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QUESTION  

What laws govern fireworks in Connecticut, 

Massachusetts, New York, and Rhode Island? 

SUMMARY 

Fireworks are regulated by federal law, which set 

minimum standards, and state laws. For regulatory 

purposes, federal regulations define two general 

categories of fireworks: (1) “display fireworks,” which 

are intended for commercial use, and (2) “consumer 

fireworks,” which are intended for consumer (general 

public) use, subject to less stringent regulation than 

display fireworks. Consumer fireworks, unless 

restricted by state or local laws, may be sold to the 

general public.  

Except for sparklers and fountains and certain toy 

pistols, toy guns, and toy pistol caps manufactured in 

accordance with federal regulations, all types of 

consumer and display fireworks are illegal in 

Connecticut, unless being used under a permit.  

Massachusetts and New York generally prohibit the use and possession of all 

fireworks, unless being used under a permit. These include sparklers, trick noise 

makers, snappers, and firecrackers.  

Rhode Island specifically permits hand-held and ground-based sparkling devices, 

including sparklers, ground spinners, and novelties for consumer use. 

FIREWORKS REGULATION 

Consumers using fireworks 

must comply with federal 

regulations and applicable 

state regulations. 

Federal law sets minimum 

standards. It bans the sale of 

the most dangerous types of 

fireworks to consumers, 

including cherry and aerial 

bombs, M-80 salutes, and 

large reloadable mortar shells. 

States may adopt more 

stringent standards than the 

federal standards. 

A few states, such as 

Massachusetts and New York, 

prohibit the use, possession, 

and sale of all fireworks for 

private use; some, like 

Connecticut, limit the types 

allowed for private use; and 

others allow all types of 
fireworks. 

http://www.cga.ct.gov/olr
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(Some states, including Connecticut, have separate laws specifically addressing the 

indoor use of pyrotechnics, which this report does not address.) 

FEDERAL LAW 

Types of Fireworks 

The federal Hazardous Substances Act (FHSA) deems fireworks as hazardous 

substances (16 CFR § 1500.17). For regulatory purposes, federal law places 

fireworks into two categories—display fireworks and consumer fireworks—subject to 

different degrees of regulation. 

Federal regulations define “display fireworks,” in part, as large fireworks designed 

primarily to produce visible or audible effects by combustion, deflagration, or 

detonation (27 CFR § 555.11 & 49 CFR § 172). The term includes “salutes 

containing more than two grains (130 mg) of explosive material, aerial shells 

containing more than 40 grams of pyrotechnic compositions, and other display 

pieces that exceed the limits of explosive material for classification as consumer 

fireworks” (27 CFR § 555.11).  

The regulations define “consumer fireworks” as any small firework device designed 

to produce visible effects by combustion. . . .” (27 CFR § 555.11). Consumer 

fireworks include shells and mortars; multiple tube devices; Roman candles; 

rockets; sparklers; firecrackers with up to 50 milligrams of powder; and novelty 

items such as snakes, airplanes, ground spinners, helicopters, fountains, and party 

poppers (http://www.cpsc.gov/PageFiles/121339/012.pdf).  

Federal Regulation of Fireworks 

The U.S. Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) and Consumer 

Product Safety Commission (CPSC) have general jurisdiction over the types of 

fireworks that may be legally sold and used in the country. The U.S. Department of 

Transportation regulates transportation of fireworks. 

ATF regulates display fireworks. Anyone in the business of importing, 

manufacturing, dealing in, distributing, storing, or otherwise receiving display 

fireworks must obtain an ATF explosives license or permit for the specific activity 

(27 CFR § 555).  

The FHSA prohibits the sale of the most dangerous types of fireworks to the general 

public. These include cherry and aerial bombs, M–80 salutes, silver salutes, other 

large firecrackers and other fireworks containing more than two grains of 

pyrotechnic mixture. Kits for building these fireworks are also prohibited (16 CFR 

