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ISSUE  

Are municipalities responsible for a neglected burial ground consisting of private 

plots?  Can a municipality transfer an abandoned burial ground to an individual or 

business for development?  Can one adversely possess an abandoned burial 

ground?   

The answer to these questions may require a legal opinion.  Because the Office of 

Legislative Research is not authorized to issue legal opinions, this report should not 

be considered one. 

SUMMARY 

State law establishes rules for the operation and care of burial grounds (i.e., 

cemeteries, burial places, or graveyards), but these rules do not establish 

maintenance standards (CGS §§ 19a-295 to 19a-319).  Generally, burial grounds are 

overseen by burial ground authorities (i.e., municipalities, ecclesiastical societies, and 

cemetery associations).  But in the event that burial grounds are neglected, there are 

several ways municipalities may assist in their upkeep, including appropriating funds 

for their maintenance or acquiring title to them. 

The law generally prohibits municipalities from 

using burial grounds for any purpose other than as 

burial grounds if (1) they are municipally-acquired 

“abandoned cemeteries” (see below) or (2) they 

have existed for over 100 years (“ancient burial 

places”).  The law does not otherwise specify the 

conditions under which an abandoned burial ground’s use may change.  Because 

burial grounds are governed by statute and in some cases bylaws, it may be prudent 

for one to check whether applicable bylaws dictate when a burial ground’s use may 

change. 

An “ancient burial place” is 

land that has been used as a 

burial ground, or has been in 

existence as a burial ground, for 

more than 100 years. 
(CGS § 19a-315) 
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Connecticut law recognizes adverse 

possession as a method of acquiring 

title to property without the title 

owner’s consent.  Adverse possession is 

accomplished by an open, visible, 

exclusive, and uninterrupted possession 

of land for 15 years. 
 (Goodman, 142 Conn. at 402; CGS § 52-575) 

 

We could not find any Connecticut case law concerning the adverse possession of 

abandoned burial grounds.  But generally, real property can be acquired by adverse 

possession subject to certain exceptions.  One exception may be particularly relevant 

in the burial ground context.  The Connecticut Supreme Court has long held that 

property held by the state or any of its 

subdivisions for public use cannot be 

acquired by adverse possession 

(Goldman v. Quadrato, 142 Conn. 398 

(1955)).  The category of publicly held 

lands for public use would likely include 

most municipally-owned burial grounds.   

Because burial grounds are a unique type of property and adverse possession 

claims require fact-specific inquiries, individuals should seek a legal opinion to 

determine how the law applies to their specific circumstances.   

MUNICIPAL RESPONSIBILITY FOR NEGLECTED BURIAL GROUNDS 

The law does not require municipalities to maintain neglected burial grounds.  

However, several laws authorize municipalities to assist in the maintenance of 

neglected cemeteries and burial grounds, including those that they do not own.   

Appropriations 

The law authorizes municipalities to annually appropriate funds necessary to (1) 

maintain and properly care for public cemeteries and public burial grounds they 

own or control or (2) aid in the maintenance and care of public cemeteries and 

public burial grounds owned or controlled by ecclesiastical societies or cemetery 

associations (CGS § 19a-295). 

Maintenance  

Municipalities can undertake certain maintenance of cemeteries and burial grounds 

that (1) have more than six places of interment; (2) are not under the control or 

management of a functioning cemetery association; and (3) show certain signs of 

neglect, including weeds or damage to fences.  Such maintenance includes clearing 

weeds, briars, and bushes; lawn mowing; repairing fences and walls; and 

straightening memorial stones.  The law specifies that municipalities and their 

agents cannot be held civilly or criminally liable for undertaking such maintenance 

(CGS § 19a-308).  Municipalities acting pursuant to this law may apply for grants 

from the Office of Policy and Management, which distributes maintenance funds 

through the Neglected Cemetery Account Grant Program (CGS § 19a-308b). 

