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STATE EMPLOYEE DISABILILTY RETIREMENT ELIGIBILITY 
  

By: Lee R. Hansen, Associate Analyst 

 
 
You asked for the statutory definitions used to determine an injured 

state employee’s eligibility for disability retirement benefits in the State 
Employee’s Retirement System. 

SUMMARY 
 
For most current state employees in the State Employees’ Retirement 

System (SERS), what it means to be “disabled” (and thus eligible for 
disability retirement benefits) becomes more restrictive after 24 months 
of receiving benefits.  During the first 24 months, the employee must be 
permanently unable to work in his or her previous position with the 
state.  But to continue receiving retirement disability benefits after 24 
months, the employee must be permanently unable to work in any 
suitable and comparable job.   

 
For employees hired after July 1, 1984 (Tiers II, IIA, and III), this 

changing definition applies regardless of whether the disabling injury 
occurred in the course of the employee’s state service. However, for Tier I 
employees (those hired on or before July 1, 1984), the meaning of 
“disabled” does not change after 24 months if the disabling injury 
occurred while the employee was performing his or duty as a state 
employee.   
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In addition, employees in any tier with non-service-related disabling 
injuries must meet certain age and service requirements to be eligible for 
benefits. 

TIERS II, IIA, AND III ELIGIBILITY 
 
Employees in SERS are classified in four “tiers” (I, II, IIA, and III) 

depending on when they began working for the state.  Among other 
things, differences between the tiers include eligibility requirements for 
disability retirement benefits.  State employees in Tiers II (hired after 
July 1, 1984), IIA (hired on or after July 1, 1997), and III (hired on or 
after July 1, 211), share the same requirements for a disability 
retirement.  For these employees, the meaning of “disabled” changes after 
the employee receives disability retirement benefits for 24 months.  For 
the first 24 months, the employee is considered disabled if he or she “is 
permanently unable to continue to render the service in which he has 
been employed.”  To continue receiving disability retirement benefits after 
24 months, the employee must be “totally disabled for any suitable and 
comparable job” (CGS § 5-192p).  

 
Eligibility for disability retirement benefits also depends on where and 

how the disabling injury occurred.  If it occurred outside of work, a Tier 
II, IIA, or III employee must also (1) be under age 65 and (2) have 
completed at least 10 years of vested state service.  However, these age 
and service requirements do not apply if the employee became disabled 
“as a result of any injury received while in performance of his duty as a 
state employee” (CGS § 5-192p).   

TIER I 
 
Eligibility for disability retirement benefits for state employees in Tier I 

(those hired on or before July 1, 1984) differs slightly.  As with the other 
tiers, a Tier I employee with a non-service-related disability must be 
“permanently disabled from continuing to render the service in which he 
has been employed” for the first 24 months and “totally disabled for any 
suitable and comparable job” to continue receiving benefits after that.  
However, the meaning of “disabled” does not change after 24 months if 
the employee was “permanently disabled from continuing to render the 
service in which he has been employed as a result of any injury received 
while in the performance of his duty as a state employee” (i.e., has a 
service-related disability).  (CGS § 5-169).   
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Tier I employees with non-service-related disabilities must also (1) be 
under age 60 (instead of 65) and (2) have completed at least five (instead 
of 10) years of state service.  Those with service-related injuries do not 
have to meet the minimum state service requirement.  In addition, the 
service time they lose because of their service-related disability is 
included in their total state service (CGS § 5-154(m)).   

 
Table 1 shows the applicable definitions and requirements for 

disability retirement benefits in Tier I and Tiers II, IIA, and III. 
 

Table 1: SERS Disability Retirement Definitions and Requirements 
 

Tier and Injury 
Type 

“Disability” for 
first 24 months 

“Disability” after 
24 months 

Age 
Requirement 

State 
Service 

Requirement
Tier I  
Non-Service 
Related 
(CGS § 5-169) 

“Permanently 
disabled from 
continuing to 
render the service 
in which he has 
been employed” 

“Totally disabled 
for any suitable 
and comparable 
job” 

Under 60 5 years 

Tier I 
Service-
Related 
(CGS § 5-169) 

“Permanently 
disabled from 
continuing to 
render the service 
in which he has 
been employed” 

“Permanently 
disabled from 
continuing to 
render the service 
in which he has 
been employed” 

Under 60 None 

Tiers II, IIA, & 
III 
Non-Service 
Related 
(CGS § 5-192p) 

“Permanently 
unable to continue 
to render the 
service in which he 
has been 
employed.” 

“Permanently 
unable to continue 
to render the 
service in which 
he has been 
employed.” 

Under 65 10 

Tiers II, IIA, & 
III 
Service-
Related 
(CGS § 5-192p) 

“Permanently 
unable to continue 
to render the 
service in which he 
has been 
employed.” 

“Permanently 
unable to continue 
to render the 
service in which 
he has been 
employed.” 

None None 
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For additional information on SERS disability retirements see 
 
Tier I: www.osc.ct.gov/empret/tier1summ/retiretypes.htm#DISABILITY 
 
Tier II: www.osc.ct.gov/empret/tier2summ/tier2summ.htm#DISABIL 
 
Tier IIA: www.osc.ct.gov/empret/tier3spd/tier2asumm/summary.htm#DISABILITY 
 
Tier III: www.osc.ct.gov/empret/tier3spd/retiretypes.htm#DISABILITY 
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