http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=f98eeb97928fb15ae1cdf817e08fab9b&node=16:2.0.1.3.79.0.1.10&rgn=div8
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=f98eeb97928fb15ae1cdf817e08fab9b&node=27:3.0.1.3.5.2.31.1&rgn=div8
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=41ccedabdeb2212847099a54000c7ee3&node=49:2.1.1.3.9&rgn=div5
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=f98eeb97928fb15ae1cdf817e08fab9b&node=27:3.0.1.3.5.2.31.1&rgn=div8
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=f98eeb97928fb15ae1cdf817e08fab9b&node=27:3.0.1.3.5.2.31.1&rgn=div8
http://www.cpsc.gov/PageFiles/121339/012.pdf
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=f98eeb97928fb15ae1cdf817e08fab9b&node=27:3.0.1.3.5.2.31.1&rgn=div8
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=f98eeb97928fb15ae1cdf817e08fab9b&node=16:2.0.1.3.79.0.1.10&rgn=div8
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1500.17(a)(3), 16 CFR 1500.17(a)(8), (9), & (11)). (The FHSA exempts from this 

prohibition sale and distribution of these fireworks to certain people, including 

farmers, ranchers, or growers through a wildlife management program 

administered by the U.S. Department of the Interior or by equivalent state or local 

government agencies, under specified circumstances.)  

CPSC regulates consumer fireworks. Under CPSC regulations, consumer fireworks 

must meet certain construction and performance requirements and contain warning 

labels describing the hazard and function of a fireworks device (16 CFR §§ 1500.14 

and 1500.83(a)(27)). Also, CPSC regulations ban some fireworks if they look like 

candy, food, or other banned fireworks devices. Dragon eggs that look like foil 

wrapped chocolate candy kisses, cracker balls that look like breakfast cereal, and 

smoke devices that look like cherry bombs or “M-80s” are banned (16 CFR. §§ 

1500.17(a)(8) and 1507.9). 

States may adopt more stringent standards than the federal standards, banning or 

limiting fireworks authorized under federal law.  

CONNECTICUT 

Except for certain sparklers and fountains, which anyone age 16 or older may sell, 

buy, use, or possess, and toy pistols, toy guns, and toy pistol caps manufactured in 

accordance with federal regulations, all consumer fireworks are illegal in 

Connecticut unless being used under a permit or otherwise specifically authorized 

by law. The prohibited fireworks include: 

1. toy pistols, toy cannons, toy canes, or toy guns in which explosives are 
used; 

2. balloons propelled by fire; 

3. firecrackers, torpedoes, skyrockets, Roman candles, or Daygo bombs; 

4. fireworks containing an explosive or flammable compound; and 

5. tablets or other devices containing any explosive substance (CGS § 29-
356(1)). 

To be legal for general consumer use, sparklers and fountains must be non-

explosive and non-aerial and cannot contain (1) magnesium, except for 

magnesium-aluminum alloy, or (2) more than 100 grams of pyrotechnic 

composition or five grams of chlorate or perchlorate salts per item. If more than 

one fountain is mounted on a common base, the total pyrotechnic composition 

cannot exceed 200 grams (CGS § 29-357 et seq.). The law exempts certain 

transactions from the provisions governing fireworks, including manufacturer sales 

to out-of-state buyers; possession, sale, or use of railroad signaling devices; use of 

http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=f98eeb97928fb15ae1cdf817e08fab9b&node=16:2.0.1.3.79.0.1.10&rgn=div8
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=f98eeb97928fb15ae1cdf817e08fab9b&node=16:2.0.1.3.79.0.1.10&rgn=div8
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/retrieveECFR?gp=1&ty=html&h=l&r=section&n=16y2.0.1.3.74.0.1.8
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/retrieveECFR?gp=1&ty=html&h=l&r=section&n=16y2.0.1.3.74.0.1.31
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=f98eeb97928fb15ae1cdf817e08fab9b&node=16:2.0.1.3.79.0.1.10&rgn=div8
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=f98eeb97928fb15ae1cdf817e08fab9b&node=16:2.0.1.3.83.0.2.9&rgn=div8
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_541.htm#sec_29-356
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_541.htm#sec_29-356
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_541.htm#Sec29-357.htm
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illuminating devices or torches for parades or ceremonial events; the sale or use of 

blank cartridges for ceremonial, theatrical, or athletic events; and the use of 

fireworks solely for agricultural purposes under conditions approved by the state 

fire marshal (CGS § 29-361).  

Fireworks Displays 

Display fireworks may be used under a permit from the state fire marshal at 

locations approved by local fire and police officials. To get the permit, which costs 

$100, the entity conducting the display must obtain at least $1 million in liability 

insurance per accident for bodily injury and property damage (CGS § 29-359). 

Display operators must obtain a $200 competency certificate from the fire marshal 

(CGS § 29-357).  

