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OLR BACKGROUNDER: REQUIREMENT  

TO SHOW GUN PERMIT 

  

 

 

ISSUE  

Is a person carrying a handgun legally required to show 

his or her gun permit to a police officer upon request? 

SUMMARY 

The court says no. The case involved Scott Lazurek, who 

had his gun permit revoked and was charged with 

interfering with police when he refused to comply with 

the officer’s request to show his permit.  With exceptions 

(not pertinent here), anyone carrying a handgun in 

Connecticut must have a permit and carry the permit on 

his or her person when carrying the firearm. 

According to a Superior Court ruling, issued on May 13, 2015, “[t]he statute is 

clear. It requires only that a person ‘carry’ the permit. It does not say ‘show’” 

(Department of Emergency Services and Public Protection Commissioner v. Board of 

Firearms Permit Examiners, et al. No. HHB CV 14-6026730S (2015)).   

But the court also concluded that Lazurek’s failure to show his permit when 

requested to do so by the police violated the law that prohibits interference with a 

police officer.  

CASE FACTS 

On June 2, 2013, Lazurek and Timothy Jones were walking on a public boardwalk in 

West Haven, each openly carrying a handgun, when two West Haven police officers 

asked them to show their gun permits. Jones complied; Lazurek said he had a 

permit, but he refused to show it. The police arrested him for interfering with a 

police officer. An inventory of his property at the police station revealed that he had 

a valid gun permit. 

GUN PERMIT: SHOW 

v. CARRY 

“The court cannot 

interpret ‘carry’ to 

mean ‘show’ without 

violating the ‘principle 

of narrow construction 

of criminal statutes in 

favor of the accused.’” 

This session, the 

legislature is 

considering whether to 

address the issue 

raised in this case. 

http://www.cga.ct.gov/olr
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On June 27, 2013, the Department of Emergency Services and Public Protection 

(DESPP) commissioner revoked Lazurek’s permit on grounds that he was an 

unsuitable person to hold a permit. The criminal charges were dismissed in July 

2013. 

Lazurek appealed the revocation to the Board of Firearms Permit Examiners, which 

reinstated the permit, and the commissioner appealed to the Superior Court. 

PERTINENT LAWS 

By law (with some exceptions not pertinent here), a person must have a permit to 

carry handguns in Connecticut. The permittee must carry the permit on his or her 

person when carrying a handgun (CGS § 29-35).   

The law enumerates 10 categories of people who are automatically ineligible to hold 

a gun permit. It additionally requires the permitting official to find that the 

applicant does not intend to carry the firearm for an unlawful purpose and is a 

suitable person to hold a permit. But it does not define the term “suitable” (CGS § 

29-28(b)). 

The commissioner may revoke or suspend a gun permit for cause and must revoke 

it (1) if the permittee is convicted of a felony or any of several specified 

misdemeanors or (2) upon the occurrence of any event that would have made an 

applicant ineligible for a permit (CGS § 29-32(b)).  

Anyone aggrieved by a permit revocation or limitation may appeal to the Firearms 

Board, which must inquire into and determine the facts de novo. Unless the board 

finds that the revocation or limitation was for just and proper cause, it must order 

the permit to be issued, renewed, or restored, or the limitation removed or 

modified, as applicable (CGS § 29–32b(b)).   The board’s decision may be appealed 

to the Superior Court. 

DESPP’S ARGUMENTS  

The commissioner argued that Lazurek was an unsuitable person because he (1) 

violated the law by failing to show his permit when requested (CGS § 29-35(b)), 

(2) violated the law that prohibits interference with a police officer (CGS § 53a-

167a), and (3) expressed his intent to violate these laws in the future in the same 

circumstances. According to the commissioner, “although the [permit] statute does 

not expressly require a permit holder to show a permit when the police make such 

a request, the statutory requirement that a person carry his permit on his person 

serves no purpose if the court does not construe the statute to require showing the 

permit” (id. at pp. 6-7).  

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_529.htm#sec_29-35
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_529.htm#sec_29-28a
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_529.htm#sec_29-28a
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_529.htm#sec_29-32b
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_529.htm#sec_29-32b
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_529.htm#sec_29-35
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_952.htm#sec_53a-167a
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_952.htm#sec_53a-167a
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The commissioner also cited the legislative history of the permit statute, which she 

said showed that the legislature that enacted the bill “heard police testimony 

expressing frustration about their ability to enforce the underlying law that prohibits 

carrying a pistol without a permit” (id. at p. 7). 

RULING 

The court said the permit statute is “absolutely clear. It requires only that a person 

‘carry’ the permit. It does not say ‘show.’ The court cannot interpret ‘carry’ to mean 

‘show’ without violating the ‘principle of narrow construction of criminal statutes in 

favor of the accused’” (id. at p. 7). It said that even if the legislature meant to 

require a permittee to show his or her permit upon police request, the court must 

rely on what the legislature said, not what it meant to say. Thus, the court 

concluded that Lazurek’s failure to show his permit was not a violation. 

Interference with Police 

The commissioner argued that Lazurek’s conduct amounted to interference with a 

police officer under CGS § 53a-167a, which provides in part that “a person is guilty 

of interfering with an officer when such person obstructs, resists, hinders or 

endangers any peace officer. . .in performance of such peace officer’s. . .duties” (id. 

at p. 8) 

The court said that given the statute’s broad construction and the case facts, 

Lazurek violated the statute. It said that in the absence of seeing the actual permit, 

the police would have to resort to more inconvenient and time-consuming 

measures to determine if Lazurek had a permit. “Thus, Lasurek’s failure to show his 

permit clearly ‘hampered’ police investigation and ‘obstructed’ or ‘hindered’ the 

police in their duties” (id. at p. 9). 

The court disagreed with Lazurek’s claim that the police were not acting in the 

performance of their duties when they asked for his permit and conducted a Terry 

stop without reasonable suspicion. It said that although the police did not have 

reasonable suspicion of criminal activity, they did not make a Terry stop. Further, 

according to the court, because the police did no more than “ask Lazurek for his 

permit, and did not exercise or threaten any show of force, no fourth amendment 

seizure or stop occurred” (id. at p. 10).  

The court also disagreed with Lasurek’s assertion that the police were acting 

outside the performance of their duties when they asked him for the permit. It said 

the Appellate Court has recognized that “depending on the specific circumstances, a 

person who openly carries a pistol conceivably may be subject to arrest for violating 

several statutes, . . . even if [the law] does not prohibit a permit holder from 

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_952.htm#sec_53a-167a
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carrying a pistol openly” (citing Peruta v. Commissioner of Public Safety, 128 Conn. 

App. 777, 794 cert. denied, 302 Conn. 919, 28 A. 3d 339(2011). 

As to whether Lazurek intended to violate the law in the future, the court cited his 

conflicting testimony before the board. It said the court does not decide questions 

of credibility and cannot retry the case. “In the present case,” the court said: 

there was testimony to support a finding by the board that Lazurek, 

who had no prior arrest record and had produced his permit in past 

situations, made an imprudent mistake but that he had learned his 

lesson and was not likely to offend again. From that testimony, the 

board could have reasonably concluded that Lazurek was a suitable 

person (id. at p. 15). 

The court concluded that the board reasonably could have found Lazurek to be a 

suitable person under CGS § 29-28. It upheld the board’s decision and dismissed 

the commissioner’s appeal. 

VR:cmg 
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