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QUESTIONS 

Describe the law regarding parents’ rights to choose 

medical treatment for their child, the Department of 

Children and Families’ (DCF) authority to intervene in 

cases of suspected medical neglect, what happens when 

DCF intervenes, and limits on DCF’s authority over 

children in its custody. Following are the specific 

questions with each answer. 

1. Do parents have the right to choose the medical treatment for 
their child even if physicians recommend a different treatment? 

Yes, parents have the right to choose, but this right is limited by child neglect laws. 

Under state law, the parent or guardian of a minor child has the authority to make 

decisions affecting a child’s welfare, including decisions on major medical, 

psychiatric, and surgical treatments (CGS § 45a-604). The mother and father of a 

child are considered joint guardians with equal authority to make decisions for the 

child.  

By law, a physician is a mandatory reporter, who is required to report suspected 

medical neglect when, in the ordinary course of professional work, he or she has 

reasonable cause to suspect a child is being denied necessary medical care based 

on the physician’s professional judgment. In determining this, a doctor must take 

into account his or her observations, professional training and experience, and 

information gathered from the child and parents. The duty to report suspected 

medical neglect creates a limit, although rarely used, on parental rights to choose 

medical treatment for a child (CGS §§ 17a-101 through 17a-103, and 45a-606). 

MEDICAL NEGLECT 

Medical neglect is the 

refusal or failure of a 

person with responsibility 

for a child to seek, 

obtain, and/or maintain 

necessary medical care 

for the child, according to 

DCF.  

 

 

http://www.cga.ct.gov/olr
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_802h.htm#sec_45a-604
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_802h.htm#sec_45a-606
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2. Is a physician required to report suspected medical neglect 

because he or she disagrees with the treatment choice of the 
parents? 

A physician only reports suspected neglect if he or she believes the parents’ 

treatment choice amounts to neglect. As mandatory reporters, physicians are 

required to report to DCF when, in the ordinary course of their work, they have a 

reasonable cause to suspect or believe a child is being subjected to medical neglect 

(CGS §§ 17a-101 through 17a-103). Under state law, a child is neglected when, for 

reasons other than poverty, the child has been (1) abandoned; (2) denied proper 

care and attention physically, educationally, emotionally, or morally; or (3) 

permitted to live under conditions harmful to the child’s well-being (CGS § 46b-

120). State law and DCF regulations do not define “medical neglect,” however, DCF 

guidance defines the term to mean the refusal or failure of a person with 

responsibility for a child to seek, obtain, and/or maintain necessary medical care for 

the child. The guidance specifies that failure to provide a child with immunizations 

or routine well child care alone does not constitute medical neglect.  

Connecticut law and regulations do not provide more guidance on when a medical 

professional has reasonable cause to suspect medical neglect. Online DCF training 

materials state the mandated reporter does not need to be certain the child is being 

neglected and this would apply to medical neglect. Rather, the decision to report is 

based on professional judgment.  

Failure by a mandated reporter to make a report is a class A misdemeanor (CGS § 

17a-101a). Any person who knowingly makes a false report is subject to criminal 

penalties of up to one year in prison and a fine of up to $2,000. 

3. What happens once a physician reports suspected medical 

neglect? 

When a mandated reporter has reasonable cause to suspect medical neglect, an 

oral report must be made to DCF within 12 hours. Within 48 hours after making the 

oral report, the mandated reporter must submit a written report (CGS § 17a-101c). 

Certain types of reports (including reports of a child’s death, sexual assault, brain 

damage, serious impairment of a bodily function or organ, and serious non-

accidental physical injuries) require DCF to notify the appropriate police department 

within 12 hours after receiving the report. Under less serious circumstances, DCF 

proceeds by immediately evaluating and classifying the seriousness of the report, 

which determines how the process moves forward (CGS § 17a-101g). 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_815t.htm#sec_46b-120
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_815t.htm#sec_46b-120
http://www.ct.gov/dcf/cwp/view.asp?Q=316956&a=2556
http://www.ct.gov/dcf/cwp/view.asp?Q=316956&a=2556
http://www.dir.ct.gov/dcf/TA/MRT_video_form.aspx
http://www.dir.ct.gov/dcf/TA/MRT_video_form.aspx
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#sec_17a-101a
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#sec_17a-101c
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#sec_17a-101g
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If further investigation is warranted, DCF begins its investigation within two hours if 

there is an imminent risk of physical harm or other emergency and within three 

days in other cases. In all cases, DCF must complete its investigation within 45 

calendar days. Before DCF may interview a child, it must obtain the consent of the 

child’s parent or guardian unless there is reason to believe the guardian is a 

perpetrator of abuse (CGS § 17a-101h). Generally, DCF must have either a 

guardian or a disinterested adult present during the interview, unless exigent 

circumstances make that impractical. 

