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HIPAA AS BASIS FOR DENYING ACCESS TO HOSPITAL CHARTS 
 

By: Susan Price, Senior Attorney 

 
You asked if the 1996 federal Health Insurance Portability and 

Accountability Act (“HIPAA,” P.L. 104-191) prohibits hospitals from giving 
a patient’s independent health advocate access to an inpatient client’s 
hospital chart. 

 
The Office of Legislative Research is not authorized to give legal 

opinions and this should not be considered such. 
 
We did not find any federal statute, regulation or guidance from the 

U.S. Department of Health and Human Services (HHS), the agency that 
administers HIPAA, directly addressing the entitlement of independent 
health advocates to view or receive a copy of a hospitalized client’s 
hospital chart. “Independent health advocates” are typically registered 
nurses supported by medical directors and benefits specialists who help 
people navigate the healthcare system.  

 
HIPAA provides federal protections for personal health information 

held by covered entities, including hospitals, and gives patients an array 
of rights with respect to disclosure of that information. The statute and 
regulations entitle patients to access to their own medical records and 
permit them to authorize their release to others; independent health 
advocates presumably fall within this category.   

 
Valid authorizations must be written in plain language and contain 

six “core elements.”  These are: 
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1. a description of the information to be used or disclosed that 
identifies the information in a specific and meaningful fashion; 
 

2. the name or specific identification of the person, or class of people, 
authorized to make the requested use or disclosure; 
 

3. the name or other specific identification of the person, or class of 
people, to whom the covered entity may make the requested use or 
disclosure; 
 

4. a description of each purpose of the requested use or disclosure 
(the statement “at the request of the individual” is adequate); 
 

5. an expiration date or an expiration event that relates to the person 
or information’s use or disclosure; and 
 

6. the authorizing person’s signature and date (45 CFR Sec. 
508(c)(1)). 

 
Authorizations must also contain statements notifying signatories: 
 
1. that they can revoke authorizations in writing;  

 
2. if refusing to sign will affect their treatment, enrollment in a health 

plan, or eligibility for benefits; and  
 

3. of the possibility that the person receiving the medical information 
will re-disclose it to an unauthorized entity, thus voiding HIPAA’s 
confidentiality protections with respect to that information (45 CFR 
Sec. 508(c)(2)).  
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