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You asked how the state regulates swimming pools operated by towns 

and public schools. You also wanted to know if Connecticut or any other 
states regulate swimming activities that take place in these pools. For the 
purpose of this report, “public pool” means a town-operated swimming 
pool and “school pool” means a swimming pool operated by a public 
school.   

SUMMARY 

The Department of Public Health (DPH) regulates public and school 
swimming pool construction. Such construction must be approved by 
DPH and comply with department regulations and Connecticut Building 
Code requirements regarding such things as water quality and 
chemistry, installation of certain safety features, maintenance of pool 
areas and dressing rooms, and signage regarding proper pool hygiene 
and conduct and lifeguard availability.  

 
DPH does not regulate swimming activities, such as swim classes, 

that occur in these pools unless they are conducted by a DPH-licensed 
day care center, group or family day care home, or youth camp. 
Otherwise, requirements for swimming activities in public pools are 
determined by towns and, for school pools, by school districts, in 
collaboration with local health districts.  
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Several states set supervision requirements for public swimming 

pools, some of which include training or certification requirements for 
swimming instructors. Some of these states require at least one lifeguard 

for a given number of swimmers or given size pool. Others only require 
lifeguards under certain circumstances, and require signs when 
lifeguards are not mandated.  States with lifeguard requirements 
generally provide that lifeguards must be certified and trained in first aid 
and CPR.   

 
We found two surrounding states, New Jersey and New York, that 

regulate swim instruction and supervision in school pools. Both states 
require individuals who supervise pool activities to obtain certain swim 
safety and instruction certifications. New York sometimes requires the 
presence of an additional staff member during swim instruction, 
depending on the pool’s size and number of swimmers. It also requires 
school pool operators to develop a written pool safety plan that addresses 
pool supervision, injury prevention, emergency response, first aid 
provision, and soliciting help.   

STATE REGULATION OF SWIMMING POOLS 

DPH regulates the construction of public and school swimming pools, 
but, with limited exceptions, does not regulate swimming activities that 

occur in these pools.  
 

Swimming Pool Construction 

 
In order to build, reconstruct, or substantially alter a public or school 

swimming pool, an individual must submit a plan to DPH for approval. 
By law, the pool must be built by a licensed swimming pool builder (CGS 

§ 20-340d and Conn. State Agencies. Regs. § 19-13-B33b). 
 
All public and school swimming pools must meet DPH requirements 

for, among other things, water quality, disinfection, and chemistry (e.g., 
pH and alkalinity); maintenance of dressing and equipment rooms, 
decks, and equipment; pool chemical storage; and signage regarding 
proper pool hygiene and conduct (Conn. State Agencies. Regs., § 19-13-
B33b). 

 
Public and school pools must also be equipped with (1) an American 

National Red Cross 24-unit first aid kit, (2) an emergency telephone or 
other device, and (3) warning signs displayed when no lifeguard services 
are provided (Conn. State Agencies. Regs., § 19-13-B33b). 

http://cga.ct.gov/2012/sup/chap_393.htm#Sec20-340d.htm
http://cga.ct.gov/2012/sup/chap_393.htm#Sec20-340d.htm
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In addition, these pools must comply with the Connecticut Building 

Code, which requires the pools to have certain safety features, including 
(1) barriers, such as a fence or wall; (2) entrapment avoidance systems 

that prevent swimmers from being trapped by the force of water suction 
from pool drains; and (3) other engineering specifications, such as 
handrails, ramps, and other accessibility features (Connecticut State 
Building Code §§ 3109.3, 3109.5, & 3109.8). 

 
The local health director can close a pool if he or she finds (1) the pool 

is in violation of these regulations or (2) a condition that constitutes a 
public health or safety hazard or a public nuisance to swimmers (Conn. 
State Agencies. Regs. § 19-13-B33b). 

 
Swimming Activities 

 
DPH does not regulate swimming activities that take place in public or 

school pools, unless they involve a DPH-licensed child day care center, 
group or family day care home, or youth camp. Otherwise, swimming 
activities in public pools are overseen by towns. School districts, in 
collaboration with local health districts, oversee swimming activities in 
school pools.  

 
Day Care Centers and Group and Family Day Care Homes. Day 

care centers and group day care homes must meet certain staff-to-child 
ratios when children are participating in swimming activities. 
Specifically, at least one program staff person must be assigned to: 

 
1. each infant up to 12 months of age, 
 
2. every two children between ages one and three, 
 
3. every four children between ages three and five, and  
 
4. every six children who are school-aged.   
 
No more than 20 children can attend swimming activities at one time. 

They must be directly supervised by a qualified staff member who is (1) 
at least 20 years old, (2) CPR-certified, and (3) a lifeguard with DPH-
approved certification. Non-swimmers must be clearly identified as such 
in a way lifeguards and staff can recognize (Conn. State Agencies. Reg. §§ 
19a-79-4a (c) & (d)).  
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For family day care homes, the provider must obtain written 
permission and instructions from parents specifying the conditions 
under which the parent will allow swimming when it is part of the 
program (Conn. State Agencies. Reg. 19a-87b-10(b)(3)(D)).  

