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ISSUE  

What changes has the legislature made to the law on 

mandated reporters of child abuse since 2011? 

SUMMARY 

The legislature has made several changes to the law 

since 2011, including making it a crime for (1) 

mandated reporters to fail to report suspected child 

abuse or neglect to the Department of Children and 

Families (DCF) or (2) someone to intentionally and 

unreasonably interfere with or prevent a mandated 

reporter from reporting such suspected abuse or 

neglect. It also expanded the list of mandated 

reporters to include youth camp directors, youth athletic coaches, directors and 

trainers, all Department of Public Health (DPH) employees, and certain employees 

of the Office of Early Childhood (OEC).  We briefly summarize the current mandated 

reporter law and note the recent legislative changes below. 

MANDATED REPORTERS OF CHILD ABUSE 

The law requires people in certain professions or occupations that typically bring 

them into contact with children and families to report to either DCF or law 

enforcement officials if, in the ordinary course of their employment or profession, 

they reasonably suspect that a child under age 18 has been abused or neglected or 

is at imminent risk of serious harm (CGS §§17a-101 and -101a).  

“Abused” means that a child or youth (1) has been physically injured other than by 

accident; (2) has injuries that differ from what was reported; or (3) is in a condition 

that is the result of maltreatment, including sexual molestation or cruel punishment 

(CGS § 46b-120 (7)).  

MANDATED REPORTERS 

The law requires people in 

certain professions or 

occupations that typically 

bring them into contact with 

children and families to report 

to either the Department of 

Children and Families (DCF) or 

law enforcement officials if, in 

the ordinary course of their 

employment or profession, 

they reasonably suspect that a 

child under age 18 has been 

abused or neglected (CGS §§ 
17a-101 and -101a) 

http://www.cga.ct.gov/olr
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#sec_17a-101
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#sec_17a-101a
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_815t.htm#sec_46b-120
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#sec_17a-101
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#sec_17a-101
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#sec_17a-101a
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“Neglected” means a child who, for reasons other than poverty, (1) has been 

abandoned, (2) is being denied proper physical, educational, emotional, or moral 

care and attention, or (3) is being allowed to live in conditions harmful to his or her 

well-being (CGS § 46b-120 (6)). 

A mandated reporter must make an oral report to DCF or a law enforcement agency 

no later than 12 hours after the reporter has reasonable cause to suspect or believe 

that a child has been abused, neglected, or placed in imminent risk of serious harm. 

The reporter may do so in person or by phone (CGS § 17a-101b). 

A mandated reporter must submit a written report to DCF no later than 48 hours 

after making his or her oral report (CGS § 17a-101c). 

CHANGES TO THE LAW SINCE 2011 

False Reporting of Child Abuse or Neglect 

Falsely reporting child abuse or neglect is punishable by a fine of up to $2,000, one 

year in prison, or both. Reports of child abuse or neglect typically are made to 

either DCF or local police. Anyone alleged to have made a false report must be 

referred to the Chief State’s Attorney’s office (PA 12-82, codified as CGS § 17a-

101e).  

Preventing Reporting of Child Abuse or Neglect 

The law prohibits employers from firing, discriminating, or retaliating against an 

employee who reports child abuse or testifies in child abuse hearings. PA 13-53, 

codified as CGS § 17a-101e, also bars employers from hindering, preventing, or 

trying to prevent an employee from (1) reporting child abuse or neglect or (2) 

testifying in child abuse or neglect hearings. The attorney general may sue an 

employer who violates these provisions, and a court may impose a civil penalty or 

other equitable relief.  

Interfering with a Mandated Reporter  

PA 13-297, codified as CGS § 53-21, makes it the crime of risk of injury to a minor 

for someone to intentionally and unreasonably interfere with a mandated reporter 

carrying out his or her duty to report. The crime is a class D felony, punishable by a 

maximum fine of $5,000, five years in prison, or both.  

Failure to Report 

PA 13-297, codified as CGS § 17a-101a, also makes it a class A misdemeanor, 

punishable by a maximum fine of $2,000, one year in prison, or both,  for 

mandated reporters to fail to report suspected child abuse or neglect. Such 

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_815t.htm#sec_46b-120
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#sec_17a-101b
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#sec_17a-101c
http://cga.ct.gov/2012/ACT/PA/2012PA-00182-R00HB-05320-PA.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#sec_17a-101e
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#sec_17a-101e
http://cga.ct.gov/2013/ACT/PA/2013PA-00053-R00SB-00821-PA.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#sec_17a-101e
http://cga.ct.gov/2013/ACT/PA/2013PA-00297-R00HB-06342-PA.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_939.htm#sec_53-21
http://cga.ct.gov/2013/ACT/PA/2013PA-00297-R00HB-06342-PA.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#sec_17a-101a
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reporters also must take part in an educational and training program. Under prior 

law, mandated reporters who failed to report suspected child abuse or neglect could 

be fined between $500 and $2,500. 

MANDATED REPORTERS LIST (CGS § 17A-101) 

The following individuals must report allegations of child abuse and neglect in 

Connecticut: 

 licensed physicians, including surgeons; hospital residents and interns, 

regardless of their licensure status; and physician assistants 

 registered nurses and licensed practical nurses 

 medical examiners 

 dentists and dental hygienists 

 mental health professionals, including psychologists, marital and family 

therapists, alcohol and drug counselors, social workers, and licensed 

professional counselors 

 police officers 

 juvenile or adult probation or parole officers 

 members of the clergy  

 pharmacists 

 physical therapists 

 optometrists 

 chiropractors 

 podiatrists 

 licensed or certified emergency medical services providers 

 sexual assault counselors and domestic violence counselors 

 licensed foster parents 

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#sec_17a-101
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 anyone paid to care for a child in a licensed public or private facility or a 

licensed child care facility, including family day care homes 

 DCF employees 

 DPH employees (PA 14-39) 

 OEC employees responsible for licensing child care facilities or youth camps 

(PA 14-39) 

 the child advocate and her employees 

 family relations counselors, trainees, or family services supervisors employed 

by the Judicial Department 

 paid youth camp directors or assistant directors and anyone 18 or older who 

is a paid (1) youth athletics coach or director; (2) private youth sports 

organization, league, or team coach or director; or (3) administrator, faculty, 

or staff member, athletic coach, director, or trainer employed by a public or 

private higher education institute, but not student employees (PA 14-186) 

 school (elementary and secondary only) teachers and substitute teachers 

 school administrators and superintendents 

 school guidance counselors 

 school paraprofessionals 

 school coaches of intramural or interscholastic athletics who are at least 18 

years old and hold a State Board of Education coaching permit (PA 14-186) 

 any other person who, in the performance of his or her duties, has regular 

contact with students and who provides services to or on behalf of students 

enrolled in (1) a public elementary or secondary school, under a contract 

with a local or regional board of education or (2) a private elementary or 

secondary school, under a contract with the school's supervisory agent (CGS 

§§ 17a-101 and 53a-65). 

PF:tjo 
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