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FIREWORKS LAWS IN CONNECTICUT, MICHIGAN, NEW HAMPSHIRE, 
AND PENNSYLVANIA 

  

By: Veronica Rose, Chief Analyst 

 
You asked for a description of fireworks laws in Connecticut, 

Michigan, New Hampshire, and Pennsylvania, and related federal law.  
 

SUMMARY 

 
Fireworks are regulated by both federal and state laws. Federal laws 

set the minimum standard; states may adopt more stringent standards. 
Federal regulations define two general categories of fireworks: (1) 

“consumer fireworks,” which are intended for use by the general public 
and (2) “display fireworks,” which are intended for commercial use, such 
as fireworks displays conducted by pyrotechnicians. The U.S. Bureau of 
Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) and the Consumer 
Product Safety Commission (CPSC) have general jurisdiction over the 
types of fireworks that may be legally sold and used in the country. Some 
states prohibit or limit consumer fireworks; others allow all types. 

 
Except for sparklers and fountains, all types of fireworks are illegal in 

Connecticut, including those legal under federal law, unless they are 
being used by licensed professionals in supervised displays at sites 
approved by state and local officials. Michigan allows all types of federally 
legal fireworks and it imposes a 6% fee on the pretax price of consumer 
fireworks sold at retail. It allows the unrestricted use of consumer 
fireworks on 10 national holidays and the day before and after each such 
holiday. New Hampshire allows all types of federally legal (1) display 
fireworks and (2) consumer fireworks, except sparklers containing 
chlorates or perchlorates, fire crackers, bottle rockets, and devices that 
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produce smoke as its only effect. Pennsylvania, with minor exceptions, 
prohibits all types of consumer and display fireworks without a town 
permit, which requires posting at least a $500 bond and a municipal 
finding that the permit applicant is competent to operator fireworks. 

 

(Because of the wide range of violations and penalties, we have not 
included them in this report, but can make them available to you if you 
wish.) 

 

FEDERAL LAW 
 

ATF monitors the manufacture, importation, distribution, and storage 
of display fireworks. These are large fireworks designed primarily to 
produce visible or audible effects for entertainment purposes by 
combustion, deflagration, or detonation (27 CFR § 555.11 & 49 CFR § 
172). CPSC regulates consumer fireworks, which include shells and 
mortars; multiple tube devices; Roman candles; rockets; sparklers; 
firecrackers with up to 50 milligrams of powder; and novelty items such 
as snakes, airplanes, ground spinners, helicopters, fountains, and party 
poppers (15 USC §§ 1261-1278 & 16 CFR §§ 1500.14, 1500.17, & 1507). 

The federal Department of Transportation regulates transportation of 
fireworks. 

 

With some exceptions, federal regulations prohibit the sale of the most 

dangerous types of fireworks to consumers.  These include cherry and 
aerial bombs, M–80 salutes, silver salutes, and other large firecrackers 
containing more than two grains of pyrotechnic mixture. The law also 
bans kits designed to build these fireworks (16 CFR § 1500.17(a)(3), (8), 
(9), & (11)).  (The exceptions include sale and distribution of the fireworks 
to farmers, ranchers, or growers through a wildlife management program 
administered by the U.S. Department of the Interior or by equivalent 
state or local government agencies.) 

 

CONNECTICUT 
 

With the exception of sparklers and fountains, which anyone age 16 
or older may use or possess, all fireworks are illegal in Connecticut 
unless they are being used by licensed, professional pyrotechnicians 
putting on supervised displays at locations approved by state and local 
officials. (Certain toy pistols, toy guns, and toy pistol caps manufactured 
in accordance with federal regulations are exempt from the definition of 
fireworks and are not regulated.) 
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To be legal for consumer use, sparklers and fountains must be non-
explosive and non-aerial and cannot contain (1) magnesium, except for 
magnesium-aluminum alloy, or (2) more than 100 grams of pyrotechnic 
composition or five grams of chlorate or perchlorate salts per item. If 

more than one fountain is mounted on a common base, the total 
pyrotechnic composition cannot exceed 200 grams (CGS § 29-357 et 
seq.).  

 
An entity conducting a fireworks display must get a $100 permit from 

the state fire marshal. As a condition of getting the permit, the entity 
must have at least $1 million in liability insurance (CGS § 29-359). The 
operator of the display must get a $200 competency certificate from the 
fire marshal as well.   

 
MICHIGAN 

 
Michigan allows all types of federally legal consumer and display 

fireworks and it imposes a 6% fee on the pretax price of consumer 
fireworks and low-impact fireworks (ground and handheld sparkling 
devices) sold at retail. It does not regulate “novelties,” which the law 
defines as (1) toy plastic or paper caps for toy pistols containing no more 
than .25 of a grain of explosive content per cap; (2) toy pistols, cannons, 
canes trick noisemakers that meet certain standards; (3) flitter sparklers 
in paper tubes up to 1/8 inches in diameter; and (4) toy snakes not 

containing mercury (Mich. Comp. Laws § 28.452 et seq.).   
 
The law allows unrestricted use of consumer fireworks on 10 national 

holidays and the day proceeding and following them (Mich. Comp. Laws § 
28.457).  It prohibits their use on public, school, church, or someone 
else’s property without express permission (Mich. Comp. Laws § 28.462).     

