New Britain Memorial
Donald D. Sagarino Funeral Home

Good morning Sen. Gerratana, Rep. Johnson and members of the Public Health Committee. My
name is Jonathan Raymond and I am a licensed embalmer at New Britain Memorial-Donald D.
Sagarino in New Britain, Newkirk & Whitney and Benjamin J. Callahan in East Hartford and
Glastonbury Funeral Home in Glastonbury, where I have worked for the past 10 years.

I am here today to testify on SB 435, which I believe was intended to prevent non-licensed
individuals, specifically "consultants,” from holding themselves out to be licensed funeral
directors, a laudable goal we in the industry can all understand. However, I have some serious
reservations about the language, as proposed, as I believe it is overly broad and would have
some unintended consequences for our industry.

As [ read it, if this bill is adopted as is it would require that most all tasks conducted routinely in
funeral homes across the state ~ even those as simple as calling a celebrant to conduct services,
filing the necessary paperwork to obtain a burial or cremation permit, and filing a death
certificate, would require a funeral director's license.

This would be an extremely costly, devastating blow to the funeral service industry, which is
already faced with a serious shortage of licensed personnel. I also have serious concerns about
the provisions dealing with cash advances the FTC RECENTLY ISSUE AN INTERPRITATION OF
THE Funeral Rule (16 C.F.R. 453.1(b) regarding cash advance items. The Rule does not require
that funeral providers make cash advances, nor does it require that any particular item be
designated as a “cash advance” item. The Rule simply requires that when a funeral provider
states or implies that it will make a purchase on behalf of a consumer, that the provider disclose
that it charges for its services in buying that item. Compliance with this requirement is intended
to dispel any impression created by the provider that the consumer will be charged the same
amount as the provider paid for the item.

Finally, while this proposal may be well-intentioned, as currently drafted it has some serious
flaws. "

I respectfully urge the Committee to reject the bill as written and re-examine its substance. As
currently crafted, this proposal would make it nearly impossible to serve the needs of our
families in a manner they so richly deserve and have come to expect.

kyau for your gbnsideration.

i sed Embalmer
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UNITED STATES OF AMERICA

FEDERAL TRADE COMMISSION

WASHINGTON, D.C. 20580

Tuly 7, 2004

David A. Clanton, Esq.
Baker & McKenzie

815 Connecticut Ave., N'W.
Washington, D.C. 20006

Re: Staff Opinion on Cash Advances under the Funeral Rule

Dear Mr, Clanton:

This letter responds to your letter dated June 25, 2004, requesting an informal Federal
Trade Commission staff opinion on the definition of the term “cash advance” under the
Commission’s Rule on Funeral Industry Practices, 16 C.F.R. § 453.1(b) (“the Funeral Rule™ or
“the Rule”). Specifically, you requested an opinion on whether the Rule’s requirements with
regard to cash advances cover all goods or services purchased by a funeral provider from a third
party and resold by the provider to consumers or whether they apply only to certain types of
purchases.

In our opinion, the term “cash advance” in the Rule applies only to those items that the
funeral provider indicates, explicitly or implicitly, will be purchased by the funeral provider on
behalf of the consumer, This conclusion is based on the following analysis.

Analysis

The Commission promulgated the original Funeral Rule on September 24, 1982, making
it fully effective on April 30, 1984.! The Comrission amended the Rule in 1994, following a
lengthy rule review proceeding, and that 1994 amended Rule continues to be in effect” Both the
original Rule and the 1994 Rule define “cash advance” as:

[aJny item of service or merchiandise described to a purchaser as a
“cash advance,” *accommodation,” “cash disbursement,” or
gimilar term. A cash advance item is also any item obtained from a
third party and paid for by the funeral provider on the purchaser’s

! 47 Fed. Reg, 42260 (Sept. 24, 1982).

z 59 Fed. Reg. 1592 (Jan, 11, 1994), All references to “the Funeral Rule” br “the
Rule™ are to the 1994 amended Rule which is currently in effect. References to the 1982 Rule
refer to the “oniginal Rule.”




behalf. Cash advance items may include, but are not limited to:
cemetery or crematory services; pallbearers; public transportation;
clergy honoraria; flowers; musicians or singers; nurses; obituary
notices; gratuities and death certificates. § 453. 1(b).

