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ABANDONING WATER SUPPLIES 

  
By: James Orlando, Associate Analyst 

 
 

You asked for the law on public water supply abandonment and 
information about abandoned water supplies since OLR’s last report on 
this topic, 2004-R-0368. 

SUMMARY 

By law, water companies (including municipal and regional water 
utilities) or other entities must obtain a Department of Public Health 
(DPH) permit to abandon a water supply source (CGS § 25-33k). The law 
establishes two sets of criteria by which DPH must determine whether a 
water supply source may be abandoned. The criteria are based on the 
volume of water that the source can dependably supply during a critical 
dry period without considering available water limitations. One set of 
criteria apply only to water company-owned sources that yield less than 
0.75 million gallons per day under these conditions. The second set 
apply to sources owned by water companies or other entities (e.g., a 
community water system or state agency) that are capable of yielding 
larger volumes. 
 

According to information provided by DPH, the department has 
granted approximately 40 permits to abandon water sources since 2004.  
In about 40% of these cases, the sources were replaced on site – i.e., a 
replacement well was developed within the same wellfield (DPH requires 
permits even if the source was to be replaced).  In the other cases, there 
was a variety of dispositions of the water source.  For example, several 
cases involved abandonment of sources that were interconnected to other 
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sources. Some of the abandoned sources were marginal sources or 
sources that had never been used. In a few cases, the sources were 
historically contaminated.   

ABANDONING WATER SOURCES  

In 2004, legislation updated the criteria by which the DPH 
commissioner evaluates proposals to abandon a water supply source (PA 
04-2, May Special Session (§§ 44 & 45)). Among other changes, the act 
established separate criteria for permit applications depending on the 
size of the water source. (Prior law had one set of criteria, nearly identical 
to the requirements under the act for smaller sources).  PA 11-242 made 
further changes to the process.  The current requirements to abandon a 
water source are described below.  
 

Water companies seeking to sell an abandoned water supply source 
must follow a separate procedure notifying DPH and other water 
companies the department determines could reasonably be expected to 
use the source to give them the right of first refusal to acquire it (CGS §§ 
25-33l and 25-33m).  If you would like more information on laws 
pertaining to selling abandoned water sources, please let us know. 

 
In 2012, the Public Health Committee favorably reported a bill (sHB 

5334) that would have combined the processes within DPH for the sale 
and abandonment of potential and actual water supply sources. 

 
Application Procedure 

 
The law requires any entity seeking to abandon a water source to 

apply for an abandonment permit in the manner the commissioner 
prescribes. It requires the entity, 30 days before filing an application, to 
notify the chief elected official and local health department or district in 
each town in which the water supply source is located. It permits the 
towns, health departments or districts, and other water companies to 
submit comments to the commissioner, which they must do within 60 
days of receiving notice from the company (CGS § 25-33k(b)). 

 
The permit application is available on DPH’s website:  

http://www.ct.gov/dph/LIB/dph/drinking_water/pdf/Source_Abandon
ment.pdf. 
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Common Criteria 
 

In making her decision about abandoning a water supply source, in 
addition to the factors specified below dependent on the source volume, 
the law requires the commissioner to consider (1) the water company’s 
and the state’s water supply needs and (2) any comments she received 
about the application.  

 
She must also generally consult with the Department of Energy and 

Environmental Protection commissioner, the Office of Policy and 
Management secretary, and the Public Utilities Regulatory Authority. But 
she need not consult with these agencies if she determines that the 
proposed abandoned water supply source is (1) a groundwater source 
with a safe yield of less than 10 gallons per minute and (2) of poor water 
quality. The law defines a “safe yield” as the maximum dependable 
quantity of water per unit of time that can flow or be pumped 
continuously from a source during a critical dry period without 
considering available water limitations (CGS § 25-33k(a), (c)). 
 
 Criteria for Smaller Water Sources 

 
The law requires the commissioner to grant an abandonment permit 

to a water company that seeks to abandon a water source with a safe 
yield of less than 0.75 million gallons of water a day if she makes 
findings on the common criteria listed above and makes certain other 
findings. These criteria apply to applications to abandon a groundwater 
source, reservoir, reservoir system, or individual source in a reservoir 
system. 

  
The commissioner must determine that the water company does not 

need the source for its present or future water supply services. If a water 
company is required to file a water supply plan (i.e., it supplies water to 
1,000 or more people), the commissioner must also find that 
abandonment is consistent with that plan. A future source of water 
supply is one that is needed to serve areas reasonably expected to 
require service by the water company owning the source for up to 50 
years after it applies for the abandonment permit. 

 
The law prohibits the commissioner from granting an abandonment 

permit for such smaller sources if she determines that the company that 
owns the water source would need the source in an emergency or that 
abandonment would impair its ability to provide a pure, adequate, and 
reliable water supply for current and future customers (CGS § 25-33k(c)). 
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Criteria for Larger Water Supplies 

 
The law requires the commissioner to grant a permit to a water 

company, the state, or another entity that seeks to abandon a water 
source with a safe yield of more than 0.75 million gallons of water a day 
if she makes findings on the common criteria listed above and certain 
other findings. She must find that the source’s size or condition makes it 
unsuitable for present or future drinking water supply by the entity 
abandoning it. This criterion applies to a groundwater source, reservoir, 
reservoir system, or individual source in a reservoir system. 

  
The law requires the commissioner to consider the source’s general 

utility and viability for use to meet water supply needs. (Unlike the 
criteria for smaller sources, the law does not specify whose supply needs 
she must consider). In assessing the source’s general utility, the 
commissioner must consider at least the following factors: 

  
1. the source’s safe yield, location relative to other public water 

supply systems, water quality, and potential for treatment;  
 

2. water quality compatibility between systems and interconnections;  
 

3. the extent of water company-owned lands for water supply source 
protection;  

 
4. types of land uses and land use controls in the aquifer protection 

area or watershed and their potential impact on the source’s water 
quality; and  

 
5. any physical limitations to water service, system hydraulics, and 

topography.  
 
The commissioner must also consider (1) any public water supply 

plans that water companies and water utility coordinating committees 
must file by law, (2) any other water system plan she has approved, and 
(3) the efficient and effective development of public water supply in the 
state (CGS § 25-33k(c)). 

  
JO:ts 


