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Overtime Pay for Employee of Volunteer Fire Department


You asked whether a volunteer fire department has to pay overtime to an employee if she works more than 40 hours per week.


In general, both state and federal law require employers to pay an employee at time and a half his regular hourly rate for each hour he works over 40 per week. Assuming the person you asked about is an employee of the volunteer fire company, a nonprofit entity, and not of the municipality, there are two possible exceptions to the overtime wage law that might apply. 


First, the provisions of the state overtime wage law do not cover anyone employed as a firefighter by a private nonprofit corporation that, as of May 24, 1984, had a valid contract with a municipality to put out fires (CGS § 31-76i (l) and (m)).


Second, an employer does not have to pay overtime to someone employed under a bona fide individual contract or collective bargaining agreement when the employee’s job requires irregular work hours if the contract or agreement specifies (1) a pay rate of at least the state minimum wage (currently $5.18 per hour) for regular work hours, (2) payment of  time and a half for all hours over the maximum workweek specified in the contract, and (3) a maximum workweek of not more than 60 hours at the specified rates (CGS § 31-76e).


We do not have enough information to say for sure whether either of these exceptions applies to the case you asked about.  But you can get a specific determination by contacting the Labor Department’s Wage Enforcement Division at 566-3450.
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