges and fees for the services the bank performs (12 CFR Sec. 7.4002). Fleet claimed that ATM users who are not depositors are also “customers” under the federal regulations.  


The court stated that a national bank’s enumerated and incidental powers are not normally limited by, but rather ordinarily preempt contrary state law. Still, national banks are subject to state regulations that do not prevent or significantly interfere with the bank’s exercise of its powers.  In this case, however, the court stated that deciding the preemption issue would only be necessary if it decided with the commissioner that the state law prohibits ATM surcharges. It deferred that decision. 


Throughout the case, the commissioner based his interpretation on the principle that the expression of one thing means the exclusion of another.  He maintained, as he had in the opinion letter, that when the legislature authorized banks to charge each other an interchange fee, it implicitly limited the bank’s ability to impose any other type of fee on the individual user.  The court, on the other hand, stated that applying this principle is most appropriate when a statute contains an exhaustive listing of specific powers, which it believes the ATM statute does not do.  Nor was the court convinced by the commissioner’s reference to legislative history to support his interpretation.


The court decided in favor of Fleet that the statute does not prohibit the surcharges.  It further stated that it “will leave to the state legislature and/or Congress any reexamination of the extent to which ATM fees should be regulated in light of the significant evolution in the use of electronic banking.” And it decided there was no need at this point to decide the federal preemption issue, since, in the court’s view, the state statute currently does not prohibit surcharges.


The state attorney general is appealing the case and has obtained an order from a New York federal appeals court barring Fleet from imposing the fee until October 23, when the court will begin hearing arguments in the case.  First Union began surcharging October 3 after the lower court’s decision, but has also suspended the fees until the court case is resolved.

PRIOR BILLS

State


In 1998, the Banks Committee raised SB 234, which would have expressly prohibited any banks or credit unions that have ATMs in the state from imposing the surcharge on Connecticut residents who do not have accounts at that bank.  On May 1, the Senate considered the bill.  Senator Smith and Senator Freedman proposed an amendment, Senate “A” (LCO 4916), which would have, on the contrary, specifically allowed the surcharge, but required the bank to give the ATM user on-screen notice of the fee amount, a chance to cancel the transaction, and a receipt containing specified information about the transaction and the fee.   The Senate rejected the amendment and then it rejected the original bill.


An amendment (Senate “A” – LCO 4827) proposed by Senators Smith and Coleman on an unrelated bill, SB 484, would have struck out the original text and, instead, allowed people or entities other than banks or credit unions to establish and operate ATM machines.  It would have permitted them to charge transaction fees (such as surcharges or other fees) to the same extent as state law allows banks to do. On May 5, the Senate passed the bill as amended and sent it to the House, which took no action on it.


In 1997, the Banks Committee had approved SB 989, a bill identical to the following year’s  SB 234. The Senate approved an amendment (Senate “A” – LCO 7297) identical to the 1998 Senate “A” on SB 234.  It then rejected Senate” B” (LCO 8542), proposed by Senator Fonfara, which would have limited the ban on surcharging to an initial period of two years. The bill as amended was temporarily passed over and never voted on.  It died in the Senate.

Federal


Senator Alfonse D’Amato from New York proposed a bill in June 1997 that would have prohibited ATM surcharges for both national and state-chartered banks (S. 885). The bill was referred to the Senate banking committee, which held hearings on it, but did not approve it.  Mr. D'Amato’s attempts in summer 1998 to amend other bills to include the provision also failed.

LEGISLATIVE OPTIONS


The current disputed state law purports to cover all ATMs.  It does not expressly prohibit ATM surcharges, but it does clearly allow interchange fees.

The legislative options appear to be:

1. specifically authorize ATM surcharges,

2. specifically prohibit ATM surcharges,

3. authorize surcharges but cap them,

4. authorize surcharges but require banks to make certain disclosures about the fees at the ATM machines, or

5. authorize surcharges for a limited trial period with a sunset date that will automatically ensure legislative review.


There are indeed some concerns as to whether the state law can prohibit or limit national banks’ fees of any kind.  The General Assembly can clearly authorize or prohibit ATM surcharges for its own state-chartered banks.   But it may not be able to effectively do so for national banks.  In fact, the Comptroller of the Currency’s regulation 12 CFR 7.4002, which is alluded to in the federal court case, could perhaps exempt national banks from any state prohibition of the surcharge, even if the legislature makes the language of the current statute clearer or if the appeals court reverses the lower court’s decision and upholds the Banking Commissioner’s interpretation of the current law. The same possibility exists, to a somewhat lesser extent, with allowing the charge but setting a cap on it.
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