Online training materials from DCF state a mandated reporter should not attempt to 

conduct his or her own preliminary investigation before making a report. Rather, 

the mandated reporter’s duty is solely to report the suspected neglect. 

4. What recourse do parents have if DCF seeks to terminate their 
custodial rights because of medical neglect and how can parents 

regain custody? 

DCF cannot unilaterally terminate parents’ custody of their child. DCF must take a 

number of steps and Probate or Superior court must hold hearings, before a court 

could terminate the parents’ custody. 

When DCF receives a report of child abuse or neglect, it is required by state law to 

conduct an assessment or investigation of the report. In the course of this 

assessment DCF may determine the child is at imminent risk of physical harm and 

that immediate removal is necessary. In these situations, DCF may take custody of 

the child for 96 hours if the agency has probable cause to believe the child is facing 

imminent danger. Before beginning a 96-hour custody period, the agency must give 

the parent a written explanation of why the child is being removed and the legal 

basis for the removal (DCF Policy 34-10-4.1: Child Protective Investigations, 

Removal of a Child).  

In cases where DCF believes it is necessary to retain custody beyond 96 hours, the 

department must request an Order of Temporary Custody (OTC) from the court. If 

DCF does not seek the OTC, it must return the child to the parents at the end of the 

96 hours.  

Parents are entitled to a court hearing on the OTC request within 10 days after DCF 

seeks it. At the hearing, the parents can contest the order as a full party to the 

proceeding. During the hearing, parents have the right to an attorney and, if they 

cannot afford one, the court will appoint one. It should be noted that an OTC is not 

a permanent denial of custody and is intended to be the beginning of a process 

designed to remedy the circumstances giving rise to the claim of abuse or neglect 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#sec_17a-101h
http://www.dir.ct.gov/dcf/TA/MRT_video_form.aspx
http://www.dir.ct.gov/dcf/policy/Invest34/34-10-4.1.htm
http://www.dir.ct.gov/dcf/policy/Invest34/34-10-4.1.htm
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so the child may be returned to his or her family. State law requires the court, upon 

issuing an OTC, to provide parents with specific requirements to meet as a 

necessary condition of regaining custody of the child. 

When the court permits DCF to take temporary custody, DCF must seek court 

approval of a permanent plan for the child within nine months and the court must 

hold a hearing on the plan within 90 days after DCF makes a motion for approval of 

the plan. Connecticut law requires DCF to make reasonable efforts to return the 

child to its parents. The department can only bypass this obligation if the court (1) 

determines by clear and convincing evidence, which is a high standard, that it is 

inappropriate or unnecessary under the circumstances (e.g., abandonment) or (2) 

approves a permanency plan other than returning the child to its parents. Among 

other things, the permanency plan hearing can result in: (1) reunification of child 

and parents, (2) transfer of guardianship, (3) initiating termination of parental 

rights, or (4) long-term foster care with a relative licensed as a foster parent. 

When DCF files a petition for the termination of parental rights, the court must 

schedule a hearing on the petition (CGS §§ 45a-716, 46b-129). Generally as a first 

step, the parties will discuss the matter at a case management conference. If the 

issue cannot be solved through the conference, then the court will hold a full 

evidentiary hearing, during which the parent again has the right to counsel, which 

the court will provide if the parent cannot afford one, and the right to contest DCF’s 

case. Among the circumstances that would allow a court to terminate parental 

rights, and not seek reunification, is clear and convincing evidence the parent has 

(1) abandoned the child; (2) inflicted or allowed infliction of sexual molestation, 

severe physical abuse, or other patterns of abuse or neglect; or (3) deliberately 

caused the death of another child (CGS §§ 17a-111b, 17a-112). 

5. Can DCF enroll children in its custody in medical trials or 

experiments? Who approves medical care for children in DCF 
custody? 

It is possible for children in DCF custody to be included in a drug trial or medical 

study, but only after the agency’s Medical Review Board (MRB) reviews the request 

and the commissioner approves. According to the National Institutes of Health, the 

term medical trial or study can encompass a number of different activities. Some 

studies test what a layperson might consider “experimental treatments,” meaning a 

treatment in which the efficacy is unknown. Other studies may simply seek to 

compare the success rate of two or more well-established and standard medical 

treatments.  

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_803.htm#sec_45a-716
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_815t.htm#sec_46b-129
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#sec_17a-111b
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#sec_17a-112
https://clinicaltrials.gov/ct2/about-studies/learn
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While DCF policies, discussed below, expressly permit participation in medical trials 

after receiving MRB review and commissioner approval, the agency’s legal office 

says DCF would not permit a child in the agency’s custody to receive a “purely 

experimental treatment.” 

Under Connecticut law, DCF has the authority to make decisions regarding 

emergency medical, psychological, psychiatric, or surgical treatment for children in 

its custody. DCF’s policy on medical decisions is to rely on the expertise of the 

child’s existing health care providers and the advice of the MRB (DCF Policy 26-5-1: 

Health Management, Medical Review Board). The MRB provides recommendations 

about medical care for children in DCF custody when their medical conditions are 

complex or otherwise involve difficult ethical or legal issues. The MRB makes 

recommendations to the commissioner, but ultimately the decision rests with the 

commissioner. 

