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By: Janet Kaminski Leduc, Senior Legislative Attorney 

 

 

ISSUE  

Do any states limit the amount an insured person must pay toward prescription 

drugs that are covered by a health insurance policy? 

SUMMARY 

At least six states limit an insured person’s prescription drug cost sharing (e.g., 

copayments and coinsurance): California, Delaware, Louisiana, Maine, Maryland, 

and Vermont. (This information is based on a WestLaw search of state statutes and 

information from the National Conference of State Legislatures.) 

Four of these states (California, Delaware, Louisiana, and Maryland) limit the 

amount an insured person must pay for a 30-day supply of a prescription drug. In 

California, the cap applies to all prescription drugs, while in the other three, the cap 

applies only to specialty-tier drugs, which typically are the highest-cost drugs.  

Maine and Vermont impose an annual cap on the out-of-pocket expenses an 

insured person must pay for prescription drugs. 

Table 1 details the six states’ prescription drug cost-sharing limits. 
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  Table 1: State Laws Limiting Prescription Drug Cost Sharing 

State and 
Citation 

Applicability Cost-Sharing Limit 

California 
 

Cal. Ins. Code 
§§ 10123.193 
& 1342.71 

Applies to non-grandfathered health 
insurance policies and health care 
service plan contracts offered, 
amended, or renewed on or after 
January 1, 2017 

Copayment, coinsurance, or any other form of cost 
sharing (excluding deductible) for an outpatient 
prescription drug cannot exceed $250 for a supply of up to 
30 days ($500 for a bronze level plan under the federal 
Affordable Care Act) 

 
For high deductible health plans, a person must meet the 
annual deductible before the prescription drug limit 
applies 

 
For a non-grandfathered individual or small group policy 
or contract, the annual deductible for outpatient 
prescription drugs cannot exceed twice the above limits 

Delaware 
 

Del. Code Ann. 
tit. 18, §§ 3364 
& 3580 

Applies to insurance policies that 
cover prescription drugs and use a 
specialty drug tier 

Copayment or coinsurance for a specialty-tier drug cannot 
exceed $150 per month for a supply of up to 30 days 

Louisiana 
 

La. Rev. Stat. 
Ann. § 
22:1060.5 

Applies to health benefit plans that 
cover prescription drugs and use a 
specialty drug tier 

Copayment or coinsurance for a specialty-tier drug cannot 
exceed $150 per month for a supply of up to 30 days 

 
Limit applies after deductible is reached and until the out-
of-pocket maximum is reached 

Maine 
 

Me. Rev. Stat. 
Ann. tit. 24-A, § 
4317-A 

Applies to an insurance policy that 
covers prescription drugs but does 
not include prescription drugs subject 
to a coinsurance under the policy’s 
total out-of-pocket maximum 

The policy must contain a separate out-of-pocket 
maximum for prescription drugs subject to coinsurance, 
under which a person’s out-of-pocket expenses for such 
drugs cannot exceed $3,500 annually 

Maryland 
 

Md. Code Ann., 
Ins. §§15-842 
& 15-847 

Applies to insurance policies, health 
service plans, and HMO contracts 
that cover prescription drugs 

Copayment or coinsurance for a specialty-tier drug cannot 
exceed $150 for a supply of up to 30 days (increases 
every July 1, indexed to inflation) 

 
Copayment or coinsurance for a prescription drug cannot 
exceed the retail price of the drug 

Vermont 
 

Vt. Stat. Ann., 
tit. 8, § 4089i 

Applies to health insurance policies 
and health benefit plans offered by a 
health insurer or pharmacy benefit 
manager 

A person’s annual out-of-pocket expenditures for 
prescription drugs cannot exceed the federal limits for 
high deductible health plans (IRC § 223(c)(2)(A)(i)) 
(currently $1,300 for self-only coverage and $2,600 for 
family coverage)  

 
For high deductible health plans, a person must meet the 
annual deductible before the prescription drug limit 
applies 
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