
 

 

Office of Legislative 

Research 

Research  

Report 
May 9, 2014 2014-R-0129 

 

Phone (860) 240-8400 
http://www.cga.ct.gov/olr 
olr@cga.ct.gov 

 

Connecticut General Assembly 

Office of Legislative Research 
Sandra Norman-Eady, Director 

Room 5300 
Legislative Office Building 
Hartford, CT 06106-1591 

 

HOLDING A PUBLIC MEETING  

ON A LEGAL HOLIDAY 

  

By: Julia Singer Bansal, Legislative Analyst II 

 

 

QUESTION  

Does the law allow a municipal board or 

commission to hold a regular, special, or 

emergency meeting on a legal holiday?  

SUMMARY 

The state Freedom of Information Act (FOIA) 

prohibits public agencies, including municipal 

boards and commissions, from holding a 

regular meeting on a holiday. If a regular 

meeting is scheduled on a holiday, the 

agency must hold it on the next business day 

(CGS § 1-230).  

However, the prohibition does not extend to 

special or emergency meetings. The state Freedom of Information Commission 

(FOIC) thus interprets the law as giving public agencies the authority to conduct 

these types of meetings on a holiday when the agency deems it necessary and in 

the public interest. It interprets “holiday” to mean (1) all legal holidays set forth in 

CGS § 1-4 and (2) any holiday designated by a municipality during which its public 

offices are closed for business. The latter is binding only on the observing 

municipality (FOIC Advisory Opinion #42). 

Public agencies convene regular meetings periodically to take up their regular 

business. They must establish, and give public notice of, their regular meeting 

schedule by January 31 annually. Between regular meetings, an agency may 

convene a special or emergency meeting. An agency may convene a special 

meeting, after giving at least 24 hours’ public notice, to take up business that (1) 

LEGAL HOLIDAYS UNDER CGS § 1-4 

 

Connecticut’s 12 legal holidays are: 

 

 New Year’s Day, 

 Martin Luther King’s Day, 

 Lincoln’s Birthday,  

 Washington’s Birthday,  

 Good Friday,  

 Memorial Day,  

 Independence Day,  

 Labor Day,  

 Columbus Day, 

 Veterans’ Day,  

 Thanksgiving Day, and  

 Christmas Day. 

http://www.cga.ct.gov/olr
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_014.htm#sec_1-230
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_002.htm#sec_1-4
http://www.state.ct.us/foi/Advisory_Opinions_&_Dec/AO_42.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_002.htm#sec_1-4
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was not anticipated when it scheduled its regular meetings and (2) in its judgment, 

should be considered before its next regular meeting. An agency may convene an 

emergency meeting, which does not require advance public notice but is subject to 

strict recordkeeping requirements, to take up matters that necessitate immediate 

consideration. Regular, special, and emergency meetings must be open to the 

public unless two-thirds of the members present determine an executive session is 

required. OLR Report 2007-R-0396 provides more information on the scheduling, 

public notice, and recordkeeping requirements applicable to each type of meeting. 
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