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QUESTIONS ON ARMED SCHOOL SECURITY 

  

By: Veronica Rose, Chief Analyst 

 
 
You asked several questions related to school security and armed security 

guards. Your specific questions and answers follow. The answers to 
questions three through 10 were provided by the Department of Emergency 
Services and Public Protection (DESPP). 

 
1. CGS § 29-161h refers to licensing of a corporation. Do either the 

statutes or case law define a school as a corporation? 
 
We found no statute defining a school as a corporation. We also did a 

Westlaw search and found no case that defines a school as a corporation. We 
found two rather old cases related to school districts. Neither case defined a 
school district as a corporation. In Hassett v. Carrol, the court said school 
districts were not separate corporations themselves for all purposes of 
common school education, but their regulations in the conduct of the 
schools were generally subject to the ordinances of the towns where they 
were situated (Hassett v. Carrol, 1911 81A. 1013, 85 Con. 23, Am.Ann.Cas. 
1913A, 333). 

 
In Hotchkiss v. Plunkett, the court said a school district is a quasi-public 

corporation of a public nature, and its board of education cannot expend 
money except for purposes expressly authorized by statute (Hotchkiss v. 
Plunkett (1891) 22A 535, 60 Conn. 230). 
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2. CGS § 29-161h, which deals with licensing of a security service, 
states that “if the applicant is a corporation, association or 
partnership, the person making the application shall be an officer 
of the corporation or a member of the association or partnership…” 
Does the legislative history of the law indicate who would be 
considered officers or members of the corporation for purposes of 
this provision?  
 
There was no discussion of this specific provision in the Senate or House 

debate or during the public hearing on the bill (SB 70, which became PA 04-
192). 

 
3. What entities or persons can own a gun?  

 
According to DESPP, “persons or corporate entities can own a gun under 

Connecticut law.”  
 
4. What types of entities or persons can possess a gun?  

 
According to DESPP, anyone not otherwise prohibited can purchase and 

carry a long gun. In order to purchase or carry a pistol or revolver, a person 
must qualify for and obtain a valid pistol permit. 

  
5. What does a corporation have to do to own a gun, and what does it 

have to do to legally allow its employees to possess guns?  
  
According to DESPP, in order to legally purchase a weapon, a corporation 

or other legal entity must designate an approved “armorer” authorized by the 
corporate entity to act on its behalf. Generally, this authority will be 
established through a letter, on corporate letterhead, indicating that the 
armorer has been designated as such and that the company would like the 
armorer to purchase the number and type of firearms desired for corporate 
use. The armorer must also be an eligible purchaser in order to obtain the 
firearms on the company’s behalf.  

 
 If a school employs security guards, it has to comply with the 

requirements set forth in CGS § 29-161g, et. seq. This includes obtaining a 
professional DESPP license to conduct business as a private security 
company. Other requirements that pertain to law enforcement (CGS § 29-
161aa), guard uniforms (CGS §§ 29-161s and 29-161r), and fees (CGS § 29-
161n) may apply. The school would also need to register with DESPP any 
employees working as security guards. Security guards must be at least age 
18 (age 21 to be armed) and of good moral character. They must also obtain 
a security officer certification card, which entails completing an eight-hour 
course approved by the DESPP commissioner on certain topics, including 
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basic criminal justice, public safety, and basic first aid. In order to be armed, 
the employee must obtain both a (1) pistol permit and (2) blue card 
endorsement, which requires him or her to complete an additional eight 
hours in firearms training and safety. He or she must qualify on the weapon 
he or she will be carrying on the job. Armed security guards must also 
attend a yearly safety refresher course and qualify with their firearms 
annually.  

  
6. Are employees of such corporations allowed to take the guns home 

when they finish their shift for the day? If so, are there insurance 
requirements? 
 
According to DESPP, a corporation may allow an employee to use its 

firearms (handguns) only if the employee has a valid pistol permit. An 
employee who has a valid pistol permit would not be prohibited from taking 
the weapon home at the end of his or her shift if the company were to allow 
it.  

 
CGS § 29-161l requires any applicant for a license as a security service to 

post a $10,000 surety bond with the DESPP commissioner. In addition, as a 
condition of licensure, the applicant must provide a certificate of general 
liability insurance for at least $300,000. But, under DESPP’s custom, if the 
requesting agency is considered “proprietary” (i.e., the school’s employees are 
only providing services at the school and for the school), both the insurance 
and bond requirements and the licensing fees may be waived.  

 
7. If the guns are to be kept on the corporation's premises, must they 

be locked up in a certain way?  
 
Yes, according to DESPP. CGS § 29-37i states as follows:  
 

No person shall store or keep any loaded firearm on any 
premises under his control if he knows or reasonably should 
know that a minor (under age 16) is likely to gain access to the 
firearm without the permission of the parent or guardian of the 
minor unless such person (1) keeps the firearm in a securely 
locked box or other container or in a location which a reasonable 
person would believe to be secure or (2) carries the firearm on 
his person or within such close proximity thereto that he can 
readily retrieve and use it as if he carried it on his person.  

 
CGS § 53a-217a establishes criminal penalties when a person violates 

CGS § 29-37i and a minor under age 16 obtains the firearm and injures or 
kills himself, herself, or someone else.  
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8. If a school wants to purchase a gun to give to an employee acting as 
a security guard, how would it go about procuring the gun?  
 
See response to question number 5. 
 

9. If a school allows the employee to take the gun home after his or 
her shift, are there any requirements pertaining to storing it in the 
employee's home?  
 
See response to question number 7. 
 

10. Are there any federal or state grants at stake if a school were to 
purchase guns for its employees to use? 
 
According to DESPP, there may be, but the agency is not aware of any.  
 
 
 
See OLR Report 2013-R-0044 for a discussion of armed security 

personnel in Arizona, California, Connecticut, and Virginia. 
 
VR:mp 


