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ISSUE  

May someone who inherits large capacity magazines 

(LCMs) possess it, or must he or she dispose of it?  

This office is not authorized to give legal opinions and 

this report should not be construed as such. 

SUMMARY 

The answer is unclear because the law does not explicitly 

address this question.  

The law limits who may possess LCMs. Among those 

eligible to do so, in specified circumstances, are people 

who lawfully possessed them before January 1, 2014 and 

declared them by that date to the Department of 

Emergency Services and Public Protection (DESPP). Such 

persons may transfer the magazines by bequest or 

intestate succession. But the law does not address 

possession of LCMs by people who have inherited them. 

Nor does it give such heirs the option to declare the 

magazines and thereby legally possess them. Absent 

these provisions, it appears that they must render the 

magazine inoperable, sell it to a gun dealer, transfer it to 

state or local police, or take it out of state. These are the 

ways in which nonresidents who move into the state with an LCM may dispose of it. 

Below we provide additional background information on LCM possession and 

transfer. 

LARGE CAPACITY 

MAGAZINE 

A large capacity magazine 

is any firearm magazine, 

belt, drum, feed strip, or 

similar device that can 

hold, or can be readily 

restored or converted to 

hold, more than 10 rounds 

of ammunition. It 

excludes:  

1. feeding devices 

permanently altered 

so that they cannot 

hold more than 10 

rounds, 

2. .22 caliber tube 

ammunition feeding 

devices, 

3. tubular magazines in a 

lever-action firearm, 

and 

4. permanently 

inoperable magazines 

(CGS § 53-202w).  

http://www.cga.ct.gov/olr
http://www.cga.ct.gov/2014/sup/chap_943.htm#sec_53-202w
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LCM POSSESSION AND TRANSFER 

By law, people who lawfully possessed LCMs before January 1, 2014 may keep 

them if they applied to declare them to DESPP by January 1, 2014 (CGS § 53-

202x). Members of the military or naval forces (servicemembers) transferred to 

Connecticut after January 1, 2014 in lawful possession of an LCM, may declare 

possession of it within 90 days after their arrival. In addition to these people, the 

following may possess LCMs: 

1. executors or administrators of an estate or trustees of a trust that 
includes legally declared LCMs, which are disposed of as authorized by the 
probate court, if the disposition is otherwise permitted;  

2. licensed gun dealers;  

3. gunsmiths employed by gun dealers, who receive lawfully possessed LCMs 

for servicing or repair; or 

4. federally licensed gun manufacturers, for such service and repair (CGS § 
53-202w(e)).  

The following may also possess, purchase, or import LCMs:  

1. members of the state or U.S. military;  

2. licensed nuclear facilities, and contractors or subcontractor of the facility, 
for providing security; 

3. anyone the DESPP commissioner appoints to act as a special police officer 
for armored cars, while discharging his or her official duties; 

4. DESPP, police departments, the Department of Correction (DOC), the 
Division of Criminal Justice, the Department of Motor Vehicles (DMV), the 
Department of Energy and Environmental Protection (DEEP), or the state 

or U.S. military or naval forces;  

5. sworn and certified members of DESPP, police departments, or DOC; 

Division of Criminal Justice inspectors; salaried DMV inspectors 
designated by the DMV commissioner; conservation or special 
conservation officers appointed by the DEEP commissioner; or constables 

certified by the Police Officer Standards and Training Council and 
appointed by the chief executive authority of a town, city, or borough to 

perform criminal law enforcement duties, all of whom may possess the 
magazines for official use or while off duty; and 

6. in-state LCM manufacturers and federally licensed gun manufacturers that 

manufacture, purchase, test, or transport LCMs or firearms in Connecticut 
for sale to the above or out of state (CGS § 53-202w(d)).  

http://www.cga.ct.gov/2014/sup/chap_943.htm#sec_53-202x
http://www.cga.ct.gov/2014/sup/chap_943.htm#sec_53-202x
http://www.cga.ct.gov/2014/sup/chap_943.htm#sec_53-202w
http://www.cga.ct.gov/2014/sup/chap_943.htm#sec_53-202w
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Anyone, except a servicemember, who moves into Connecticut in lawful possession 

of an LCM has 90 days to either permanently disable it, sell it to a gun dealer, or 

take it out of state (CGS § 53-202x(d)).  

The law generally prohibits transfers of LCMs, but it allows transfer of (1) declared 

LCMs by bequest or intestate succession, or upon the death of a testator or settlor; 

(2) LCMs to DESPP or local police departments; and (3) LCMs to gun dealers (CGS 

§ 53-202w(f)).  

Anyone who possesses an undeclared LCM lawfully obtained before April 5, 2013 is 

guilty of (1) an infraction punishable by a fine of up to $90 for a first offense and 

(2) a class D felony for a subsequent offense. Anyone who possesses an undeclared 

LCM obtained on or after April 5, 2013 is guilty of a class D felony (CGS § 53-

202w(c)). The court may order suspension of prosecution of violations of the above 

LCM provisions if it finds that the violation was not serious and the violator (1) will 

probably not offend again, (2) has not previously been convicted of a violation of 

the provisions, and (3) has not previously had a prosecution for a violation 

suspended (CGS § 53-202w(g)).  

WHERE LEGALLY DECLARED LCMS MAY BE POSSESSED 

The law limits where a person can possess a declared LCM. A person who has 

declared an LCM may keep it only:  

1. at his or her residence;  

2. at his or her business or other property he or she owns, provided the LCM 

does not contain more than 10 bullets;  

3. at a target range of a public or private club or organization organized to 

practice target shooting;  

4. at a target range that holds a regulatory or business license for practicing 
target shooting;  

5. at a licensed shooting club;  

6. while transporting the LCM between any of the above-mentioned places or 

to a gun dealer, provided the LCM contains no more than 10 bullets and is 
transported in compliance with the law as it applies to transporting 

assault weapons; or 

7. under a valid permit to carry handguns, provided the LCM (a) is in a 
handgun lawfully possessed by the person before April 5, 2013, (b) does 

not extend more than one inch beyond the bottom of the pistol grip, and 
(c) contains no more than 10 bullets.  

http://www.cga.ct.gov/2014/sup/chap_943.htm#sec_53-202x
http://www.cga.ct.gov/2014/sup/chap_943.htm#sec_53-202w
http://www.cga.ct.gov/2014/sup/chap_943.htm#sec_53-202w
http://www.cga.ct.gov/2014/sup/chap_943.htm#sec_53-202w
http://www.cga.ct.gov/2014/sup/chap_943.htm#sec_53-202w
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A violation of the restrictions on the possession of declared LCMs is a class C 

misdemeanor (CGS § 53-202x(f) & (g)). 

 

VR:ro/ts 

http://www.cga.ct.gov/2014/sup/chap_943.htm#sec_53-202x

