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Issue  

Summarize the requirements for municipal boards and commissions under the Freedom of 

Information Act (FOIA) with respect to meetings, including those for notices, agendas, vote records, 

minutes, and public participation. 

 

Summary 

FOIA establishes requirements for public agency meetings and records.  By law, municipal boards 

and commissions are public agencies under FOIA and therefore must comply with these 

requirements.  Among other things, this means that local board and commission meetings must be 

open to the public, unless members convene in executive session for one of the permissible 

reasons set by statute.  It also means that meetings must be noticed in advance, with the exception 

of emergency meetings.  FOIA allows public agencies to hold emergency meetings, without advance 

notice, on matters requiring immediate consideration (CGS §§ 1-200(1) and -225).   

 

While FOIA requires agencies to make meetings open to the public, it does not explicitly require 

them to provide for public participation.  The state Freedom of Information Commission (FOIC) has 

consistently held that this decision is within the discretion of each agency, unless required or 

restricted by another applicable law.  However, FOIC has been equally consistent in suggesting that 

agencies comply with the spirit of the law by allowing for public participation, to the extent possible 

(see Advisory Opinion #35 (1978) and Final Decision, Docket #FIC 2009-254 (2010)).  
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Meetings Under FOIA  

FOIA recognizes three types of meetings: regular, special, and emergency. Each must be open to 

the public unless two-thirds of the members present vote to close it to go into executive session. An 

executive session may be held to discuss only certain issues, including sensitive personnel matters, 

security matters, or negotiations about pending agency litigation (CGS § 1-200(6)). 

 

Table 1 lists each type of meeting and shows the requirements for local boards and commissions 

with respect to notices, posting agendas, and filing vote records and minutes. In addition to the 

specific requirements shown in the table, FOIA requires that each public agency, “make, keep and 

maintain a record of the proceedings of its meetings” in its place of business or, if there is no such 

place, with the town clerk (CGS §§1-210(a) and -225). 

 

Table 1: Meeting Requirements under FOIA for Municipal Agencies* 

Meeting Type Notice Agenda Vote Records Minutes 

Regular** Annually by January 
31, must be filed with 
the town clerk; 
meetings cannot be 
held sooner than 30 
days after the filing 
date 

At least 24 hours 
before the meeting, 
must be (1) available in 
agency’s place of 
business and (2) filed 
with the town clerk 

Must be (1) put in 
writing and made 
available to the public 
within 48 hours after 
the meeting and (2) 
recorded in the minutes 

Must be available to 
the public no more 
than seven days after 
the meeting 

Special** At least 24 hours 
before the meeting, 
must be (1) filed with 
the town clerk and (2) 
posted on the agency’s 
website, if available 

 

Contents must specify 
the time, place, and 
business to be 
transacted 

See required notice 
contents for special 
meetings 

Same as for regular 
meetings  

Same as for regular 
meetings 

Emergency** Not required if 
emergency is justified 

Not required if 
emergency is justified 

Same as for regular 
meetings 

Must be filed with the 
town clerk within 72 
hours after the 
meeting  

* The requirements for state agencies are generally the same except that (1) documents must be filed with the secretary of the state, rather than 

with the applicable town clerk, and (2) certain documents, such as meeting minutes, must be posted on the agency’s website, if available.  
**For regular meetings, calendar days count in determining the deadlines. For special and emergency meetings, only business days count (CGS § 1-

225(g)). 
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