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ISSUES   

Do other states limit the ability of health insurers to 

change their prescription drug formularies like SB 373 

(2016) proposed to do in Connecticut? How does 

Connecticut law protect insured people from formulary 

changes, and how is the law enforced? 

SUMMARY 

Louisiana, Nevada, and New Mexico limit when health 

insurers may remove a drug from, or otherwise 

change, their prescription drug formularies, according 

to the National Conference of State Legislatures. 

Louisiana and Nevada do so through regulations, while 

New Mexico’s restrictions are contained in statute.  

In Connecticut, insurers may remove drugs from a 

formulary during a policy’s term. But the law prohibits 

them from denying coverage for any drug removed 

from the formulary if the (1) insured was using the 

drug to treat a chronic illness and it had been covered 

before the removal and (2) his or her attending 

physician states in writing that the drug is medically 

necessary and indicates why it is more beneficial than 

other drugs on the formulary (CGS §§ 38a-492f and 

38a-518f). 

According to the Connecticut Insurance Department, it monitors compliance with 

the law through its market conduct examinations and data calls (e.g., surveys) of 

regulated entities. During its current document retention period (2013 – 2016), the 

CONNECTICUT SB 373 

SB 373 (2016) limits when 

health insurers may change a 

prescription drug formulary 

(i.e., a list of covered 

prescription drugs) during a 

policy term. Under the bill, 

insurers may not remove a 

covered drug from a formulary 

or reclassify a drug into a 

higher cost-sharing tier during 

a health insurance policy’s 

term. However, the bill allows 

insurers to remove a drug 

from a formulary at any time if 

it is deemed no longer safe 

and effective by the U.S. Food 

and Drug Administration or 

peer-reviewed medical 

literature generally recognized 

by the relevant medical 

community. Additionally, the 

bill allows insurers to add 

drugs to the formulary during 

a policy term, as long as doing 

so does not affect the 

coverage or cost-sharing 

requirements for drugs 

already on the formulary. (The 

bill died on the Senate 
calendar.) 
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department received one complaint against a company regarding compliance with 

this law. Upon the department’s investigation of the complaint, the involved 

company complied and covered the person’s chronic disease medication that had 

been removed from the company’s formulary. But the department has not had to 

take administrative action against any company concerning this law specifically. 

LOUISIANA 

In Louisiana, a health insurer may modify a policy’s drug coverage only at a policy’s 

renewal and with approval by the insurance commissioner (La. Admin. Code tit. 37, 

pt. XIII, §§ 14111, 14115, & 14117). Modifying drug coverage includes: 

1. removing a drug from a formulary; 

2. adding a requirement that an enrollee receive prior authorization for a drug; 

3. imposing or altering a quantity limit for a drug; 

4. imposing a step-therapy restriction for a drug; or 

5. moving a drug to a higher cost-sharing tier, unless a generic alternative is 
available. 

A health insurer must submit a drug coverage modification to the insurance 

commissioner at least 120 days before the renewal date of the policy form. Once 

the commissioner approves the modification, the insurer must notify all affected 

enrollees at least 60 days before the date the modification is effective. 

Louisiana’s drug coverage modification requirements apply to both individual and 

group health insurance carriers. 

NEVADA 

Nevada generally prohibits a health insurer that offers an individual health benefit 

plan from removing a prescription drug from a formulary or moving a drug to a 

higher cost-sharing tier during the plan year (Nev. Admin. Code ch. 689A.xxx 

(R074-14)).  

But the regulation allows an insurer to remove a drug from a formulary at any time 

if: 

1. the drug is not approved by the U.S. Food and Drug Administration (FDA), 

2. the FDA issues a statement questioning the drug’s clinical safety, or 
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3. the FDA approves the drug for use without a prescription (i.e., as over-the-
counter medication). 

Additionally, the regulation allows an insurer to move a brand name drug to a 

higher cost-sharing tier if the insurer adds to the formulary an FDA-approved 

generic drug as an alternative. The generic must be available at a lower cost-

sharing tier than the brand name drug. 

NEW MEXICO 

New Mexico generally limits when individual and group health insurance policies 

may change prescription drug coverage (N.M. Stat. Ann. § 59A-22-49.4). Changing 

drug coverage includes: 

1. removing a drug from a formulary, 

2. increasing the cost-sharing for a drug, 

3. establishing a prior authorization requirement for a drug, 

4. imposing or modifying a quantity limit for a drug, 

5. imposing a step-therapy requirement for a drug, or 

6. reclassifying a drug to a higher tier. 

An insurer cannot make changes to a drug’s coverage within 120 days of any 

previous change, unless a generic version of the drug is available. The insurer must 

also notify all affected enrollees at least 60 days before the date the modification is 

effective. 

However, an insurer may, at any time and without prior notice, remove a drug from 

a formulary if FDA deems the drug unsafe or the drug has been removed from the 

market for any reason. 
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