Violations and Penalties 

A violation of the above provisions is a class C misdemeanor, except that a display 

permit violation or the illegal sale of fireworks valued at more than $10,000 is a 

class A misdemeanor punishable by imprisonment for up to one year, a fine of up to 

$2,000, or both. If a display permit violation results in death or injury, it is a class 

C felony punishable by imprisonment for up to 10 years, a fine of up to $10,000, or 

both (CGS § 29-357(d)).  

MASSACHUSETTS 

Massachusetts bans all fireworks unless being used under a permit or as otherwise 

specifically authorized by law. It is illegal for private citizens to use, possess, or sell 

them in Massachusetts (Mass. Gen. Laws ch. 148 § 39).  

The law specifically prohibits any article designed to produce a visible or audible 

effect by combustion, explosion, deflagration, or detonation, including:  

1. blank cartridges or toy cannons in which explosives are used;  

2. toy balloons propelled by fire;  

3. firecrackers, cherry bombs, silver salutes, M-80s, torpedoes, sky-rockets, 
Roman candles, sparklers, rockets, wheels, colored fires, fountains, 
mines, and serpents;  

4. other fireworks of like construction or any fireworks containing any 
explosive or flammable compound; or  

5. tablets or devices containing explosives (Mass. Gen. Laws ch. 148 § 39). 

It specifically allows (1) toy pistols, toy canes, toy guns, or other devices in which 

paper or plastic caps containing 25/100ths grains or less of explosive compound are 

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_541.htm#Sec29-361.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_541.htm#Sec29-359.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_541.htm#Sec29-357.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_541.htm#Sec29-357.htm
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used, if they are so constructed that the hand cannot come in contact with the cap 

when in place for the explosion and (2) toy pistol paper caps or plastic caps which 

contain less than 20/100ths grains of explosive mixture. The law also allows the sale 

of fireworks in the following cases, among others: (1) for supervised fireworks 

displays under a permit; (2) for direct out-of-state shipment; (3) for use by 

railroads, motor vehicle, or other transportation agencies; and (4) to farmers to 

control damage by birds to their crops (Mass. Gen. Laws ch. 148 § 39). 

Fireworks Displays 

Anyone in the business of displaying or exhibiting fireworks must post a $15,000 

bond with the state treasurer and any additional amount the fire marshal 

determines necessary to cover losses, damages, or injuries that might ensue from 

the display (Mass. Gen. Laws ch. 148 § 42).  

The person conducting the fireworks show must have a permit issued by the local 

fire marshal and must be supervised by the fire department. The permit fees are 

set by fire department chiefs but cannot exceed $25. The display must be handled 

by a competent operator approved by the fire chief (Mass. Gen. Laws ch. 148 § 

39A). 

Violations and Penalties 

Under Massachusetts law, illegal possession or use of fireworks, is punishable by a 

fine of $10 to $100. Illegal sale of fireworks is punishable by a fine of $100 to 

$1,000, imprisonment for up to one year, or both (Mass. Gen. Laws ch. 148 § 39).  

NEW YORK 

New York bans all fireworks unless being used or possessed under a display 

fireworks permit.  

For regulatory purposes, the law distinguishes between fireworks and dangerous 

fireworks. “Fireworks” include firecrackers, sparklers or other similarly constructed 

combustible or explosive items, toy canons in which explosives are used, and any 

substance or combination of substances or article intended to produce a visible or 

audible effect by combustion, explosion, deflagration, or detonation. 

“Dangerous fireworks” are those fireworks capable of causing serious physical 

injury. They include: 

1. firecrackers containing more than 50 milligrams of an explosive substance;  
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2. torpedoes, skyrockets, and rockets, including all devices that employ any 
combustible or explosive substance and rise in the air during discharge; 

3. Roman candles and bombs; 

4. sparklers longer than 10 inches or bigger than 1/4 inch; and 

5. chasers, including all devices that dart or travel about the surface of the 
ground during discharge. 

The law allows, among other things, toy pistols, toy canes, toy guns, or other 

devices in which paper caps containing 25/100ths grains or less of explosive 

compound are used, provided they meet standards specified in the law, and toy 

pistol paper caps containing less than 20/100ths grains of explosive mixture (N.Y. 

Penal Code § 270.00). 

