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You asked if either the Adoption Review Board or the identified adoption process could benefit a couple who had taken a child to live with them in New Hampshire, later moved to Connecticut, and now wish to adopt the child.


The identified adoption law probably could not be used in the case you describe, depending on the specific facts of the case, because the prospective adoptive parents have to undergo a home study, or at least have initiated one, and be approved by the Department of Children and Families (DCF) or a DCF-licensed child placing agency before the child is placed in the home (Regs of Ct. State Agencies, § 45a-728-5). The regulations prohibit a home study if the child is already residing in the home unless the child was put there by a child placing agency or the placement was not for adoption purposes and the adoption application will be brought before the Adoption Review Board. They also prohibit placement of a child with prospective adoptive parents until the child placing agency has determined that the parents’ home meets the state’s requirements for adoption.


The Adoption Review Board might be used in this situation, again depending on the specific facts. We have attached a copy of 92-R-0841 which summarizes the statutes creating the board.  The key to whether the board would be appropriate to the situation you describe is the reason the child was placed with the family. If it was not for the purpose of adoption, if the mother merely asked the family to care for the child for a period of time and the family and the mother later decided that adoption was the right thing, then the board can approve the adoption despite the fact that the child was not placed by a licensed child-placing agency. On the other hand, if the child was placed with the family with the understanding that sometime in the future the family would adopt him, the board cannot approve the adoption. According to Linda Dow, chief counsel to the Probate Court Administrator, the reason for the distinction is that the board cannot approve situations that circumvent the regular adoption process, which prohibits private placement adoptions and requires that they take place through agencies after a determination is made that the prospective adoptive family is an appropriate one.  


As you know, this office is not authorized to give legal opinions, and this report should not be considered one. Because the adoption process is so complicated and the consequences so important both to the child and the prospective adoptive family, it would be wise for the family to consult an attorney who specializes in adoption and children’s law.
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