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QUESTION  

Who has access under state law to information in 

birth certificates less than 100 years old? How would 

a public agency that does not currently have access 

gain it? You indicated that a local board of education 

would like access to names and addresses to conduct 

outreach to incoming kindergarten classes.   

SUMMARY 

By law, only specified “eligible parties” may obtain, 

access, examine, or disclose information contained in 

copies of birth records and certificates that are less 

than 100 years old.  Furthermore, the law prohibits 

anyone, including eligible parties, from receiving 

information contained in the “information for health 

and statistical use only” or “administrative purposes 

only” sections of a birth certificate, unless specifically 

authorized by the Department of Public Health (DPH) 

for statistical or research purposes. Similarly, the Social Security number of a 

parent listed on a birth certificate cannot be released, except to parties authorized 

by state or federal law.  And confidential files on paternity, adoption, gender 

change, or gestational agreements cannot be released, except upon court order 

(CGS § 7-51).  Local boards of education are not designated as eligible parties. 

DPH also releases identifiable health data it collects, including information contained 

in birth certificates, to other entities, but only for bona fide medical or scientific 

research purposes (CGS § 19a-25 and Conn. Agencies Regs. § 19a-25-3).   

COPIES OF VITAL RECORDS  

Copies of vital records, 

including birth certificates, can 

be obtained from the state or 

the town where the event 

occurred. 

The State Vital Records 

Office at the Department of 

Public Health maintains a 

statewide registry of all births, 

marriages, civil unions, 

deaths, and fetal deaths that 

have occurred in Connecticut 

since July 1, 1897. 

Each municipal registrar of 

vital statistics (usually the 

town clerk) maintains a 

registry of all births, 

marriages, civil unions, 

deaths, and fetal deaths that 

occur within the town. 

http://www.cga.ct.gov/olr
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_093.htm#sec_7-51
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_368a.htm#sec_19a-25
http://www.sots.ct.gov/sots/lib/sots/regulations/title_19a/025.pdf
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According to DPH, releasing birth certificate data, like names or addresses, to a 

local board of education would not meet this medical or scientific research 

standard.   

Thus, it appears legislation would be necessary to give an entity, such as a local 

board of education described above, access to information in birth certificates less 

than 100 years old. The General Assembly could, for example, amend CGS § 7-51 

to make such an entity an eligible party. 

ELIGIBLE PARTIES 

State law requires registrars of vital statistics and DPH to restrict access to birth 

certificates.  Only the following eligible parties may obtain, access, examine, or 

disclose information contained in copies of birth records and certificates that are 

less than 100 years old: 

1. the person whose birth is recorded, if (a) older than age 18, (b) a certified 

homeless youth, or (c) an emancipated minor; 
 

2. the person’s children, grandchildren, spouse, parent, guardian, or 
grandparent; 
 

3. the chief executive officer of the municipality where the birth occurred, or his 
or her agent; 

 
4. the local health director of the municipality where the birth occurred or the 

mother resided at the time of the birth, or his or her agent; 

 
5. attorneys representing the person or the person’s parent, guardian, child, or 

surviving spouse; 
 

6. a conservator appointed for the person; 

 
7. members of certain genealogical societies; 

 
8. agents of a state or federal agency, as approved by DPH; and 

 
9. researchers DPH approves in connection with morbidity and mortality studies 

(CGS § 7-51). 
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