 
Anyone selling consumer fireworks must obtain an annual state 

certificate, which costs $1,000 per permanent location or structure and 
$600 for a temporary location, and maintain public and product liability 
insurance coverage of at least $10 million per occurrence (Mich. Comp. 
Laws §§ 28.454 & 28.455).  Anyone selling low-impact fireworks must 
register with the low-impact fireworks retail registry, maintained by the 
Department of Licensing and Regulatory Affairs, at least 10 days before 
selling the fireworks in each calendar year (Mich. Comp. Laws § 28.456).  

 
The law prohibits the (1) sale of consumer fireworks to minors and (2) 

use of consumer fireworks while under the influence of drugs or alcohol 
(Mich. Comp. Laws § 28.462). 

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_541.htm#Sec29-357.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_541.htm#Sec29-359.htmhttp://cga.ct.gov/current/pub/chap_541.htm


   

September 7, 2012 Page 4 of 5 2012-R-0387 

 

 
NEW HAMPSHIRE 

 
New Hampshire allows all types of federally legal (1) display fireworks, 

which may only be sold to licensees and anyone holding a state 
competency certificate to exhibit “display fireworks,” and (2) consumer 
fireworks, except fire crackers, bottle rockets, class “C’ sparklers or 
sparklers containing chlorates or perchlorates, and any device that 
produces smoke only as an effect (N. H. Rev. Stat. Ann. §§ 160-C & 
644:16(b)). The law defines the approved consumer fireworks as 
“permissible fireworks,” which can be used or possessed by anyone age 
21 or older (18 or older for people on active military duty). Permissible 
fireworks may be used on private property with the written consent of the 
owner or in the owner’s presence, except in a municipality that votes to 
prohibit their display (N.H. Rev. Stat. Ann. 160-C:11). 

 
Only people licensed by the state may sell permissible fireworks, and 

they must locate their business in a permanent structure that meets all 
local requirements and the state fire and building codes (N. H. Rev. Stat. 
Ann. § 160-C:3). As a condition of licensure, an applicant must first 
obtain a federal permit and a municipal permit to sell fireworks (N. H. 
Rev. Stat. Ann. §§ 160-C:2 & 160-C:3).  The law prohibits sales of 
permissible fireworks to anyone who appears to be under the influence of 
drugs or alcohol.  
 

People may legally possess display fireworks only if they (1) have a 
certificate of competency to display such fireworks and a municipal 
permit to display them; (2) hold a federal, state, or municipal permit or 
license to sell display fireworks or is licensed to store them; (3) are 
shipping fireworks interstate or between in-state licensees; or (4) are 
manufacturers or are carrying the fireworks on a common carrier (N. H. 
Rev. Stat. Ann. § 160-B:4). 
 

Only people licensed by the state may sell display or non-permissible 
consumer fireworks (e.g., firecrackers),  and they may sell these fireworks 
only at (1) wholesale ($1,000 or more) to people appropriately licensed or 
(2) retail to someone who holds a display permit and certificate of 
competency to operate fireworks (N. H. Rev. Stat. Ann. § 160-B:6). As a 
condition of licensure, an applicant must first obtain a federal permit 
and a municipal permit to sell fireworks (N. H. Rev. Stat. Ann. §§ 160–
B:2).   
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The fee for a state license to sell permissible or display fireworks is 
$1,500 per year for each retail location (N. H. Rev. Stat. Ann. §§ 160-B:6 
& 160-C3). The fee revenue is deposited into a dedicated account to fund 
the state’s fireworks inspection program.   

 
Any licensee or applicant for a license to sell or market display and 

consumer fireworks must file a $50,000 bond annually (N. H. Admin. 
Rules Saf-C 2603.03). Any licensee (1) authorized to market or sell 
display and consumer or permissible fireworks, (2) certified competent to 
display fireworks, or (3) licensed to sell fireworks at wholesale must have 
at least $100,000 in liability coverage per accident (N. H. Admin. Rules 
Saf-C 2603.05).  

 
PENNSYLVANIA 

 
With minor exceptions, Pennsylvania prohibits the use and 

possession of all types of consumer and display fireworks  without a 
town permit, which requires an applicant to post at least a $500 bond 
and the permit-issuing official to determine the operator is competent is 
and at least age 18. “Hand-held sparkling devices,” “novelties,” and “toy 
caps” are not regulated and, thus, are legally permissible. And non-
residents who present appropriate identification may purchase consumer 
fireworks for transfer out of state. Also, the law allows the use of 
consumer and display fireworks, without a permit, for limited, specified 
proposes, such as certain commercial, agricultural, and industrial uses. 

 
Only state-licensed facilities meeting specified physical and 

operational criteria may sell consumer fireworks and each facility must 
carry at least $2 million in public and product liability insurance. Among 
other things, the law limits the size (no larger than 12,000 square feet) 
and location of the facilities, bars admittance to unaccompanied minors 
and anyone appearing to be under the influence of drugs or alcohol, and 
prohibits the facilities from storing display fireworks (PA. Stat. Ann. §§ 
1275.3 & 1275.5). 

 
Any business entity that performs, provides, or supervises fireworks 

exhibitions must register with the attorney general (PA. Stat. Ann. § 
1276.2). 

 
VR:ts 


