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BOATING REQUIREMENTS IN SELECTED STATES 

  

By: Janet Kaminski Leduc, Senior Legislative Attorney 

 

 

ISSUES  

What are the requirements and age restrictions for operating a boat or personal 

watercraft in Connecticut, Massachusetts, New Jersey, New York, and Rhode 

Island? What are some potential options for strengthening Connecticut’s boating 

requirements? 

SUMMARY 

In the selected states, the requirements and age restrictions for operating boats 

and personal watercraft (e.g., jet ski) vary, as described in the report below. For 

example, the minimum age to operate a power boat in Connecticut and 

Massachusetts without adult supervision is 12. New York’s minimum age is 10, New 

Jersey’s is 13, and there is no minimum age in Rhode Island. 

Connecticut lawmakers could make various changes to strengthen Connecticut’s 

boating requirements.  For example, the legislature could: 

1. increase the minimum age for operating a boat without adult supervision; 

2. require minors or new holders of boating certificates to only operate with 
adult supervision until a specified age or a certain period of time has 

elapsed; 

3. mandate additional education beyond the eight hour classroom 
instruction; or 

4. restrict the types, power, or size of boats that children may operate 
without adult supervision. 

 

http://www.cga.ct.gov/olr
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CONNECTICUT 

Boating Certificate and Education 

To operate a boat in Connecticut, a resident must generally possess either a valid 

vessel operator license issued by the U.S. Coast Guard or a boating certificate 

issued by the Department of Energy and Environmental Protection (DEEP) 

commissioner (CGS § 15-140e). 

DEEP issues two types of boating certificates: a Safe Boating Certificate (SBC) and 

a Certificate of Personal Watercraft Operation (CPWO). An SBC allows the holder to 

operate boats only. A CPWO allows the holder to operate boats and personal 

watercraft (PWC) (CGS §§ 15-140e and 15-140j). Under Connecticut law, a PWC is 

an inboard powered vessel less than 16 feet in length that (1) has an internal 

combustion engine powering a water-jet pump as its primary source of motor 

propulsion and (2) is designed to be operated by a person sitting, standing, or 

kneeling on the vessel (CGS § 15-140j). 

To obtain an SBC, an applicant must (1) successfully complete a safe boating 

operation course approved by the DEEP commissioner or (2) pass an equivalency 

examination administered by the commissioner testing his or her knowledge of safe 

boating operation (CGS § 15-140e(b)). The safe boating course must include a 

minimum of eight hours of classroom instruction, followed by a proctored 

examination of at least 50 questions.  The minimum passing score is 80% (Conn. 

Agencies Regs. §§ 15-140-f-1 and -2). 

To obtain a CPWO, an applicant must (1) successfully complete a combined course 

in safe boating operation and safe PWC handling approved by the DEEP 

commissioner; (2) have, or have met the requirements for, an SBC and successfully 

complete a safe PWC handling course approved by the commissioner; or (3) 

successfully pass an equivalency examination administered by the commissioner 

testing his or her knowledge of safe boating operation and safe PWC handling (CGS 

§ 15-140j(c)). A CPWO applicant who has an SBC must take a supplementary safe 

PWC handling course (which is a two-hour course, according to DEEP), take an 

examination of at least 10 questions, and receive a minimum passing score of 80%. 

A CPWO applicant who does not have an SBC must take a combined safe boating 

and PWC handling course, take an examination of at least 50 questions, and receive 

a minimum passing score of 80% (Conn. Agencies Regs. § 15-140j-2). 

In practice, according to DEEP, the department offers and most people take the 

combined safe boating and PWC handling course. This consists of eight hours of 

classroom instruction followed by a proctored examination.  

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_268.htm#sec_15-140e
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_268.htm#sec_15-140e
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_268.htm#sec_15-140j
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_268.htm#sec_15-140j
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_268.htm#sec_15-140e
http://www.ct.gov/deep/lib/deep/regulations/15/15-140f-1throughf-5.pdf
http://www.ct.gov/deep/lib/deep/regulations/15/15-140f-1throughf-5.pdf
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_268.htm#sec_15-140j
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_268.htm#sec_15-140j
http://www.ct.gov/deep/lib/deep/regulations/15/15-140j-1throughj-3.pdf
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Age Restrictions 

A person must be at least age 12 and hold an SBC or a CPWO to operate a motor 

powered boat exceeding 10 horsepower. Younger people who hold an SBC or CPWO 

may operate such a boat if accompanied by someone at least age 18 who holds an 

SBC (CGS §§ 15-140h and 15-140e). 

A Connecticut resident who is less than age 16 and who does not have an SBC or a 

CPWO may operate a boat if he or she is under the direct supervision of someone at 

least age 18 who holds an SBC and has held it for at least two years (CGS § 15-

140e(a)). 

Any Connecticut resident operating a PWC, regardless of age, must possess a 

CPWO (CGS § 15-140j(b)). Out-of-state residents operating a PWC, regardless of 

age, must possess a Connecticut CPWO or an equivalent certificate from a 

reciprocal state (CGS § 15-140j(f)). Connecticut recognizes certificates from New 

York, Massachusetts, New Hampshire, and Rhode Island, according to DEEP. 

A person must be at least age 16 to operate a PWC (CGS § 15-140j(b)). But, 

someone younger than age 16 may operate a PWC if under the onboard supervision 

of someone at least age 18 who holds a CPWO (Conn. Agencies Regs. § 15-121-

A15(a)(6)).  

