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ISSUE 

Do real estate closings in Connecticut and Massachusetts have to be conducted by 

an attorney? The Office of Legislative Research is not authorized to issue legal 

opinions, and this information should not be construed as such. 

SUMMARY 

Massachusetts statutes and court rulings generally require an attorney to actively 

participate in real estate transactions. 

While Connecticut statutes do not require individuals buying or selling real estate to 

engage the services of an attorney, (1) statutes require an attorney to be involved 

in real estate transactions requiring title insurance and (2) certain services or 

activities in a real estate transaction may constitute the practice of law and thus 

can only be legally performed by an attorney. Based on statutes and practice rules, 

an attorney’s participation is likely required in most real estate transactions.  

REAL ESTATE CLOSINGS 

Connecticut 

According to an official at the Department of Consumer Protection (DCP), which 

oversees the Connecticut Real Estate Commission, attorneys are almost always 

involved in real estate transactions. DCP was unaware of any rule requiring 

attorney participation in all situations. However, several common circumstances will 

require an attorney’s participation. For example, any closing involving title 

insurance requires an attorney, and a mortgagee or lender may require an attorney 

to conduct the closing as a condition of the mortgage or loan. (By law, a title 

insurance agent must be a practicing attorney unless he or she held a valid title 

insurance license on or before June 12, 1984 (CGS § 38a-402(13)).) 

http://www.cga.ct.gov/olr
https://www.cga.ct.gov/2011/pub/chap700a.htm#Sec38a-402.htm
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In addition, giving advice or representing the interest of any person in a real estate 

transaction constitutes the practice of law. Specifically, drafting legal documents 

involving the rights of a person and giving advice or counsel to any person in a real 

estate transaction both constitute the practice of law (Connecticut Practice Book §§ 

2-44(a)(3) & (5)). Thus, based on these rules, if an individual provides legal advice 

or drafts documents, among other common closing-related activities, that person 

must be an attorney. However, an individual is not required by statute to engage 

anyone for these specific services.  

An individual providing legal services who is not an attorney may be guilty of 

unauthorized practice of law, a class D felony punishable by up to five years 

imprisonment, a fine of up to $5,000, or both (CGS § 51-88). We are not aware of 

any case interpreting the scope of these practice of law requirements regarding real 

estate closings.  

Massachusetts 

Massachusetts requires that an attorney be present and actively participate in real 

estate transactions.  

In Real Estate Bar Association v. National Real Estate Information Services, Inc. 

(REBA v. NREIS), 459 Mass. 512 (2011), the Massachusetts Supreme Judicial Court 

ruled that many of the activities involved in a real estate closing require the 

“substantive participation” of an attorney. The case effectively ended the practice of 

“witness-only” closings in the state. (A “witness-only” closing is a real estate 

transaction in which an individual, who may be an attorney and generally acts on 

behalf of the mortgagee or lender, acts only as a notary or witness for a closing and 

is not actively involved in the transaction.) 

According to the Massachusetts Office of Bar Counsel, performing a witness-only 

closing by an attorney “would necessarily be inadequate, professionally and 

ethically, except in the (perhaps unlikely) event that the attorney is first assured 

that steps constituting the practice of law are being or have been properly handled 

by other Massachusetts attorneys.” 

By law, an attorney is required to certify title in certain real estate transactions 

involving owner-occupied residential dwellings with less than five families (Mass. 

Gen. Laws Ch. 93 §70). In addition, certain other types of closing-related activities, 

including recording the deed and transferring proceeds, generally require an 

attorney (Mass. Gen. Laws Ch. 183 §63(b)). 

AR:cmg 

http://www.scribd.com/doc/53817139/REBA-v-NREIS-Decision
http://www.mass.gov/obcbbo/bearingwitness.pdf
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleXV/Chapter93/Section70
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleXV/Chapter93/Section70
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartII/TitleI/Chapter183/Section63B
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