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_926.htm#sec_52-575
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_368j.htm#sec_19a-295
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http://cga.ct.gov/current/pub/chap_368j.htm#sec_19a-308b
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Municipalities may also undertake more extensive maintenance of ancient burial 

places, cemeteries, and burial places they oversee, including repairing, 

rehabilitating, repositioning, or resetting grave markers and renovating a burial 

ground as a whole.  If a site-wide renovation is planned, the municipality must post 

notice of the project and notify the local probate court and the Department of 

Economic and Community Development.  The probate court may order a hearing to 

determine whether the renovation is necessary (CGS § 19a-315c). 

Acquisition  

Municipalities may acquire title to “abandoned 

cemeteries.”  Before doing so, they must use due 

diligence to identify any owners of the cemetery 

or any of its lots or grave sites.  A municipality 

must notify the owners of its intention to acquire 

the cemetery, and if it cannot locate them, it 

must publish notice of its intent in a newspaper.  

The notice must include a basic description of the 

cemetery and the date and place where the 

municipality will hear objections to the 

acquisition.  Any owner who receives the notice 

may reassert his or her right of ownership over 

the cemetery or its lots or grave sites.  Any owner 

who reasserts his or her rights must promptly 

comply with any municipal ordinances concerning 

the cemetery, lot, or grave site. 

If a municipality receives no objection during the 

redemption period, title to the property vests in 

the municipality.  As the owner, the municipality must maintain the cemetery's 

characteristics, including its use as a burial ground.  It may appoint a cemetery 

superintendent or sexton and may appropriate funds for the property’s 

maintenance.  The law prohibits municipalities from transferring to another party an 

abandoned cemetery it acquires (CGS § 19a-308a). 

TRANSFER OF BURIAL GROUND PROPERTY  

The law generally allows municipalities to transfer their real property for any 

municipal or public purpose, including cemeteries (CGS § 7-148(c)(3)).  It also 

specifically allows them to sell unused, abandoned cemetery plots to recoup unpaid 

assessments.  However, other laws prohibit municipalities from transferring to 

private parties for use as something other than a burial ground (1) abandoned 

cemeteries they acquire or (2) ancient burial places.   

An “abandoned cemetery” is a 

cemetery: 

1. where no burial has occurred 

during the previous 40 years 

and in which the lots or 

graves have not been 

maintained during the last 10 

years except for maintenance 

by the municipality; 

2. where no lots have been sold 

in the last 40 years and in 

which most lots or graves 

have not been maintained 

during the last 10 years 

except for maintenance by 

the municipality; or 

3. where one burial has 

occurred in the past 40 

years, but the removal, 

transit and burial permit was 

issued after the burial. 

  (CGS § 19a-308a) 

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_368j.htm#sec_19a-315c
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_368j.htm#sec_19a-308a
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#sec_7-148
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_368j.htm#sec_19a-308a
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Protection for Ancient Burial Places and Abandoned Cemeteries  

With one exception, the law prohibits municipalities from using, or transferring to 

someone who will use, an ancient burial place for any purpose other than as a 

burial ground.  Under the exception, municipalities may take an ancient burial place 

for public use, but only with the General Assembly’s approval (CGS § 19a-315a).  

As noted above, municipalities that acquire an abandoned cemetery cannot transfer 

it and must “maintain the characteristics of such cemetery and make no changes in 

the use of such cemetery land” (CGS § 19a-308a). 

Selling Abandoned Plots (CGS § 19a-307) 

The law authorizes municipalities to sell the unused portions of burial plots in 

cemeteries, other than space for a surviving spouse, when charges have not been 

paid for 10 years.  The municipality must first send notice to the title owner and 

any known beneficiary, at his or her last known address.  If he or she cannot be 

located, then notice must be published in a local newspaper.  The notice must 

inform the recipient that the plot or plots will be sold if assessed charges are not 

paid within a year.  If the charges are not paid and the property is sold, the sale's 

proceeds must go first toward the unpaid charges and the costs of the sale; the 

remainder must be deposited in a perpetual care fund for uncared-for plots (CGS § 

19a-307). 
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