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RECYCLING CONTAINER REQUIREMENTS IN PUBLIC PLACES 

  
By: Kristen L. Miller, Legislative Analyst II 

 
 
You asked for information about the state’s requirements for 

providing recycling collection containers in public places. 

SUMMARY 

Connecticut law requires everyone, including residents, state agencies 
and institutions, schools, municipalities, and businesses, to recycle 
certain items (i.e., designated recyclables). The law’s recycling 
requirements include providing collection containers for recyclables 
generated in certain common gathering areas or venues, such as arenas, 
bus terminals, and shopping centers. Supplying containers in these 
areas is generally the responsibility of the property or venue owner or 
operator (e.g., the business or municipality).  

 
The law sets conditions under which the owner or operator must 

provide containers for collecting designated recyclables. Generally, they 
must provide containers if (1) the public generates the recyclables at the 
location and (2) they provide for solid waste collection. Because the 
recyclables must be separated from other solid waste, the owner or 
operator must provide separate containers for recyclables and other solid 
waste.  

 
Besides providing containers for recyclables in certain common 

gathering areas or venues, municipalities, through their zoning powers, 
can regulate recycling containers but the law limits their ability to do so. 
They can require screens or buffers around the containers for aesthetic 
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reasons. But the law generally prohibits them from (1) banning the use of 
containers to store designated recyclables, (2) requiring that containers 
comply with bulk or lot area requirements, and (3) unreasonably 
restricting access to or the size of the containers for businesses. 

RECYCLING CONTAINERS IN PUBLIC PLACES AND COMMON 
GATHERING VENUES 

General Requirements 

Connecticut law requires everyone generating solid waste to separate 
designated recyclables from other solid waste. For nonresidential 
properties such as businesses or municipal areas, this must be done by 
using at least one container to collect the recyclables that is separate 
from the containers for other solid waste (CGS § 22a-241b(d)).  
 

The law also imposes specific requirements for providing collection 
containers for recyclables at common gathering venues, which are areas 
or buildings, or portions of them, that are open to the public including (1) 
buildings providing facilities or shelter for public assembly; (2) inns, 
hotels, motels, sports arenas, supermarkets, transportation terminals, 
retail stores, restaurants, or other commercial establishments providing 
services or retailing merchandise; and (3) museums, hospitals, 
auditoriums, movie theaters, or university buildings.  

 
These venues must provide collection containers for designated 

recyclables if the (1) public may generate the recyclables when they 
assemble there and (2) venue provides for solid waste collection. But they 
do not need to supply the containers if another party provides them 
under a contract. The containers must be accessible to the public and at 
the same locations as solid waste containers (CGS § 22a-241k). 

 
The law allows collection containers previously used for solid waste to 

be converted to containers for collecting recyclables if they are labeled or 
otherwise identifiable as only for this purpose (CGS §§ 22a-241b(d) and 
22a-241k). 

 
Municipal Container Requirements 

 
By law, each Connecticut municipality must provide for the disposal 

of solid waste generated within its borders, including recyclables (CGS § 
22a-220(a)). This requirement includes, under certain circumstances, 
collecting recyclables generated in public places. 
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Municipalities must provide for recycling collection where they (1) 
offer solid waste collection and (2) have a lot of designated recyclables 
generated (i.e., sold or given away). DEEP provides guidance for 
municipalities on providing recycling containers in common gathering 
areas such as parks, ball fields, and downtown locations.  For example, 
downtown areas where solid waste containers are located, members of 
the community are drawn, and many businesses sell designated 
recyclables, should have recycling collection containers placed near solid 
waste containers. This information is available on DEEP’s Recycling 
Program FAQ website at: 
http://www.ct.gov/deep/cwp/view.asp?a=2714&q=324880.   

 
As land use regulators, municipalities can adopt zoning regulations 

governing recycling containers. By law, these regulations can require 
screens or buffers of recycling containers for aesthetic purposes. But 
they cannot (1) bar using containers to store designated recyclables; (2) 
require the containers to comply with bulk or lot area requirements, 
except for those for side, rear, or front yards; or (3) unreasonably restrict 
access to or the size of the containers for businesses, given the nature of 
the business and the volume of designated recyclables the business 
normally produces (CGS § 8-2(a)).  
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