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December 3, 2012  2012-R-0500 

DECISION BARRING THE STATE FROM MANDATING SCHOOL 
DISTRICTS PAY TUITION FOR PRESCHOOL STUDENTS WHO ATTEND 

INTERDISTRICT MAGNET SCHOOLS 

  

By: John Moran, Principal Analyst 

 
You asked for a summary of the declaratory ruling that found that 

when a student attends an interdistrict magnet preschool program 
outside of his or her home school district (i.e., “sending” district) the 
state cannot require the sending district to pay tuition to the magnet 
school for that student. 

 
SUMMARY 

 

Since 2008, the state had required that when a student attends an 
interdistrict magnet preschool outside of the student’s home district, the 
district must pay tuition to the magnet school. There are a number of 
magnet schools that offer all-day preschool, and under state law parents 
can choose to directly enroll their children in these magnets. The state 
had been requiring the sending districts to pay tuition to the magnet 
schools even if the sending districts did not offer preschool as an option 
for their own preschool population. 

 
Six school districts joined together to formally petition the State Board 

of Education (SBE) for a declaratory ruling on whether the education 
commissioner had improperly interpreted the interdistrict magnet school 
statutes when he required the sending districts to pay tuition. The SBE 
chose to appoint an impartial hearing officer to hear the case. Ann Bird, 
the hearing officer, issued a decision on August 6, 2012, that concluded 
the magnet school statute does not require sending districts to 
financially support students attending preschool programs outside of the 
district.  



   

December 3, 2012 Page 2 of 5 2012-R-0500 

 

 
On September 5, the SBE unanimously adopted the declaratory ruling 

and authorized the commissioner to take necessary action. The SBE 
chairman said the state would pick up the tuition cost for the 2012-13 

school year. He indicated the long-term solution was up to the General 
Assembly. The yearly tuition cost for preschool students to attend 
magnet schools outside their home districts is approximately $4 to $5 
million a year.  

 
(The petition submitted by the school districts had two parts. The 

second part concerned whether the statutes require sending districts to 
financially support students attending part-time K-12 magnet programs 
outside the district. The ruling affirmed that this was the requirement as 
long as the magnet programs are at least half time. But this report 
focuses on the preschool aspect of the decision.)  

  
MAGNET SCHOOLS BACKGROUND 

 
Under state law, “interdistrict magnet school programs” are designed 

to support racial, ethnic, and economic diversity and offer special and 
high quality curriculum (CGS § 10-264l (a)). (The law also requires 
students in the program to attend at least half-time, but that element 
has no bearing on the full-day preschool tuition issue.) The state has 
provided financial and program support for magnet schools since the 

legislature first created them in 1995. 
 
Prior to 2007, the law required magnet school operators to enter into 

participation agreements with the school districts who agreed to send 
students from their district to the magnet. These agreements meant the 
magnet could count on participating districts to send students and pay 
tuition for the students as detailed in the agreements.  

 
Parental Direct Enrollment and Tuition 

 
In 2007, the legislature changed the magnet school statute to allow 

parents to directly enroll their child in a magnet school regardless of 
whether the sending district was included in a participation agreement. 
The law also mandated that the sending districts pay tuition for their 
students attending magnets in other districts.  

 

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_172.htm#Sec10-264l.htm
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The new law required the tuition equal 75% of the difference between 
the average per pupil expenditure of the magnet school for the prior fiscal 
year and the magnet school per-pupil state operating grant. If the 
sending district failed to pay the tuition, the education commissioner 

could withhold state education aid to the district, up to the amount of 
the unpaid tuition, and transfer it to the fiscal agent for the magnet 
school as a supplementary operating grant. 

 
These changes opened up magnet schools to a much greater potential 

enrollment area, but it also removed the sending districts from having 
any control over what magnet schools their students could attend.  

 
In 2008, the legislature enacted a new law (PA 08-170) to help 

address the Sheff v. O’Neill desegregation settlement. This included 
provisions to expand the magnet school program. Following this, the 
State Education Department (SDE) issued a memorandum/notice 
regarding Sheff informing school districts that any sending districts are 
responsible for paying tuition for preschool students attending magnet 
schools, regardless of whether the sending district provides preschool to 
its own regular education students. 

