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EMERGENCY TELECOMMUNICATOR TRAINING 
  

By: Duke Chen, Legislative Analyst II 

 
 
You asked what types of training emergency telecommunicators 

receive. 

SUMMARY 
 
By law, a person must be certified by the Office of Statewide 

Emergency Telecommunications (OSET) in order to work as a 
telecommunicator in Connecticut for more than one year (CGS § 28-30). 

 
In order to be certified, anyone employed on and after January 1, 

1990 must complete and pass (1) two federal online courses, (2) a state-
approved telecommunicator training program, and (3) a state 
examination.  Telecommunicators must also successfully complete a 
probationary work period.  People employed before January 1, 1990 are 
automatically certified and do not have to complete the training or take 
the examination (CGS § 28-30(f)).   

 
OSET requires telecommunicators to take three days of training from 

9:00 a.m. to 4:00 p.m.  The certification examination is two hours and 
consists of 100 multiple-choice questions; the applicant must correctly 
answer 70 or more of them. (For more information on the 2013 training 
schedule, see 
http://www.ct.gov/despp/lib/despp/oset/2013_training_brochure.pdf.) 
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TELECOMMUNICATOR TRAINING 
 
State law defines a “telecommunicator” as anyone engaged in or 

employed as a telecommunications operator by a public or private safety 
agency primarily to receive and process calls for emergency assistance or 
dispatch emergency services and receive or disseminate information for 
emergency assistance by telephone or radio (CGS § 28-30(2)). 

 
Certification Training 

 
By law, OSET is responsible for administering the state’s E 9-1-1 

program, which is located within the Department of Emergency Services 
and Public Protection. As part of its responsibility, it must establish 
minimum training standards for telecommunicators, although a public 
safety agency may set higher standards.  State regulations require 
anyone seeking OSET certification to successfully complete a state-
approved telecommunicator training program that teaches certain 
minimum skills (Conn. Agencies Reg. § 28-30-7).   

 
Before applying for the telecommunicator training program, 

applicants must first complete two federal online courses.  They must 
pass the National Incident Management System (NIMS) 100 and 700, 
which are available free-of-charge 
(http://www.ct.gov/despp/cwp/view.asp?a=4379&Q=515062&desppNA
V_GID=2131&desppNav=%7C).   

 
Minimum Standards 

 
In order to successfully complete the telecommunicator training 

program, the applicant must demonstrate an understanding of: 
 
1. interpersonal communications, including the factors that 

influence and complicate communications; 
 
2. organization of communication structures, including the 

organization structure of police, fire, and emergency medical 
services telecommunications centers; 

 
3. telecommunication systems, including the common malfunctions 

and their corrective actions; 
 
4. telecommunications record systems, including which records 

must be maintained; 
 
5. universally accepted broadcast rules and procedures; 
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6. telephone techniques; 
 
7. enhanced 9-1-1 phone systems; 
 
8. law enforcement, fire department, and emergency medical 

dispatch functions and personnel; 
 
9. liability issues, including local government tort liability; and 
 
10. hazardous material awareness. 
 
Additionally, applicants must demonstrate proficiency in (1) the 

basics of public safety radio broadcasting, including the ability to 
effectively transmit information and descriptive data to field units, and 
(2) using a telecommunications device for the deaf and processing 
requests for assisting them (Conn. Agencies Reg. § 28-30-7). 

 
Additional Training 

 
After successful completion of the telecommunicator course, 

applicants must attend a separate, hands-on class on 9-1-1 equipment.  
Additionally, they must complete an OSET-approved emergency medical 
dispatch training class. 

 
Training Exemption 

 
OSET must issue a written acknowledgement of achievement to 

anyone with experience or specialized training who does not participate 
in the training program but demonstrates competence in meeting office 
telecommunicator training standards (CGS § 28-30(d)).  Those receiving 
this acknowledgement are exempt from the training class requirement 
but not the certification examination and additional training. 
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