Fireworks Displays 

Anyone displaying fireworks must obtain a permit from the appropriate permit 

authority. Applicants must post a bond of at least $1 million or indemnity insurance 

with liability coverage and indemnity protection equivalent to the bond, unless the 

applicant is a state entity, county park, city, village or town. Anyone firing the 

display must be at least age 18 and hold a valid certificate of competency as a 

pyrotechnician (N.Y. Penal Code § 405.00).  

Violations and Penalties 

Illegally selling fireworks or dangerous fireworks is a class B misdemeanor, 

punishable by up to 90 days in jail, a fine, or both (N.Y. Penal Code § 

270.00(2)(a)). But it is a class A misdemeanor punishable by up to 1 year in jail, a 

fine, or both if the (1) value of the fireworks is $500 or more or (2) sale of 

dangerous fireworks is to a minor under age 18 (N.Y. Penal Code § 

270.00(2)(b)(ii)). And any conviction for sale to a minor within five years of a 

previous conviction for this crime is a class E felony, punishable by up to four 

imprisonment, a fine, or both (N.Y. Penal Code § 270.00(2)(b)(iii)). The provisions 

do not apply to, among others, anyone with a permit to use high explosives for 

blasting or signaling; state and federal governments; and sales out of state (N.Y. 

Penal Code § 270.00(3)(b)).  

Anyone who possesses uses, explodes, or causes to explode any fireworks or 

dangerous fireworks without a permit commits a violation, punishable by up to 15 

days in jail, a fine, or both (N.Y. Penal Code § 270.00(2)(b)(i)). Possession of 

fireworks or dangerous fireworks valued at $50 or more gives rise to the 

presumption that such fireworks were intended to be offered for sale. 
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RHODE ISLAND 

With some exceptions, aerial consumer fireworks, display fireworks, and 

pyrotechnics are specifically prohibited under Rhode Island law, except under a 

permit from the local fire authority. Anyone age 16 or older may store, possess, or 

sell any of the following types of fireworks:  

1. ground-based and hand-held sparkling devices (nonaerial fireworks), 
including fountains, illuminating torches, wheels, ground spinners, flitter 

sparklers, and sparklers; 

2. novelties, including party poppers, snappers, toy smoke devices, snakes, 

glow worms, wire sparklers, and dipped sticks; 

3. paper caps containing up to 25/100ths grains of explosive mixture 
ammunition for weapons used for sporting and hunting; or 

4. model rockets and model rocket engines designed, sold, and used for 
propelling recoverable aero models. 

In addition, the law allows the use and possession of display fireworks and aerial 

consumer fireworks used as authorized in the following situations, among others: 

for signal or illumination purposes by common carriers, blasting, ceremonial or 

military purposes, or direct shipment out of state (R.I. Gen. Laws § 11-13-1). 

Fireworks Displays 

Anyone who sells, possesses, or uses display or aerial consumer fireworks must 

obtain a permit from the local fire authority (R. I. Gen. Laws § 23-28.11-3).  

Permits to possess and display commercial fireworks are issued by the local fire 

authority. As a condition of getting the display permit, the applicant must obtain a 

certificate of competency from the state fire marshal, which costs $50 plus $10 for 

the application (R.I. Gen Laws § 23-28.11-3 et. seq.). The law requires the 

applicant to furnish proof of financial responsibility of at least $1 million and it 

allows the local fire authority to increase the minimum (R. I. Gen Laws § 23-28.11-

7). The operator of the display must be competent and approved by the local fire 

authority (R.I. Gen Laws § 11-13-1). 

Violations and Penalties 

A violation of any of the above provisions is a felony and the violator is subject to a 

fine of up to $1,000, imprisonment for up to one year, or both for each offense. But 

for illegal possession with intent to use less than $500 of display and aerial 

consumer fireworks, it is a misdemeanor, punishable by a fine of up to $500, up to 

one year in prison, or both for each offense.  
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Anyone who violates the provisions pertaining to possession of display fireworks is 

subject to a fine of $100 to $500 or imprisonment for up to one year. Anyone who 

violates the provisions pertaining to the use of display fireworks commits a felony 

and is subject to a fine of at least $1,000, imprisonment for up to five years, or 

both (R.I. Gen Laws § 23-28.11-9). 

Anyone who sells, uses, or explodes firecrackers containing any explosive other 

than gunpowder is subject to a $20 fine (R. I. Gen Laws § 11-13-7). 
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