
 

OLR RESEARCH REPORT
 

   

 
Connecticut General Assembly 

Office of Legislative Research 

Sandra Norman-Eady, Director 
Phone (860) 240-8400 
FAX (860) 240-8881 
http://www.cga.ct.gov/olr 

 

Room 5300 
Legislative Office Building 

Hartford, CT 06106-1591 
Olr@cga.ct.gov 

 

 
February 7, 2013  2013-R-0140

TRANSFER OF PERSONS RECEIVING HOME CARE DURING WEATHER 

EMERGENCY 

  

By: James Orlando, Associate Analyst 

 
You asked (1) about the law or practice regarding people receiving 

home care services being forced to go to a hospital, rather than a shelter, 
during a weather emergency and (2) whether a person in that situation 
has to pay for hospital services.  

SUMMARY 

We did not find any laws specifically addressing your questions. 
According to Wendy Furniss, branch chief for the Department of Public 
Health’s (DPH) Healthcare Quality and Safety branch, the law does not 
require emergency shelters to transfer patients to hospitals.  However, 
the law also does not require such shelters to offer medical services.  If 
someone arrives at an emergency shelter and later there is a change in 
the person’s circumstances necessitating medical care, it is possible that 
the person may then be transferred to a hospital or other medical setting.  

 
According to Furniss, during Storm Sandy, many private insurers 

were willing to cover nursing home care on a temporary basis for people 
who were displaced from their homes.  Some hospitals also provided free 
care to people in the community, or only charged room and board rather 
than the regular in-patient rate. 
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In anticipation of Storm Sandy reaching Connecticut, DPH sent a 
memo to emergency medical services (EMS) organizations to advise them 
on procedures for the transportation of patients during the storm.  The 
memo advised EMS organizations, in situations where there was not an 
acute medical concern, to consider the shelter’s capabilities, caregivers, 
and resources when selecting an appropriate destination for transport.  

 
DPH regulations require home health agencies to have emergency 

plans in the case of weather emergencies or similar events. 
 

Federal law requires state Medicaid agencies to screen patients for the 
potential existence of mental health and related conditions before they 
can be placed in nursing homes, to be sure they receive an appropriate 
level of care.  This is known as the Pre-Admission Screening and 
Resident Review (PASRR) (42 C.F.R. § 483.100 et seq.). However, the 
PASRR regulations allow for admissions without this screening for up to 
seven days in emergency situations requiring protective services. 

 
According to Kathy Bruni, manager of the Alternate Care Unit within 

the Department of Social Services (DSS), during Storm Sandy, many 
people were admitted to nursing homes temporarily in this manner 
without PASRR screening.  If the person was on Medicaid, the admission 
would be covered by Medicaid.  Otherwise, payments for nursing home or 
hospital stays during an emergency are determined by the person’s 
insurance status. (The PASRR process only applies to nursing home 
admissions.) 

 
According to Bruni, during Storm Sandy, for people receiving services 

through the Connecticut Home Care Program for Elders (CHCPE), the 
access agency care managers worked with family members and town 
officials to be sure that anyone at risk had somewhere to go. (CHCPE is a 
Medicaid waiver and state-funded program that provides home and 
community-based services for eligible individuals age 65 and older who 
are at risk of institutionalization. For more information, see DSS’s 
website: 
http://www.ct.gov/dss/cwp/view.asp?a=2353&q=305170.) 
 

DPH MEMO ON PATIENT TRANSPORT DURING STORM SANDY 

Before Storm Sandy reached Connecticut, DPH’s Office of Emergency 
Medical Services sent a memo to emergency medical organizations, 
coordinated medical emergency dispatch centers, and regional 
communication center directors regarding the transport of patients 
during the storm.  The memo stated in part that:  
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Any Connecticut Licensed or Certified EMS organization that is 
requested to transport a person(s) due to their loss of utilities 
should consider transportation of the individual(s) to a local 
emergency shelter utilizing whatever transportation resource that 
is most appropriate and safe, inclusive of ambulance or invalid 
coach. If after the responding provider’s assessment, no acute 
medical concerns are identified, providers should consider shelter 
capabilities and the presence or absence of caregivers or resources 
in determining an appropriate destination. Whenever possible, any 
medical equipment, medications, bedding and personal care 
articles required by the patient should be sent to the shelter with 
them. 
 
If there is any doubt or question regarding the appropriate 
destination for an individual, please contact online medical 
direction for patient-specific direction and/or instructions. 
 
. . .  
 
Nothing in this notice should be construed to modify existing 
statute or regulation regarding ambulance billing. Licensed 
ambulance services may charge/bill for conveyance according to 
their rate schedule assigned by the Connecticut Department of 
Public Health. Certified ambulance services may convey patients to 
destinations other than the emergency department of an acute care 
hospital but may only charge/bill for emergency transportation to 
a licensed acute care facility according to their assigned rate 
schedule.  

 
The full document is available at 

http://www.ct.gov/dph/lib/dph/communications/cerc/shelter_transpor
t_10272012.pdf. 

HOME HEALTH AGENCY REGULATIONS  

  DPH licenses home health care agencies and homemaker-home 
health aide agencies. DPH regulations require such agencies to have 
written policies concerning service delivery, including an emergency plan 
and procedures to be followed to assure patient safety for situations 
when the agency’s services are disrupted due to civil or natural 
disturbances such as hurricanes or snowstorms (Conn. Agencies Reg. §§ 
19-13-D72(a)(2), 19-13-D86(a)(2)).  The regulations do not require any 
specific procedures in such an emergency. 
 



   
February 07, 2013 Page 4 of 4 2013-R-0140 

 

MORE INFORMATION 

The National Association for Home Care and Hospice has prepared an 
informational packet for emergency preparedness information for home 
health agencies: http://www.nahc.org/regulatory/ep_binder.pdf 
 

DPH’s 2011 Annual Report on Public Health Preparedness includes 
information on the department’s response to public health emergencies, 
as well as links to other relevant documents: 
http://www.ct.gov/dph/lib/dph/government_relations/2012_reports/ct
_dph_php_annual_report_-_2011.pdf. 
 
JO:mp 


