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ISSUE  

This report addresses the following questions 

concerning community supported agriculture (CSA) 

and farm-to-table programs: 

1. Are there any state laws specifically relating to 
CSA programs in Connecticut? 

2. Does the state law on advertising Connecticut-
grown products (CGS § 22-38) apply to CSA 

programs and how is this law enforced? 

3. In meeting his statutory requirement to 
promote Connecticut-grown products (CGS § 

22-38a), does the agriculture commissioner 
promote CSA programs offered by Connecticut 

farmers? 

4. Are there any state laws regarding the definition 

or use of the term “farm-to-table” that 
restaurants must follow? 

The Office of Legislative Research is not authorized to 

issue legal opinions and this report should not be 

considered one. 

Are there any state laws specifically relating 

to CSA programs in Connecticut? 

No, there are no state laws that specifically address 

CSA programs in Connecticut. 

COMMUNITY SUPPORTED 

AGRICULTURE (CSA) 

There is no state statutory 

definition of CSA. But it is 

commonly understood to be a 

system through which 

community members (i.e., 

consumers or “shareholders”) 

pledge support to a farm 

operation and agree to share 

the benefits and risks of a 

farmer’s food production. 

Typically, a shareholder 

commits at the beginning of 

the growing season to 

purchase a share of the 

farmer’s crops. By paying in 

advance, the shareholder 

helps cover the farmer’s 

operating costs. In return, the 

shareholder receives portions 

of the farmer’s crops 

throughout the growing 

season. But CSA shareholders 

also share in the risks of 

farming, including poor 

harvests due to inclement 

weather. 

For additional information 

about CSA, see the U.S. 

Department of Agriculture’s 
website. 
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Does the state law on advertising Connecticut-grown products apply 

to CSA programs and how is this law enforced? 

Yes. Products labeled as “Connecticut grown,” whether advertised or sold through a 

farm stand, CSA program, grocery store, or other venue, are subject to the 

requirements of CGS § 22-38, according to the state Department of Agriculture 

(DoAg). “Connecticut grown” refers to produce and other farm products that have a 

traceable point of origin within Connecticut (CGS § 22-38(a)). 

By law, only farm products grown or produced in Connecticut may be advertised or 

sold as “Connecticut grown.” Additionally, farm products grown or produced in 

Connecticut or within a 10-mile radius of the point of sale may be advertised or sold 

in Connecticut using the terms “native,” “native-grown,” “local,” or “locally-grown” 

(CGS § 22-38(b)). 

DoAg’s Bureau of Inspection and Regulation enforces this law. When DoAg receives 

a complaint regarding the advertising or sale of Connecticut-grown products, a 

bureau inspector investigates to determine the product’s point of origin. 

The law requires anyone advertising farm products with the terms “Connecticut 

grown,” “native,” “native-grown,” “local,” or “locally-grown” to give DoAg, upon 

request, written proof within 10 days of the sale of the products that they were 

grown or produced in Connecticut or within a 10-mile radius of the point of sale, as 

applicable. Anyone found to have violated the law is subject to a fine of up to $100 

for each product label in violation (CGS § 22-38(b)). 

In meeting his statutory requirement to promote Connecticut-grown 

products, does the agriculture commissioner promote CSA programs 
offered by Connecticut farmers?  

Yes. DoAg maintains on its website a list of CSA programs in Connecticut offering 

Connecticut-grown products. Inclusion on the list is voluntary. Farmers wanting to 

be included on the list must complete an application available on DoAg’s website. 

Are there any state laws regarding the definition or use of the term 
“farm-to-table” that restaurants must follow? 

No, there are no state laws that specifically address the definition or use of the 

term “farm-to-table.” DoAg does not regulate farm-to-table advertising by 

restaurants. Rather, the Department of Consumer Protection (DCP) has jurisdiction 

over false food advertisements (CGS § 21a-113). According to DCP, the Connecticut 

Unfair Trade Practices Act (CUTPA) may apply in situations where a restaurant 

https://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_423.htm#sec_22-38
https://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_423.htm#sec_22-38
https://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_423.htm#sec_22-38
https://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_423.htm#sec_22-38
http://www.ct.gov/doag/cwp/view.asp?a=3243&Q=554296
http://www.ct.gov/doag/cwp/view.asp?a=3243&q=430982
https://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_418.htm#sec_21a-113
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falsely advertises that it is a farm-to-table operation, but because there are no laws 

defining the term or requiring that farm-to-table programs source food from a 

Connecticut farm, enforcement may be difficult. 

CUTPA prohibits businesses from engaging in unfair and deceptive acts or practices. 

Among other things, it allows the DCP commissioner to issue regulations defining 

what constitutes an unfair trade practice, investigate complaints, issue cease and 

desist orders, and accept voluntary statements of compliance (CGS §§ 42-110a to 

42-110q). 
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