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MOTORIZED CARTS FOR RETAIL CUSTOMERS WITH DISABILITIES 

  

By: Veronica Rose, Chief Analyst 

 
 
You asked if state law requires retail establishments to provide 

motorized carts or other mobility devices for their customers with 
disabilities. 

 
This office is not authorized to give legal opinions and this report 

should not be construed as such. 
 

SUMMARY 

 
State law does not specifically require retail establishments to provide 

motorized carts or other mobility devices for customers with disabilities 
to use while shopping. But it makes it a discriminatory practice to deny 
anyone full and equal accommodations in a place of public 
accommodation because of a physical disability. Whether this could be 
construed as requiring retail establishments to provide motorized carts 
or other mobility devices for customers with disabilities to use in the 
establishments is a matter for the court to decide. For purposes of this 
law, a “public accommodation” means any establishment that caters or 
offers its services or facilities or goods to the general public (CGS § 46a-
63).   

 

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_814c.htm#Sec46a-63.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_814c.htm#Sec46a-63.htm
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Federal law does not require retail establishments to provide 
motorized carts or other mobility devices for customers with disabilities. 
The applicable federal law is the Americans with Disabilities Act (ADA), 
which prohibits discrimination in several areas against people with 

disabilities (42 USC § 12182(a)). To this end, it, among other things, 
requires places of public accommodation to be handicapped accessible so 
people with disabilities can get into them and access goods and services.  

 
For ADA purposes, a retail establishment is a place of public 

accommodation subject to the act's accessibility standards. This means 
that any such establishment opened for first occupancy after January 
26, 1993 must be readily accessible to people with disabilities, unless it 
is structurally impracticable to meet the requirements. Those that 
opened for first occupancy before that date do not have to be fully 
accessible. But they must remove architectural and communication 
barriers if readily achievable and, if not readily achievable, provide an 
alternative method of making their goods and services available to people 
with disabilities. Examples of alternatives to barrier removal include (1) 
providing curb service or home delivery, (2) retrieving merchandise from 
inaccessible shelves or racks, or (3) relocating activities to accessible 
locations.  

 
ADA regulations specifically state that public accommodations do not 

have to provide their customers or clients with personal devices, such as 
wheelchairs (28 CFR § 36.305).  

 
More information on the ADA is available at the Department of Justice 

website at http://www.usdoj.gov/crt/ada/adahom1.htm. 
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