 
If the swimming pool is located at or near the day care center or group 

or family day care home, it must have a fence or barrier at least four feet 
high with locked entrances (Conn. State Agencies, Reg., 19a-79-4a 
(h)(7)(C)).  
 

Youth Camps. DPH regulations require the director of a youth camp's 
swimming activities to be over age 20 and complete American Red Cross 
lifeguard training (Conn. State Agencies. Reg. 19-13-B27a(n)). This 
training course is offered online or onsite and takes between 24 and 27 
hours to complete. Training topics include: 
 

1. injury prevention and facility safety;  
2. patron surveillance;  
3. emergency preparedness;  
4. rescue skills; 
5. victim assessment;  
6. first aid, CPR, and automated external defribillators (AED); and 
7. care for head, neck, and spinal injuries. 

 
OTHER STATES’ REQUIREMENTS FOR PUBLIC SWIMMING POOL 

SUPERVISION AND SWIMMING INSTRUCTOR TRAINING  

 
Several states set supervision requirements for swimming pools that 

are open to the public.  Local health codes may also impose additional 
requirements.  A few states also set training or certification requirements 
for swimming instructors.   

 
Some of these states require at least one lifeguard for a given number 

of swimmers or given size pool. Others only require lifeguards under 
certain circumstances (such as when a fee is charged to use the pool), 
and require signs when lifeguards are not mandated.  States with 
lifeguard requirements generally provide that lifeguards must be certified 
by the American Red Cross or other organizations.  They also generally 
require lifeguards to be trained in first aid and CPR.  Some states also 
delineate various aspects of the lifeguards’ duties, such as specifying that 
lifeguards should not be assigned tasks which could distract them from 
observing people in the pool.  
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Below, we describe some examples of such supervision requirements.  
We also provide examples of swimming instructor training requirements.  
These descriptions do not provide all details of these states’ laws or 
regulations on this topic.  For example, the summaries do not include 

certification or training requirements that apply only to lifeguards. The 
summaries also focus on general requirements for public pools, and do 
not discuss additional requirements or exemptions that may apply in 
certain settings (e.g., more stringent supervision requirements for youth 
camps).    

 
California 

 
California’s Health and Safety Code requires lifeguard services at 

public swimming pools that are of wholly artificial construction and 
where a direct fee is charged to use the pool.  For all other public 
swimming pools, if no lifeguard service is provided, there must be signs 
clearly indicating that such services are not provided (Ca. Health & 
Safety Code § 116045). 

 
Lifeguards are required for wave pools (swimming pools designed to 

produce breaking wave action in the water and not primarily designed for 
standup surfing or bodyboarding) (Ca. Health & Safety Code § 115592). 

 
California also generally requires anyone providing aquatic instruction 

at a public swimming pool to possess a current certificate from an 
American Red Cross or Y.M.C.A. of the U.S.A. lifeguard training program, 
or have equivalent qualifications.  Such instructors must also be certified 
in standard first aid and CPR.  These requirements do not apply to 
people who only disseminate written materials relating to water safety. 

 
An aquatic instructor need not be certified if another certified aquatic 

instructor or certified lifeguard is continuously present during the 
instruction period (Ca. Health & Safety Code § 116033). 

 
Florida 

 
Florida law requires swimming instructors at public swimming pools 

to be certified by the American Red Cross, the Y.M.C.A., or other 
nationally recognized aquatic training program, in swimming instruction, 
first aid, and CPR (Fl. Stat. Ann. § 514.071).  

 
Florida also has an additional certification requirement for swimming 

instructors who specialize in training people with developmental 

disabilities (Fl. Stat. Ann. § 514.072). 
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Illinois 

 
Illinois regulations require lifeguards at all pools where children under 

age 16 are allowed in the pool enclosure without supervision by a 
responsible person who is at least age 16.  Lifeguards are also required 
at all wave pools and water slides. When lifeguards are not provided, 
there must be a sign indicating among other things that children under 
age 16 must be accompanied by a parent, guardian, or other responsible 
person at least age 16.  

 
When lifeguards are required for pools, there must be one lifeguard 

per 100 bathers or 2,000 square feet (sq. ft.) of water surface area, 
whichever would result in the lesser number.  Different requirements 
apply for wave pools and water slides (Ill. Adm. Code tit. 77 § 820.300).  
 