MASSACHUSETTS 

Boating Safety Certificate and Education 

In Massachusetts, boating education is mandatory only for certain children. 

Children between age 12 and 15 can operate a motorboat without adult supervision 

only if they successfully complete a boating safety course and possess a boating 

safety certificate. The course must be approved by the National Association of State 

Boating Law Administrators. Additionally, those who are age 16 or 17 must 

complete the course in order to operate a PWC (M.G.L.A. 90B § 9B and 323 CMR 

2.08 and 4.03). Children who complete the classroom course and pass a written 

examination receive a boating safety certificate. 

Age Restrictions 

No person less than age 12 may operate a motorboat unless accompanied and 

directly supervised by a competent person age 18 or older (323 CMR 2.08). A 

person must be at least age 16 to operate a PWC (M.G.L.A. 90B § 9A). 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_268.htm#sec_15-140h
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_268.htm#sec_15-140e
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_268.htm#sec_15-140e
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_268.htm#sec_15-140e
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_268.htm#sec_15-140j
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_268.htm#sec_15-140j
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_268.htm#sec_15-140j
http://www.ct.gov/deep/lib/deep/regulations/15/15-121-A9throughA19.pdf
http://www.ct.gov/deep/lib/deep/regulations/15/15-121-A9throughA19.pdf
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NEW JERSEY 

Boating Safety Certificate and Education 

In New Jersey, in order to operate a power boat or a PWC, a person must possess a 

boating safety certificate.  To obtain a certificate, a person must successfully 

complete a mandatory boating safety course. The course must (1) consist of at 

least eight hours of instruction, at least six of which must be in the classroom, and 

(2) conclude with a closed-book, written, proctored examination. The course must 

be approved by the Superintendent of State Police in the Department of Law and 

Public Safety (N.J.S.A. §§ 12:7-60 & -61 and N.J.A.C. § 13:61-1.7). 

Age Restrictions 

A person must be at least age 16 and possess a boating safety certificate to operate 

a power boat or PWC. Except, a person between the ages of 13 and 16 who has 

completed an approved boating safety course (and therefore possesses a boating 

safety certificate) may operate a boat (1) powered by an electric motor or (2) 12 

feet or longer with less than 10 horsepower (N.J.S.A. § 12:7-61). 

NEW YORK 

Boating Safety Certificate and Education 

In New York, a person who wants to operate a boat or PWC generally must hold a 

boating safety certificate. To obtain a certificate, a person must complete an eight-

hour classroom course and pass an examination (N.Y. Navigation Law §§ 49 and 

78). 

Age Restrictions 

A person must be at least age 10 to operate a mechanically propelled boat, unless 

accompanied by someone at least age 18 who holds a boating safety certificate or 

is not required to hold one (e.g., a boating safety instructor). 

A person must be at least age 14 to operate a PWC, unless accompanied by 

someone at least age 18 who holds a boating safety certificate (N.Y. Navigation Law 

§ 49). 

RHODE ISLAND 

Boating Certificate of Completion and Education 

In Rhode Island, no one (1) is allowed to operate a PWC and (2) if born after 

January 1, 1986, is allowed to operate a boat exceeding 10 horsepower, unless he 

or she has completed a boating safety education course approved by the 

Department of Environmental Management director and the National Association of 
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State Boating Law Administrators and passed a written, proctored examination of at 

least 25 questions with a score of at least 70%. Those who pass will be issued a 

certificate of completion (i.e., boating certificate) (R.I. Gen. Laws § 46-22-9.8). 

Age Restrictions 

Rhode Island does not require a minimum age to operate boats or PWCs, according 

to the Rhode Island Department of Environmental Management. 

ADDITIONAL INFORMATION 

For additional information about boating laws in the selected states, see the 

following links: 

Connecticut: 

http://www.ct.gov/deep/cwp/view.asp?a=2686&q=322292&deepNav_GID=1620 

Massachusetts: 

http://www.mass.gov/eea/grants-and-tech-assistance/enforcement/environmental-

police/boat-and-recreation-vehicle-safety-bureau/massachusetts-boating-law-

summary.html 

New Jersey: 

http://www.state.nj.us/mvc/pdf/Licenses/021606-boating-safety-manual.pdf 

New York: 

http://www.nysparks.com/recreation/boating/documents/NYSBoatersGuide.pdf 

Rhode Island: 

http://www.dem.ri.gov/programs/bnatres/enforce/boatreqt.htm 

 

JKL:ts 

http://www.ct.gov/deep/cwp/view.asp?a=2686&q=322292&deepNav_GID=1620
http://www.mass.gov/eea/grants-and-tech-assistance/enforcement/environmental-police/boat-and-recreation-vehicle-safety-bureau/massachusetts-boating-law-summary.html
http://www.mass.gov/eea/grants-and-tech-assistance/enforcement/environmental-police/boat-and-recreation-vehicle-safety-bureau/massachusetts-boating-law-summary.html
http://www.mass.gov/eea/grants-and-tech-assistance/enforcement/environmental-police/boat-and-recreation-vehicle-safety-bureau/massachusetts-boating-law-summary.html
http://www.state.nj.us/mvc/pdf/Licenses/021606-boating-safety-manual.pdf
http://www.nysparks.com/recreation/boating/documents/NYSBoatersGuide.pdf
http://www.dem.ri.gov/programs/bnatres/enforce/boatreqt.htm