In addressing cash advance 1tcms thc Commlsswn created an affirmative duty to disclose ;.
to consumers that the price being charged for a cash advance item is not the same as the cost to
funeral provider when such is the case. 16 CFR § 453.3(f)(ii). The purpose of this “cash
advance” disclosure was to address a then extant problem in the marketplace. Specifically, some
funeral providers misrepresented that they would obtain goods or services for their customers at
cost, when in fact the providers profited by marking up the price of the items.” Final Staff Report
(Tune 1978) at 249 (“[t]his terminology [i.e., ‘cash advance item] clearly indicates the basic
conception . . . that the family is simply reimbursing the funeral director for cash outlays. .. Our |
investigation revealed, however that some funeral homes have generated extra revenues by
charging their customers more for cash advance items than the funeral home actually paid out.”).
The Commission, therefore, made clear, in the Statement of Basis and Purpose for the original
Rule, that the disclosure of “cash advance” itemns was intended to correct the implied
representation that the cost to the consurmer is the same as the cost to the funeral home.

[Clonsumers believe that items labeled “cash advances” . . . are
being provided at cost. There is an implicit representation that the
cash advancg transaction involves merely a forwarding of cash by
the funeral provider and a subsequent dollar-for-dollar
reimbursement by the consumer; .. The use of this term in
connection with items such as flowers . . , which consumers could
easily obtain from a third party, creates the expectation that the
amount billed the consumer is the same as the amount paid by the
funeral provider.*

In order to dispel this misleading impression, the Rule prohibits funeral providers from
misrepresenting that the price chargéd for a cash advance item is the same as the provider's cost,
and requires providers to disclose the fact that they charge for their services when purchasing ‘
cash advance items.” These prohibitions and disclosures are triggered by: 1) an explicit statement - :

? This mark up was achieved both directly and indirectly. Final Staff Report (June .
1978) at 249 (“[s]ometimes, this has been accomplished by situply inflating the amount of the
charge on the customer’s bill. In other instances, the same effect has been achieved by the

funeral home securing some form of kickback or rebate from the supplier of the cash advance

item after charging the customer the full price.”)
* 47 Fed. Reg. 4227842279 (Sept: 24, 1982).

3 Sec. 453.3(f). The original Rule required the disclosure to be placed on both the
general price list and on the statement of funeral goods and services selected (“final statement™).
The amended Rule deleted the requirement that the disclosure appear on the general price list,
but retained the requirement that it appear on the statermnent. In recornmending this change to the




from the funeral provider that it will obtain a good or service from 4 third party on the
purchaser’s behalf; or 2) an implicit statement of the same using terms such as “cash advance,”
“accommodation,” “cash disbursement,” or any other similar term,

The Rule does not require that funeral providers make cash advances, nor does it require
that any particular item be designated as a “cash advance” item. The Rule simply requires that
when a funeral provider states or implies that it will make a purchase on behalf of a consumer,
that the provider disclose that it charges for its services in buying that itern. Compliance with
this requirement is intended to dispel any impression created by the provider that the consumer
will be charged the same amount as the provider paid for the item.

The opinions expressed in this letter aré solely those of Commission staff and do not
necessarily reflect the views of any individual Commissioner or the Commission as a whole.

Sinicerely,

Eileen Harrington
Associate Director
Division of Marketing Practices

Commisgion, the staff reasoned that the duplicative disclosure provided no additional benefit to
consurners because the actual cash advance items first appear on the final statement. In addition,
staff believed that deleting the unnecessary disclosiure would simplify the general price list and
Iessen the burden on industry. Final Staff Report (1990) at 200-201. The amended Rule also
changed the language of § 453.3(£)(2) to clarify that providers only need list the cash advance
items for whuch the provider charges a mark up.




