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ANNUAL BUDGET MEETING: PUBLICATION REQUIREMENT 

  

By: Kristin Sullivan, Principal Analyst 

 
You asked whether the law requires towns operating under the 

statutes to publish (1) a budget report before their annual budget 
meeting and (2) if voters reject the first budget, a revised report before 
any revote. 

 

The Office of Legislative Research is not authorized to give legal 
opinions, and this report should not be considered one.  

SUMMARY 

State law requires towns operating under the statutes to publish a 
budget report before their annual budget meeting (e.g., referendum), 
though towns with fewer than 5,000 residents may waive the 
requirement (CGS § 7-344). The report must appear in a newspaper that 
is published in the town or that has substantial circulation there and be 
in a form that the Office of Policy and Management (OPM) secretary 
prescribes.  

 

The statutes are silent with respect to the publication requirement if 
voters reject the first budget.  Thus, it does not appear that towns 
operating under the statutes must publish a revised report before any 
revote on the budget.  We contacted OPM and the Office of the Secretary 
of the State (SOTS) and both agreed that no such statutory requirement 
exists.  However, SOTS indicated that some towns publish revised budget 
estimates in practice, time permitting.  Additionally, various charter 
towns have the publication requirement in their charter (e.g., Newtown 
Charter, Ch. 6 § 14).  

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_106.htm#Sec7-344.htm
http://www.newtown-ct.gov/public_documents/NewtownCT_Charter/toc
http://www.newtown-ct.gov/public_documents/NewtownCT_Charter/toc
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PUBLICATION REQUIREMENT 

State law requires most towns operating under the statutes to publish 
a budget report before their annual budget meeting.  A town with a 

population of fewer than 5,000 may, by ordinance, waive the publication 
requirement.  In that case, the Board of Finance must print a number of 
copies of the report equal to 10% of the town population and make them 
available five days before the annual budget meeting.   

 

The budget report must show:  
 

1. an itemized statement of all actual receipts from all sources during 
the last fiscal year;  
 

2. an itemized statement by classification of all actual expenditures 
during the same year;  
 

3. an itemized estimate of anticipated revenues from each source, 
other than local property taxes, and an estimate of the amount 
that will be raised by local property taxes for the next fiscal year;  
 

4. an itemized estimate of expenditures for the next fiscal year; and  
 

5. the amount of revenue surplus or deficit at the beginning of the 
fiscal year for which the estimates are being prepared. 

 

In addition to this requirement, a town that operates under the 
statues, has adopted a uniform fiscal year, and publishes a budget report 
under CGS § 7-344, must also publish: 

 

1. actual receipts and expenditures for the year before the one in 
which the budget is being prepared, 
 

2. estimated receipts and expenditures for the year in which the 
budget is being prepared, and 
 

3. estimated receipts and expenditures for the subsequent fiscal year 
(CGS § 7-390).  

HYPERLINK 

Newton, Connecticut, Town Charter,  
http://www.newtown-ct.gov/public_documents/NewtownCT_Charter/toc, 

last visited December, 13, 2012. 
 
 

KS:ts 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_106.htm#Sec7-344.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_110.htm#Sec7-390.htm
http://www.newtown-ct.gov/public_documents/NewtownCT_Charter/toc

