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QUESTION  

Are there any state laws concerning a homeowner discharging firearms on his or 

her own property and does a municipality have the authority to regulate this type of 

activity?  Please note that the Office of Legislative Research is not authorized to 

provide legal opinions and this report should not be construed as such. 

There is no state law that specifically prohibits a homeowner from discharging 

firearms on his or her own property, but other state laws still apply.  For example, 

if a homeowner fired his or her firearm in a manner likely to cause bodily injury or 

death to a person or domestic animal or wanton destruction of property, he or she 

could be guilty of unlawfully discharging a firearm (CGS § 53-203).  Additionally, a 

homeowner could be guilty of reckless endangerment if he or she recklessly 

engages in conduct that creates a risk of physical injury to another (CGS §§ 53a-63 

and 53a -64).   

State regulations generally prohibits hunting with firearms or carrying loaded 

firearms within 500 feet of any building (1) occupied by people or domestic animals 

or (2) containing flammable or combustible materials, without the owner’s written 

permission.  Such permission can allow hunting waterfowl within 250 feet under 

certain conditions.  Landowners, their spouses, and certain other relatives are 

exempt from this prohibition when hunting near buildings they own (Conn. Agencies 

Reg., § 26-66-1(d)). 

Municipalities are generally allowed to pass ordinances to protect the public health, 

safety, and welfare of their citizens.  Connecticut statutes do not expressly preempt 

local firearm ordinances.  Courts have ruled that the statutes implicitly preempt 

municipalities from passing ordinances regulating firearm sales and hunting.   

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_943.htm#sec_53-203
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_952.htm#sec_53a-63
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_952.htm#sec_53a-64
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Several towns have ordinances concerning various other aspects of firearm use, 

such as prohibitions on firearm use in residential areas and regulations on range 

safety, gunfire noise, and target practices.  For more information on municipal 

firearm ordinance preemption, see OLR Report 2011-R-0137. 
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http://www.cga.ct.gov/2011/rpt/2011-R-0137.htm

