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QUESTION  

Provide a review of the oath and certification 

requirements for selected state and local officials. 

SUMMARY 

In Connecticut, people elected or appointed to public 

office are often required to swear or affirm an oath 

before beginning a term in office. Although the 

administration of oaths to state and municipal officials 

is common, it is not always a legal requirement.  

This report focuses on the requirements for 13 state 

and municipal offices, which were selected for their 

prominence or to illustrate variations of the oath and 

certification process. Eleven of the 13 state and municipal positions reviewed for 

this report require the person taking office to swear an oath. Notably, only three 

municipal positions require a written record or certification stating the required oath 

has been taken. All three require filing the record or certification with the town 

clerk. We also found that many, though not all, officials of quasi-public agencies are 

required to file a certification of taking the oath of office with the Secretary of the 

State. 

When an oath is required to hold a public office, failing to swear the oath is 

problematic. The exact implications can depend on the authority exercised by the 

particular office or the criteria for being sworn in as specified in the controlling 

authority (i.e., the state constitution or statute). The failure to take an oath does 

not necessarily invalidate actions of the unsworn official under the de facto officer 

OATH OF OFFICE 

An oath of office is a public 

official’s promise, before 

assuming office, to meet the 

position’s obligations and 

duties. Whether a person 

assuming the duties of a state 

or municipal official must 

swear an oath varies by office. 

Most offices surveyed for this 

report require officials to 

swear an oath before taking 

office. With only a few 

exceptions, the law is silent on 

the implications of failing to 

take a required oath.  

http://www.cga.ct.gov/olr
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doctrine (Furtney v. Zoning Commission, 159 Conn. 585, 595-97 (1970)). A notable 

exception to this is the office of constable. Statutes provide that any person elected 

constable is barred from taking office if he or she does not take the oath of office 

and file a certification of having taken the oath within 30 days of election (CGS § 7-

88). More generally, state law does not impose a penalty for failing to swear a 

required oath of office.  

OATHS, CERTIFICATIONS, AND GOVERNING LAW 

Determining whether an oath is required and whether a written record of the 

swearing in must be made is an office-specific inquiry that involves looking at the 

state constitution, general statutes, municipal charters, municipal ordinances, and 

bylaws of municipal boards, commissions, and agencies. For instance, Article 11 of 

the state constitution requires constitutional officers, such as the governor, to 

swear an oath. For other state-level public offices, oath requirements are generally 

found in either the constitution or the general statutes. By contrast, the oath 

requirements for municipal officials can be more difficult to locate.  

In the case of some municipal officials, such as selectmen, the statutes provide the 

oath requirement (CGS § 7-10). Some towns, such as Madison, elect to include a 

blanket oath requirement for all elected and appointed public officials in the 

municipal charter (Madison Charter, Art. XI § 11.4). Municipal charters that lack 

blanket oath requirements may still require oaths for individual public offices. For 

example, Hartford has oath requirements in its charter and in various ordinances. 

The charter specifies members of the Court of Common Council (i.e., city council) 

must swear an oath before taking office (Hartford Charter, Art. IV § 4) and the 

city’s ordinances require oaths for other municipal officials when an oath is required 

by state law or by ordinance (Hartford Municipal Code Ch. 2, Art. II § 2-45). 

Although we found no examples in this review, it is possible for municipalities to 

enact ordinances and bylaws requiring oaths for certain public offices that are not 

otherwise required to swear an oath by state law or municipal charter. In the case 

of a bylaw provision, this would be found in the bylaws of a municipal commission, 

board, or agency. Generally, the town clerk of each municipality should be able to 

provide more detailed guidance for his or her jurisdiction. 

Table 1, below, includes the 13 offices, whether an oath is required, a certification 

is required, and the relevant law. 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_095.htm#sec_7-88
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_095.htm#sec_7-88
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_091.htm#sec_7-10
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Table 1: Oath Requirements for Selected Offices 

Public Office 

Oath 

Required  

by Law 

Oath Administrator 
Certification 

Required 

Relevant 

Law 

Constitutional 

Officers1 

Yes Constitution and 

statutes silent4 

Constitution and 

statutes silent 

Const. Art. 11 

State Senators Yes Senate Secretary Constitution and 

statutes silent2 

Const. Art. 11; 

CGS § 2-1 

State 

Representatives 

Yes Returning speaker  

or most senior 

returning member 

Constitution and 

statutes silent2 
Const. Art. 11; 

CGS § 2-1 

State Judges Yes Constitution and 

statutes silent4 

Constitution and 

statutes silent 

Const. Art. 11 

Commissioners of 

State Agencies 

Yes Constitution and 

statutes silent4 

Constitution and 

statutes silent 

Const. Art. 11; 

