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By: Nicole Dube, Principal Analyst 
 
 
You asked for information on the educational and training 

requirements for licensure of physicians, registered nurses, and 
advanced practice registered nurses.  

SUMMARY 

Physicians, registered nurses (RNs), and advanced practice registered 
nurses (APRNs) must be licensed by the Department of Public Health 
(DPH) in order to practice in Connecticut. Generally, an applicant 
seeking licensure must successfully complete educational and training 
requirements, as well as pass an examination. 

PHYSICIANS 

No person can practice medicine or surgery in Connecticut without a 
DPH license (CGS § 20-9). The licensure requirements differ somewhat 
depending on whether the applicant is educated and trained in the 
United States or another country. 

 
United States-Trained Applicants  

 
A U.S.-trained applicant for physician licensure must have: 
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1. graduated with an M.D. or D.O. (Doctor of Osteopathy) degree from 
a medical school accredited by the Liaison Committee on Medical 
Education (LCME) or the American Osteopathic Association (AOA); 

 
2. completed at least two years of progressive, post-graduate medical 

training as a resident physician in a program accredited by the 
Accreditation Council for Graduate Medical Education (ACGME) or 
the AOA; and 

 
3. successfully completed one of the examinations listed in Table 1. 

 
Table 1: Required Physician Licensure Examinations 

 
Examinations (Applicants must complete one examination from this list) 

• A state board licensing examination 
completed before June 1, 1979 

• United States Medical Licensing Examination 
(USMLE) 

• National Board of Medical Examiners 
(NBME) 

• Federation Licensing Examination (FLEX) 

• National Board of Osteopathic Medical 
Examiners (NBOME) 

• The examination required to become 
registered as a Licentiate of the Medical 
Council of Canada (LMCC) 

• A combination of (1) NBME Part I or 
USMLE Step 1, (2) NBME Part II or 
USMLE Step 2, and (3) NBME Part II 
or USMLE Step 3 

• A combination of FLEX Component 1 and 
USMLE Step 3 

• A combination of (1) NBME Part I or 
USMLE Step 1, (2) NBME Part II or 
USMLE Step 2, and (3) FLEX 
Component 2 

 

*Source: CGS § 20-10; Conn. Agencies Regs., §§. 20-10-1 et seq. 
 

DPH’s physician licensure application can be found at: 
http://www.ct.gov/dph/lib/dph/practitioner_licensing_and_investigatio
ns/plis/physician/md_app_only.pdf  

 
Graduates of Foreign Medical Schools  

 
A physician license applicant graduating from a medical school 

located outside the U.S., its territories, or Canada must be a graduate of 
a school listed in the 1970 World Health Organization Directory of 
Medical Schools, or demonstrate successful completion of an educational 
program satisfying all DPH regulatory requirements. Applicants who 
earned a D.O. degree in a country other than the U.S. or Canada are not 
eligible for licensure. 
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Graduates of foreign medical schools must also: 
 
1. hold current certification by the Educational Commission on 

Foreign Medical Graduates (ECFMG) or have completed an 
American Medical Association (AMA)-certified Fifth Pathways 
Program; 

 
2. complete at least two years of progressive, post-graduate medical 

training as a resident physician in a program accredited by the 
ACGME or its equivalent; and 

 
3. successfully complete one of the following examinations: USMLE, 

NBME, FLEX, NBOME, LMCC, or an acceptable combination of 
examinations listed in Table 1. 

 
Documentation 

   
All physician licensure applicants must submit the following: 
 
1. a completed, notarized application with photo and fee of $565 and 

a separate bank check or money order of $4.75 to cover DPH’s cost 
for querying the National Practitioner Data Bank; 

 
2. an official transcript of medical education verifying the applicant’s 

M.D. or D.O. degree forwarded directly to DPH from the 
educational institution; 

 
3. for foreign-trained applicants, verification of current certification 

by ECFMG or successful completion of an AMA- certified Fifth 
Program; 

 
4. verification of completion of at least two years of progressive, post-

graduate residency training submitted directly from the chief of 
staff/program director of the residency program; 

 
5. an official transcript of examination scores forwarded directly to 

DPH from the examination entity; and 
 
6. verification of any other state licenses held, current or expired, 

submitted directly to DPH from the source. 
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REGISTERED NURSES (RN) 

RNs (1) provide supportive and restorative care, health counseling and 
teaching, and case finding and referral; (2) collaborate in implementing a 
patient’s total health care regimen; and (3) execute medical care under 
the direction of a licensed physician, dentist, or APRN. RNs can also 
execute orders by licensed PAs, podiatrists, and optometrists, as long as 
doing so doesn’t exceed the scope of practice of the nurse or ordering 
practitioner (CGS § 20-87a). 

