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GUN-FREE SCHOOL ZONES  

  

By: Veronica Rose, Chief Analyst 

 
You asked if a state law authorizing off-duty law enforcement officers to 

carry firearms in a gun-free school zone would conflict with the Federal 
Gun-Free School Zone Act. 

 
This office is not authorized to give legal opinions and this response 

should not be construed as such. 

SUMMARY 

Federal law generally bans possession of firearms within an elementary 
or secondary school, on school property, or within 1,000 feet of school 
property. The law exempts law enforcement officers acting in their official 
capacity, but not off-duty officers, from the ban. Thus, off-duty officers 
cannot legally possess firearms in these zones by virtue of their office. But 
like other individuals, they may possess firearms within the zone under a 
license exemption to the ban. This provision exempts from the ban anyone 
licensed by the state in which the school zone is located, or by a political 
subdivision of the state, if the law required the licensing authority to verify 
that the person is qualified to receive the license. 
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The law also states that it does not preempt or prevent states or local 
governments from enacting gun-free school zone laws. As is the case with 
the federal law, Connecticut’s Gun-Free School Zones Act contains no 
exception for off-duty law enforcement officers. Authorizing an exemption 
for law enforcement officers, solely by virtue of their office, would conflict 
with federal law.  

FEDERAL LAW 

The federal Gun-Free School Zones Act prohibits anyone from 
knowingly possessing a firearm that has moved in or otherwise affects 
interstate or foreign commerce at a place the person knows, or has 
reasonable cause to believe, is a school zone (18 USC § 922(q)(2)(A)). The 
law also prohibits anyone from knowingly, or with reckless disregard for 
another person’s safety, discharging or attempting to discharge a firearm 
that has moved in or otherwise affects interstate or foreign commerce at a 
place the person knows is a school zone (18 USC § 922(q)(3)(A). A violation 
is punishable by a fine, imprisonment for up to five years or both, but is 
deemed a misdemeanor for all other legal purposes (18 USC § 924(a)(4)). 

 
 The law defines “school zone” as (1) in, or on the grounds of, a public, 

parochial, or private school or (2) within 1,000 feet from the grounds of 
such a school (18 USC § 921(a)(25)). 

 
Possession of Firearm in Federal Gun-Free School Zone 

 
The prohibition on possession of a firearm in a gun-free school zone 

does not apply to possession of a firearm: 
 
1. on private property not part of school grounds; 

 
2. by anyone licensed by the state in which the school zone is located, 

or by a political subdivision of the state, if the law required the 
licensing authority to verify that the person is qualified to receive 
the license;  

 
3. that is unloaded and in a locked container or a locked firearms rack 

on a motor vehicle; 
 

4. by an individual for use in a program approved by a school in the 
school zone; 

 
5. by an individual in accordance with a contract entered into between 

a school in the school zone and the individual or an employer of the 
individual; 
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6. by a law enforcement officer acting in his or her official capacity; or  

 
7. that is unloaded and being carried by an individual crossing the 

school property to gain access to public or private lands open to 
hunting if the entry on the school premises is authorized by school 
authorities. 

 
Discharge of Firearm in a Gun-Free School Zone 

 
The prohibition on discharge of a firearm in a school zone does not 

apply to the discharge of a firearm: 
 
1. on private property not part of school grounds, 

 
2. as part of a program approved by the school in the school zone by a 

person participating in the program, 
 

3. by an individual in accordance with a contract entered into between 
a school in a school zone and the individual or his or her employer, 
or  

 
4. by a law enforcement officer acting in his or her official capacity. 

CONNECTICUT GUN-FREE SCHOOL ZONE LAW 

With some exceptions, it is illegal under state law to possess firearms 
on any elementary or secondary school property or at any school-
sponsored event knowing that one is not licensed or privileged to possess 
such firearms. A violation is a class D felony. 

  
The law does not apply to otherwise lawful possession by peace officers 

carrying out their official duties or anyone: 
 
1. using a firearm in a school-approved school program or school-

sponsored activity; 
 

2. who, or whose employer, has an agreement with the school allowing 
the firearm; or 

 
3. crossing school property with an unloaded firearm to hunt, or for 

other lawful purposes, provided entry on the school property is 
permitted by the local or regional board of education (CGS § 53a-
217b). 

 
VR:mp 