CGS § 4-1 

Members of selected 

Quasi-Public 

Agencies3 

Yes  Statutes silent4 Filed with  

the Secretary  

of the State 

Varies as per 

law creating 

each agency 

Selectmen Yes Statutes silent4 Filed with town 

clerk by the 

administrator  

of the oath 

CGS § 7-10 

Town Clerk Yes Moderator of election 

in which the person 

was elected4 

Filed with  

the town  

clerk by the 

administrator  

CGS § 7-17 

Board of Finance Yes Statutes silent4 Statutes silent CGS § 7-341 

Board of Education Yes Statutes silent4 Statutes silent CGS § 10-218a 

Inland Wetlands 

Agency/Commission 

No5 Statutes silent4 Statutes silent CGS § 22a-42 

Municipal Treasurer No Statutes silent4 Statutes silent CGS §§ 7-79 

to 7-85,  

9-189 

Constable Yes6 Statutes silent3 Filed with town 

clerk by person 

taking the oath 

CGS § 7-88 

                                       
1Governor, lieutenant governor, attorney general, secretary of the state, state comptroller, and state treasurer. 
2 Administration of the oath is recorded in the House and Senate Journals. 
3 Connecticut Housing Finance Authority, Connecticut Health and Education Facilities Authority, Univ. of Connecticut 
Health Center Finance Corporation, Capital City Economic Development Authority. 
4 State law permits numerous authorities to administer oaths whenever they are required (CGS § 1-24) and 
specifically authorizes selectmen to administer oaths to any municipal official when needed (GGS § 7-12).  
5 The general statutes do not require an oath, but municipalities may adopt such a requirement by charter, 
ordinance, or commission bylaw.  
6 Failure to take oath and file certification within 30 days of election prevents assumption of office (CGS § 7-88). 

http://www.sots.ct.gov/sots/cwp/view.asp?a=3188&q=392288
http://www.sots.ct.gov/sots/cwp/view.asp?a=3188&q=392288
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_016.htm#sec_2-1
http://www.sots.ct.gov/sots/cwp/view.asp?a=3188&q=392288
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_016.htm#sec_2-1
http://www.sots.ct.gov/sots/cwp/view.asp?a=3188&q=392288
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_046.htm#sec_4-1
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_091.htm#sec_7-10
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_092.htm#sec_7-17
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_106.htm#sec_7-341
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_170.htm#sec_10-218a
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_440.htm#sec_22a-42
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_094.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_094.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_095.htm#sec_7-88
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_004.htm#sec_1-24
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_091.htm#sec_7-12
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_095.htm#sec_7-88
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Written Records 

Most public offices reviewed for this report did not expressly require production of a 

written record of the oath administration. Inquiries to town clerk offices revealed it 

is common practice to make a record that an oath was administered, regardless of 

whether there is an express legal requirement to do so. In cases where a written 

record is required, the law is often quite specific about who must produce the 

record, who is responsible for filing the record, and where the record must be filed. 

For example, a written record is required for selectmen, town clerks, and 

constables. In the case of selectmen and town clerks, the certification must be filed 

with the town clerk’s office by the authority that administered the oath. By 

contrast, the authority administering an oath to a town constable is required to 

present the constable with a certification which the newly sworn constable must file 

with the town clerk. In practice, municipal officials are often sworn in by the town 

clerk or in a ceremony involving the town clerk. Inquiries to town clerk offices 

suggest it is common for the town clerk to manage the written record aspect of 

oath administration in these situations. 

Failure to Take an Oath  

Connecticut state courts, as well as attorney general opinions, have recognized a 

number of situations in which a person who has failed to take a required oath of 

office, and is therefore not a de jure officer, may still qualify as a de facto public 

officer. The effect of de facto officer status is that the unsworn officer’s actions are 

not necessarily invalid and may be binding. 

In Furtney v. Simsbury Zoning Commission, 159 Conn. 585, 595-97 (1970), the 

Connecticut Supreme Court restated the de facto officer doctrine. Among other 

circumstances, the Court stated an officer not legally holding office by reason of a 

procedural defect, such as failing to take an oath, may be a de facto officer when 

there has been a publicly known and valid appointment or election. The practical 

effect of this rule is that up until the de facto officer’s title to office is adjudged 

insufficient, all of his or her actions that are not otherwise illegal are valid and 

binding on third parties and the public. 
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Prior to 2002, if an elected or appointed municipal official failed to take a required 

oath of office, he or she could be fined between $5 and $30, depending on the 

office (CGS § 7-104 repealed). This law was repealed in 2002 by Public Act 02-89, 

which implemented recommendations of the Law Revision Commission. This 

particular fine dates back to at least 1672 and originally imposed a fine of 40 

shillings.  

TB:ro 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_097.htm#sec_7-104
http://www.cga.ct.gov/asp/cgabillstatus/cgabillstatus.asp?selBillType=Public+Act&bill_num=89&which_year=2002&SUBMIT1.x=0&SUBMIT1.y=0