 
An individual is eligible for RN licensure if he or she holds a degree, 

diploma, or certificate from an accredited nursing program approved by 
the Connecticut State Board of Examiners for Nursing with DPH’s 
consent (CGS § 20-93).  The program’s nursing component must be 
equivalent to four 15-week academic semesters and contain a minimum 
of 35 credits in nursing. Fifty percent of contact hours must be in direct 
client care experiences, observational experiences, simulated 
experiences, and lab experiences (Conn. Agencies Regs. § 20-90-52). 

 
Applicants must also successfully complete the National Council of 

State Boards of Nursing Licensing Examination-RN (NCLEX-RN) exam 
and submit the following documents directly to DPH: 

 
1. a completed application form with a $180 fee; 
 
2. an official transcript, sent directly from the nursing school, 

verifying the award of a diploma, certificate, or degree in nursing; 
and 

 
3. for foreign-trained applicants, verification of completion of the 

International Certification Program, sent directly to DPH from the 
CGFNS International Credential Evaluation Service. 

 
DPH’s RN licensure application can be found at: 

http://www.ct.gov/dph/lib/dph/practitioner_licensing_and_investigatio
ns/plis/nursing/rn/rn_app_only.pdf.  

ADVANCED PRACTICE REGISTERED NURSES (APRN) 

APRNs are recognized in statute as primary care providers and can 
hold hospital privileges. They perform advanced levels of nursing, 
including diagnosing and treating patients and prescribing medications. 
State law requires APRNs to perform these functions in collaboration 
with a licensed physician. Written documentation of this collaboration is 
required only for an APRN to prescribe medication. Among other things, 
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this written agreement must specify which Schedule II and Schedule III 
controlled substances (e.g., drugs such as morphine, oxycodone, and 
anabolic steroids) the APRN can prescribe. A licensed APRN maintaining 
current certification from the American Association of Nurse 
Anesthetists, who is prescribing and administering medical therapeutics 
during surgery, may only do so if the physician who is medically 
directing the prescriptive activity is physically present in the setting 
where the surgery is taking place (CGS § 20-87a(b)). (For more 
information on APRN collaborative agreements, see OLR Report 2012-R-
0518.)  

 
To obtain an APRN license, an applicant must: 
 
1. hold a current Connecticut RN license; 
 
2. hold and maintain current certification as a nurse practitioner, 

clinical nurse specialist, or nurse anesthetist from one of the 
national certifying organizations listed in Table 2; 

 
3. complete 30 hours of pharmacology education for advanced 

practice nursing; and 
 

4. if first certified by one of the national bodies listed in Table 2 after 
December 31, 1994, hold a master’s degree in nursing or a related 
field recognized for certification as either a nurse practitioner, 
clinical nurse specialist, or nurse anesthetist by one of the bodies 
below (CGS § 20-94a(a)). 

 
Table 2: National Certifying Organizations for Nursing Specialties 

 
• American Nurses’ Association • National Certification Board of Pediatric 

Nurse Practitioners and Nurses 
• National Certification Corporation for the 

Obstetric, Gynecologic, and Neonatal 
Nursing Specialties 

• American Association of Nurse 
Anesthetists 

• American Academy of Nurse Practitioners • Oncology Nursing Certificate Corporation 
• the American Association of Critical-Care 

Nurses  
 

*Source: DPH website, http://www.ct.gov/dph/cwp/view.asp?a=3121&q=389400&dphNav_GID=1821  
 
Applicants must also submit the following documents directly to DPH: 
 
1. a completed application form with a photograph and $200 fee; 
 
2. an official verification of current certification by one of the above 

national certifying organizations; 
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3. official verification of at least 30 hours of pharmacology instruction 

for advanced nursing practice, sent directly by the institution to 
DPH; 

 
4. an official transcript, sent directly from the nursing school, 

verifying post basic nursing education; and 
 

5. verification of all licenses held, current or expired, from each state 
the applicant is or was licensed as an APRN, RN, or licensed 
practical nurse. 

 
DPH’s APRN licensure application can be found at: 

http://www.ct.gov/dph/LIB/dph/practitioner_licensing_and_investigatio
ns/plis/nursing/aprn/APRN_APP_Only.pdf.  

 
ND:ts 