Massachusetts 

 
Massachusetts regulations require pool operators to provide one or 

more lifeguards if the local board of health determines that they are 
necessary for the safe use of the pool.  When determining whether and 
how many lifeguards are required, health boards must consider the 
pool’s size, shape, and capacity. The regulations suggest as a guideline 
that one lifeguard be provided for each 25 bathers.  If no lifeguard is 
required, the pool operator must post a warning sign in a conspicuous 
location, stating among other things that children under age 16 should 
not use the pool without an adult in attendance (105 Mass. Code Regs. 
435.23).  

 
Massachusetts regulations also provide that, if required by the local 

board of health, there must be at least one trained person on the 
premises at all times that a pool is open. This individual can be the pool 
supervisor, a lifeguard, a pool attendant, or other trained person. When 
determining whether the presence of such a person is necessary and 
minimum training or certification requirements, health boards must 
consider the pool’s size and capacity, average attendance, complexity of 
the disinfection equipment, and the facility’s history of compliance with 
the regulations (105 Mass. Code Regs. 435.17).  
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New Jersey 

 
New Jersey regulations require at least one person certified in first aid 

and CPR to be on the premises, available, and readily accessible when a 

public swimming pool is in use.  If the trained individual is not stationed 
at the pool, then the facility must conspicuously post a sign indicating 
the person’s location and how to access him or her.  
 

At least one certified lifeguard must be on duty for each 60 swimmers 
at all times when the swimming pool is in use; additional lifeguards are 
required in certain circumstances (N.J. Admin. Code § 8:26-5.2).  

 
Pennsylvania 

 
Pennsylvania regulations require recreational swimming 

establishments to have an adequate number of certified lifeguards on 
duty. “Recreational swimming establishments” are facilities with the 
primary purpose of swimming (including pools) that charge a fee for 
admission.  

 
Specifically, such establishments must have at least one lifeguard for  

every 4,000 sq. ft. of water surface area, plus one lifeguard for any 
fractional part of at least 1,000 sq. ft., on duty at all times the 
establishment is open for general swim purposes.  The state Department 
of Health can require a greater number if the pool’s size, shape, or other 
circumstances impair the lifeguard’s ability to survey the area. There 
must always be at least two lifeguards present when the facility is open 
for recreational swimming.  

 
During special events such as swim meets, swim team practices, or 

training programs in which the establishment’s use is restricted to only 
people participating in the special event, at least one lifeguard must be 
present whose sole duty is to protect bathers.  

 
Additional requirements apply related to diving boards and water 

slides (28 Pa. Code § 18.42).  
 

Rhode Island 

 
Rhode Island does not generally require lifeguards for non-residential 

pools that are open to the public.  However, the state does require a 
lifeguard for such pools when they are used by a swim club or by a group 
of unsupervised children who may have access to the pool.  Even when 

no lifeguard is required, the pool operator must, among other things, (1) 
ensure that someone trained in first aid is in close proximity to the pool 
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and (2) post a sign in a conspicuous place.  The sign must indicate 
various things, such as that no one under age 18 is permitted unless 
accompanied by an adult (R.I. Gen. Laws § 23-22-6). 

  
OTHER STATES’ REQUIREMENTS FOR SCHOOL SWIMMING POOL 

SUPERVISION AND SWIMMING INSTRUCTOR TRAINING  
 

We found two surrounding states, New Jersey and New York, that 
regulate swim instruction and supervision in school pools.  

 

New Jersey 
 

New Jersey’s State Board of Education (SBE) requires school pool 
supervisors to obtain a standard state swim instruction certificate. In 
addition, they must obtain three safety certifications from the American 
Red Cross or Y.M.C.A., including (1) CPR for professional rescuers, (2) 
lifeguarding, and (3) water safety instruction. In addition, SBE requires 
school administrators to annually report to their superintendents a list of 
swim instructors and copies of their certifications (N.J. Stat. Ann. § 
18A:26-2.3; N.J. Admin. Code § 6A:9-11.12).  

 

New York 
 

New York’s state health department regulates school pool safety and 
supervision. Those who supervise pool activities in physical education 
classes must be (1) at least age 16; (2) CPR-certified; (3) able to swim, 
dive, and tread water for specified times and distances; and (4) a certified 
lifeguard or complete 15 substitute training hours.  The health 
department must approve this substitute training, which includes a 
range of topics such as preventive lifeguarding and victim recognition; 
spinal injury management, first aid, and emergency care; and 
communication systems and emergency action plans.  

 

School pool operators must keep copies of staff certifications on file 
and develop a written pool safety plan. This plan must specify practices 
for pool supervision, injury prevention, emergency response, first aid 
provision, and soliciting help.   

 

When school staff conduct swim instruction, department regulations 
require the presence of an additional staff member if (1) the pool size 
exceeds 3,400 sq. ft. and (2) the number of swimmers is expected to 
exceed 50 percent of the pool’s capacity (based on 25 sq. ft. of pool 
surface area per swimmer) (N.Y. Comp. Codes R. & Regs. tit. 10, §§ 6-1.1 
to 6-1.31). 
 
ND:ts 


