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ISSUE  

Explain the smoke detector installation requirements for residential dwellings in 

state law. 

SUMMARY 

Smoke detector installation requirements for residential dwellings depend on (1) 

whether the dwelling was designed as a single- or multi-family dwelling and (2) 

when the dwelling received its building permit for new occupancy. 

SINGLE-FAMILY DWELLING 

Connecticut law requires smoke detectors to be installed in residential single-family 

dwellings if the building permit for new occupancy was issued on or after October 1, 

1978.  The detectors must be powered by both alternating current and batteries if 

the building permit was issued on or after October 1, 1985 (CGS § 29-292). 

MULTI-FAMILY DWELLING 

Connecticut law requires smoke detectors in all multi-family dwellings.  But 

regulations have different power source requirements depending on when the 

dwelling was built.  For those multi-family dwellings issued a building permit for 

new occupancy:  

1. on or after October 1, 1985, the smoke detectors must be powered by both 
alternating current and batteries; 

2. on or after October 1, 1976 but before October 1, 1985, the detectors must 

be powered by the household electrical service (i.e., hardwired); and 

3. before October 1, 1976, the detectors may be battery powered (Conn. 

Agencies Regs., §§ 29-292-21e (Amd 9.6.2.10.2)). 
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DURING ALTERATIONS 

Additionally, the law requires battery-operated smoke detectors to be temporarily 
installed in one- or two-family dwellings occupied while undergoing interior 
alterations or additions under a building permit (CGS § 29-315b). 
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