The Connecticut General Assembly

OFFICE OF LEGISLATIVE RESEARCH

[image: image1.png]


[image: image2.png]



.ISTARTMIS-------------------------

.I    NAME:     795.rpt

.I    COMP:     11/18/94

.I    REVW:     FAZ000

.I   PAGES:     2

.I   TITLE:     INTERSTATE ADOPTION COMPACTS

.I   NOTES:     PA

.I REPLACE:     

November 18, 1994

 subject  

94-R-0795


94-R-0795

TO:


FROM:
Lawrence K. Furbish, Assistant Director

Re:

" 
 Interstate Adoption Compacts


 " 
 Interstate Adoption Compacts

 




You asked which state's law would control in an adoption taking place through the Interstate Compact on the Placement of Children: the state where the adoption is being finalized, the state of the birth mother, or the state of the adopting parents?


Which state's law controls depends on the specific fact situation in any particular adoption and in some cases the laws of different states will control different parts of the same adoption.  The compact law itself, which is adopted by all party states, contains only one direct provision concerning your question.  Article III of the Interstate Compact on the Placement of Children states that "no sending state shall send . . . any child for place​ment . . . preliminary to a possible adoption unless the sending agency shall comply with . . . the applicable laws of the receiving state governing the placement of children therein" ( CGS § 17a-175).  Essentially the compact operates as a way for a placement to take place when there are two states involved, with two potentially different laws.  The compact administrators in each state work together on each specific adoption to try to ensure as much compliance as possible. 


Noreen Bachteler, from the Interstate Compacts Office of the Department of Children and Families (DCF), states that the law which controls depends on where each  stage of the adoption is taking place.  For example, if  an adopting couple lives in Connecticut and a birth mother  resides in Iowa, there are several possible scenarios.  First, the Connecticut couple must qualify and be licensed by DCF following Connecticut law.  The termination of parental rights must be done following the law of the state where the mother lived, provided she gave birth there.  This can occasionally cause complications.  Some states allow a child to be freed for adoption by a signed, sworn affidavit.  But in Connecticut, a termination freeing a child for adoption can only be done by a court.  So if the birth mother gives birth in her home state, which allows use of an affidavit, and if the adoption is to be finalized in a  Connecticut probate court, the mother, acting with the adoption agency, must obtain a court order in her state freeing the child for adoption that will be acceptable in our probate court.


In some cases, if another state has no, or a very short, residency requirement, the Connecticut couple could go to the other state and finalize the adoption there, and in this case the adoption laws of that state would control.  If the adoption were finalized here, the Connecticut law basically would control, but certain provisions in the other state's laws would be followed.  For example, under Connecticu​t's identified adoption laws, there are limits to how much expense money the adopting couple can pay the birth mother.  Some other states have higher limits.  According to Bachteler, in this case the law where the birth mother lived would probably be followed although the Connecticut compact officials might ask for an explanation if the figures were unusually high.  She cited an example of an adoption where the living expense figure was extremely large and when inquires were made it turned out that the birth mother's pregnancy had been a very difficult one and she had been confined to bed for a very long period of time.
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