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USE OF FLASHING LIGHTS BY FIRE POLICE 

  

By: Veronica Rose, Chief Analyst 

 

 

ISSUE  

When are fire police officers responding to an emergency authorized to use flashing 

lights? Can a municipality restrict when they use their lights in emergencies? 

SUMMARY 

Neither the statutes nor case law addresses the question of fire police officers’ use 

of lights in responding to emergencies.  But the statute that authorizes the 

appointment of these officers gives the appointing authority (the municipal fire 

chief) sole power to designate their powers and duties.  Some appointees may be 

firefighters, and a separate law authorizes firefighters to use flashing lights in 

responding to emergencies. But the law does not say whether municipalities may 

restrict their use of the lights.   

WHO ARE FIRE POLICE OFFICERS? 
 
The law authorizes municipal fire chiefs, within available appropriations, to appoint 

“fire department members or other persons,” as they deem necessary, to be fire 

police officers (CGS § 7-313a). 

Such officers have the powers and perform the duties designated to them and 

authorized by their appointing authority. Their powers and duties include controlling 

and regulating traffic during fire drills or fire calls or at other times while serving 

with their fire department or providing assistance (mutual aid) to another 

department (CGS § 7-313a).   

Fire police officers are not “police officers” as defined in CGS § 7-294a, and they 

are not “firefighters” as defined in CGS § 7-323j, although the fire chief may 

appoint firefighters as fire police officers.  
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USE OF FLASHING LIGHTS 

The law limits who may use flashing or revolving lights on vehicles. Among those 

who may do so are firefighters, as described below. It allows fire police officers to 

use red lights, including flashing red lights,  on a stationary vehicle as a warning 

signal during traffic-directing operations at the scene of a fire or emergency, under 

a permit issued by the motor vehicles commissioner (CGS § 14-96q(e)). 

CGS Section 14-96q(c) allows active volunteer firefighters on the way to or at the 

scene of a fire or other emergency requiring their services to use flashing blue 

lights on motor vehicles they are operating. To do so, they must obtain a permit 

from the chief executive officer of their volunteer fire department or company. 

CGS Section 14-96q(e) allows paid and volunteer fire chiefs and their deputies and 

assistants (up to five individuals per department) to use flashing red lights on 

vehicles, under a permit issued by the motor vehicles commissioner  (CGS § 14-

96q(e)).  

The commissioner may also issue permits that allow volunteer fire department 

members on route to a fire scene to use flashing white head lamps on the vehicles 

they are operating, provided they have obtained written authorization from the 

chief law enforcement officer of the municipality to do so. The headlamps may be 

used only in the municipality that grants the authorization or from a personal 

residence or place of employment, if located in an adjoining municipality (CGS 14-

96q(g)).  The commissioner may also issue a permit for flashing white head lamps 

to fire chiefs and their deputies and assistants to be used under these same 

circumstances (CGS 14-96q(g)). 
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