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August 27, 2012  2012-R-0386 

PROVIDING CABLE TV SERVICES IN CONDOMINIUM COMPLEXES 

  

By: Kevin E. McCarthy, Principal Analyst 

 
You asked for a discussion of the law regarding the installation of 

cable TV service in a condominium complex. You were specifically 
interested in learning (1) whether the cable company must notify the 
condominium owners of the installation and (2) who is responsible if it 
damages property in installing wires in the complex.  

 
SUMMARY 

 
The law (CGS § 16-333a) requires the owner of a multiunit residential 

building to permit a cable company to wire the building if an occupant 
requests cable service and certain other conditions are met. The 
company must hold the building owner harmless for any damages 
caused by the wiring. Related regulations (Conn. Agencies Reg. § 16-333-
46) require the company to (1) notify the building owner before installing 
service and (2) reasonably compensate the building owner for any taking 
of property. 

 
Although the law applies to condominium complexes, it does not 

create any rights for individual condominium owners. The law does not 
address whether a cable company or condominium association must 
notify individual condominium owners of the installation of the wiring for 
cable service. (The bylaws governing the condominium may have 
provisions in this area.)  Nor does it entitle individual owners for 
compensation for damages to their units that might occur in the process 
of installing cable service, although it appears that this might constitute 
a tort for which the unit owner could seek damages in court. 

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_289.htm#Sec16-333a.htm
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PROVIDING CABLE TV SERVICES IN CONDOMINIUM COMPLEXES 

 
Wiring  

 
CGS § 16-333a requires an owner of a multiunit residential building 

to permit wiring to provide cable service in the building if:  
 
1. a tenant of the building requests cable service;  
 
2. the cable company covers the entire cost of the wiring;  

 
3. the company indemnifies and holds harmless the building owner 

for any damages caused by the wiring; and  
 

4. the company complies with all rules and regulations of the Public 
Utilities Regulatory Authority (PURA), formerly the Department of 
Public Utility Control, regarding the wiring.  

 
Although this provision refers to “tenants,” this section also explicitly 

applies to condominium associations. 
 
A cable company may not (1) enter into any agreement with the 

owners, lessees, or persons controlling or managing buildings it serves, 
or (2) commit or permit any act that would diminish or interfere with 
existing rights of any tenant or other occupant of the dwelling to use 
master or individual antenna equipment. Thus, if a condominium owner 
subscribes to a satellite broadcast service, the cable company cannot 
interfere with this service. 

 
Any person, firm or corporation that PURA determines, after notice 

and opportunity for a hearing, to have failed to comply with the law is 
subject to a civil penalty of not more than $1,000 for each day after 
PURA issues a final order. 

 
Building Owner Compensation 

 
CGS § 16-333a also requires PURA to adopt regulations authorizing 

cable companies, upon application by the owner of a multiunit 
residential building and with its approval, to reasonably compensate the 
owner for any taking of property associated with the installation of wiring 
and ancillary facilities for the provision of cable service. The regulations 
also specify terms that may and may not be included in contracts.   

 

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_289.htm#Sec16-333a.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_289.htm#Sec16-333a.htm
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Under the regulations (Conn. Agencies Reg., § 16-333-46) the 

company must notify the building owner at least 30 days before it plans 
to begin wiring the building. If the building owner seeks compensation 

from the company the owner must apply to PURA within 30 days of 
receiving this notification. The company and the building owner must 
seek to reach an agreement on the amount of compensation.  Any 
agreement is subject to PURA approval, and PURA must issue its 
decision within 90 days of receiving the agreement. If (1) the building 
owner and the company are unable to reach agreement after 60 days of 
negotiations or (2) PURA rejects an agreement, PURA must determine the 
appropriate amount of compensation within 90 days after starting the 
proceedings. The company can install, maintain, or remove facilities or 
provide service to an individual unit during these proceedings. PURA 
must consider various factors in making its determination, such as the 
value of the applicant’s property before and after the installation of cable 
service.  
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