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By: Katherine M. Dwyer, Legislative Analyst II 

 

 

QUESTIONS  

Does the recent concussion legislation (PA 14-66) impose additional liability on 

private school athletic coaches? Do the act and the underlying law’s requirements 

extend to private school coaches? 

The Office of Legislative Research is not authorized to provide legal opinions and 

this report should not be construed as such. 

SUMMARY 

The public act and the underlying law do not create a cause of action for school 

athletes who sustain a concussion. 

It appears that the public act and the law apply only to public school coaches.  

However, the Connecticut Interscholastic Athletic Conference (CIAC) requires all 

coaches under its authority to comply with the law’s concussion training 

requirements and protocols and may impose sanctions for noncompliance. The 

private, nonprofit CIAC has governing authority over interscholastic sports at its 

member schools, which currently include all private parochial and public high 

schools in the state. According to CIAC, no private independent high schools are 

members and thus, it does not have authority over such schools. It does not appear 

that the law requires coaches at such schools to comply with its requirements.  

We were unable to find any precedential case law that specifically addressed if the 

statutes apply to private school coaches. In one unreported 2013 federal district 

court case, the court dismissed certain negligence claims a student athlete brought 

against a private school coach after she sustained a concussion during a basketball 

game (Mercier v. Greenwich Academy, Inc., 2013 WL 3874511(D.Conn.)). The 

athlete alleged, among other things, that the coach had a statutory duty to remove  
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her from the game as a result of her concussion symptoms. The court issued its 

opinion without taking a position on the statute’s applicability to private school 

coaches.   

CONCUSSION LEGISLATION 

It appears that the provisions of the concussion law and the new legislation that 

impose requirements on coaches only apply to those employed by public schools.  

PA 14-66 requires a qualified school employee, when a student athlete is removed 

from an athletic activity for a concussion or suspected concussion, to notify the 

student’s parent or legal guardian that the student has been diagnosed with, or 

shown signs, symptoms, or behaviors of, a concussion. The employee must (1) 

provide the notice within 24 hours after removing the student and (2) make a 

reasonable effort to provide the notice immediately after the student is removed.  

A “qualified school employee” means a principal, teacher, licensed athletic trainer, 

licensed physical or occupational therapist employed by a school district, coach, or 

school paraprofessional (CGS § 10-212a(e)). It appears that this definition applies 

only to public school employees but according to CIAC, it will require all its member 

schools to adhere to the new requirement. 

The underlying law, unchanged by the act, requires an intramural or interscholastic 

athletics coach to immediately remove an athlete from competition, practice, or 

other athletic activity if the athlete (1) shows signs of a concussion after an 

observed or suspected head or body blow or (2) is diagnosed with a concussion 

regardless of when the injury occurred. The coach must keep the athlete out and 

not allow a return to supervised team activities involving physical exertion until the 

athlete has received written clearance from a licensed health care professional 

trained to evaluate and manage concussions (CGS § 10-149c).  

Following medical clearance, a coach must restrict the athlete's participation until 

he or she (1) no longer shows signs of a concussion at rest or with exertion and (2) 

receives written medical clearance to fully participate in supervised team activities 

involving physical contact or exertion. The law permits SBE to revoke a coach’s 

permit for failing to follow these requirements, but it does not create a separate 

cause of action. 

Additionally, both the law and the act require intramural and interscholastic coaches 

who have permits issued by SBE to complete certain training requirements.  
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The law does not specifically define “intramural or interscholastic athletics coach” 

but it appears that the law only applies to such coaches employed by public 

schools. However, CIAC requires all member school coaches (both public and 

private parochial) to comply with the training requirements and concussion 

protocols. Since private independent schools are not CIAC members, the 

organization is unable to require compliance from those coaches. 
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