 
PETITION FOR DECLARATORY RULING 

 
On October 6, 2011, six school districts joined together to formally 

petition SDE for a declaratory ruling regarding whether sending districts 
are required to pay the tuition for resident students attending preschool 
magnet programs, especially where a school district does not provide 
preschool for its own students. The following districts submitted the 
petition: Regional School District No. 10, Ellington Board of Education, 
New Hartford Board of Education, Newington Board of Education, 
Regional School District No. 16, and Barkhamsted Board of Education. 

 
The districts submitted per-student invoices for the 2011-2012 school 

year. The amounts are shown by school in Table 1. 
 

http://cga.ct.gov/asp/cgabillstatus/cgabillstatus.asp?selBillType=Public+Act&bill_num=170&which_year=2008&SUBMIT1.x=8&SUBMIT1.y=10
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Table 1:  Per-Student 2011-2012 Tuition for Full-Day Magnet Preschools Named in Petition. 
 

Preschool Grades Tuition 

Reggio Magnet School for the Arts, Avon Pre-K to 5 $3,740 

Montessori Magnet School, Hartford Pre-K to 5 2,928 

Museum Academy, Bloomfield Pre-K to 5 3,740 

International Magnet School for Global Citizenship, East Hartford Pre-K to 5 3,740 

University of Hartford Magnet School, West Hartford Pre-K to 5 3,327 

Discovery Academy, Hartford Pre-K to 5 3,740 

Medical Professions and Teachers Prep Academy, Windsor Pre-K 3,740 

 
On November 2, 2011, the SBE agreed to address the petition and 

chose to authorize the commissioner to appoint a hearing officer to 
conduct a formal hearing on the issue. 

 
DECLARATORY RULING 

 
The hearing officer, Ann Bird, issued her decision on August 6, 2012, 

in which she held sending districts are not required to pay tuition for 
preschool magnet school students. She based on the finding that under 
state law, school districts are not required to provide educational services 
for students under age five (preschool), with the exception of special 
education. That law requires each local or regional board of education to 
“furnish, by transportation or otherwise, school accommodations so that 
each child five years of age and over and under twenty-one years of age 

who is not a graduate of a high school or vocational school may attend 
public school. . .” (CGS § 10-186(a)). 

 
Citing a 2006 Connecticut Supreme Court decision, she wrote: “It 
is well settled that school districts are not required to provide, 
and students are not entitled to receive, educational services 
before age five (CGS § 10-186; Board of Education of Town of 
Hamden v. State Board of Education, 278 Conn j326 (2006)). 
 
Since the state does not require districts to provide education for 

preschool age children, then it cannot require a district that chooses not 
to provide that service to pay for it if parents choose to send their child 
out of district. 

 

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_168.htm#Sec10-186.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_168.htm#Sec10-186.htm
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In its response to the petition, SDE argued that preschool programs 
are a key recruitment tool for magnet schools. Once parents in a sending 
district choose to send a child to a magnet school they may continue the 
child into kindergarten and beyond if they are satisfied with the magnet 

school. The quality and availability of these programs encourage 
suburban parents to enroll their children in these magnet schools, an 
outcome that helps address the state’s desegregation goals under the 
Sheff settlement.  

 
Bird acknowledged this aspect of preschool programs as a recruitment 

tool, but held that it did not change the statutory facts of the situation. 
 
She also responded to SDE’s assertion that SBE has the implicit 

authority to impose the tuition requirement on the sending districts even 
if state law does not say all students are entitled to pre-K education. Bird 
ruled that the SBE does not have the inherent power to make law or 
impose requirements beyond those expressly stated in statute (Pereira v. 
State Board of Education, 304 Conn 1, 42-43 (2012)). Also, she found, 
more specifically, that the statutes provide no indication that the 
legislature intended for tuition rules to be different for preschool children 
attending magnet schools.  

 
“If the General Assembly had intended to exempt interdistrict magnet 

school form the limitations of Connecticut General Statutes Section 10-

186(a), it could and would have done so explicitly,” she wrote. 
 

JM:ts 

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_168.htm#Sec10-186.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_168.htm#Sec10-186.htm