The MRB consists of the following DCF staff: director of pediatrics, medical director, 

child and adolescent development administrator, and legal director. Additionally, 

the board must include members, who may or may not be staff, with the following 

professional expertise in: pediatric intensive care, community-based child and 

adolescent psychiatry, pediatrics, pediatric neurology, and biomedical ethics. 

Members of MRB are appointed by the DCF commissioner and a single member may 

fill more than one of the named positions. The chairperson of MRB may add ad hoc 

members with particular specialties to give advice on a particular case within that 

person’s expertise.  

Cases are referred to MRB when DCF is seeking approval for: 

1. a child’s inclusion in a drug trial or medical study; 

2. complex, high risk, or unusual medical or surgical treatment, whether 

measured by medical, ethical, or legal standards; 

3. treatment that is contrary to the parents’ wishes and is proposed by the 
child’s medical provider; 

4. a medical or surgical remedy with a high likelihood of long-term or 
irreversible life-altering implications; 

5. organ donation; 

6. a medical, surgical, or psychological procedure that is considered non-
traditional; 

http://www.ct.gov/dcf/cwp/view.asp?Q=393348&a=2639
http://www.ct.gov/dcf/cwp/view.asp?Q=393348&a=2639
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7. a psychiatric treatment that is exceptionally complex, unusual, 
controversial, or experimental; or 

8. electroconvulsive therapy. 

Cases are referred to MRB also if they involve decisions on medical or psychiatric 

care that have an impact on, or may conflict with, religious and cultural practices 

(e.g., for children who are Seventh Day Adventists or Christian Scientists). 

Authorization for any of these procedures or treatments requires MRB to begin 

reviewing a referred case within 10 working days for non-emergency cases and 

immediately for emergency cases. A minimum of four MRB members must be 

involved in the review to make a recommendation to the commissioner. DCF policy 

provides for decision-making by consensus; however, whenever consensus cannot 

be reached, the chairperson must develop a specific recommendation for review by 

the commissioner (CGS § 46b-129). 

6. Does Connecticut law provide for a child in DCF custody to 

continue (a) education at his or her original school and (b) his or 
her religious practices while in state custody? 

Education. State law presumes the best interest of the child is to remain in the 

school he or she was attending before being placed in DCF custody. If the agency 

believes it would be inappropriate for the child to continue at his or her original 

school, then the agency has the burden of demonstrating that a transfer to another 

school is in the child’s best interest. According to DCF, the agency attempts to 

facilitate keeping a child in the school of origin by placing the child with relatives or 

foster care within the original school district. State law requires DCF to consider 

proximity to school of origin when choosing a residential placement (CGS § 17a-

16a). 

Regardless of where DCF places a child residentially, it is responsible for any 

additional transportation costs associated with transporting the child from the 

residential placement the agency chooses to school.  

Placement decisions made by DCF cannot override an Individual Education Program 

(IEP) plan for the child (DCF Policy 45-12: Education Stability). IEPs are a 

component of Connecticut’s special education program providing an individualized 

plan to meet the educational needs of children eligible for special education 

services.  

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_815t.htm#sec_46b-129
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_319.htm#sec_17a-16a
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_319.htm#sec_17a-16a
http://www.ct.gov/dcf/cwp/view.asp?a=2639&Q=490102&PM=1
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When circumstances change, the educational placement of the child may be 

reassessed. Reassessment may be triggered by DCF, parents, guardians ad litem, 

and the child’s attorney (DCF Policy 45-12: Education Stability). 

Religion. DCF is required to consider a child’s religious practices and background 

when making placement decisions (CGS §§ 17a-96, 46b-129(j)(4)). State 

regulations require the agency and any placement guardians or supervisors to 

respect the child’s religious beliefs and practices and provide an opportunity to 

continue practicing the religion whenever possible (Conn. Agencies Reg. §§ 17a-

145-97, 17a-145-151). According to DCF, the agency works with foster parents and 

congregate care facilities (i.e., group homes) to ensure the child is able to continue 

attending religious services at his or her original religious institution. However, 

state law does not require DCF to facilitate the child’s continued attendance at the 

religious institution or church the child attended before being placed in DCF 

custody.  

 

TB:am 

http://www.ct.gov/dcf/cwp/view.asp?a=2639&Q=490102&PM=1
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#sec_17a-96
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_815t.htm#sec_46b-121
http://www.sots.ct.gov/sots/lib/sots/regulations/title_17a/145.pdf
http://www.sots.ct.gov/sots/lib/sots/regulations/title_17a/145.pdf
http://www.sots.ct.gov/sots/lib/sots/regulations/title_17a/145.pdf

