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RELATIONSHIP BETWEEN TOWN AND BOROUGH ORDINANCES 

  

By: Rute Pinho, Associate Analyst 
 

 
You asked us to describe the relationship between town and borough 

ordinances and whether borough ordinances must be in agreement with 
town ordinances.  

 
The answer to the question regarding the alignment of borough and 

town ordinances requires a legal opinion, which the Office of Legislative 
Research is not authorized to provide. Consequently, this report should 

not be considered one. 
 
Towns and boroughs function as separate units of governments, even 

though they exist in the same area. Both exercise their powers through 
ordinances, which, in some cases, specify fines or other penalties for 
violating them. Towns derive their authority to enact ordinances from (1) 
charters they adopted and amended on their own (i.e., home rule) or that 
the legislature adopted and amended on their behalf (i.e., special act 
charters) and (2) the statutes. Similarly, boroughs derive their authority 
from special act or home rule charters and statutes that specify their 
powers and the range of services they are authorized to provide (Patricia 
Stuart, Units of Local Government in Connecticut, 1979).  

 
Because boroughs and towns function as independent political 

entities, generally performing different functions, their ordinances do not 
have to be in agreement. Boroughs, like special taxing districts and 
unconsolidated cities and towns, have jurisdiction over specified 
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functions and governmental activities within their territorial limits, and 
the ordinances they enact apply only within these limits. A town’s 
jurisdiction, on the other hand, may extend within a borough’s limits if 
its charter or the statutes authorize it.  

 
But even though their geographic jurisdictions overlap, town and 

borough charters and the statutes are generally designed to prevent a 
duplication of authority. This is based on the principle that two 
municipal corporations, such as a town and borough, cannot have 
control and jurisdiction at the same time within the same territory. 
According to McQuillin’s The Law of Municipal Corporations,: 

 
It is firmly established that there cannot be, at the same time, 
within the same territory, two distinct municipal corporations, 
exercising the same powers, jurisdiction, and privileges. This 
rule does not rest on any theory of constitutional limitation, but 
instead on the practical consideration that intolerable confusion 
instead of good government would obtain in a territory in which 
two municipal corporations of like kind and powers attempted 
to function coincidentally. (§ 7:8 (3d Ed.)) 

 
The Connecticut Superior Court cited this principle in Moore et al v. 

Town of Stamford (14 Conn. Supp. 258 (1946)) which arose because 
residents of the City of Stamford objected to paying taxes to the Town of 

Stamford. Although the case involved the relationship between an 
unconsolidated city and town, we cite it because that relationship is 
comparable to that between an unconsolidated borough and town. 
 

In Moore, city residents argued that they derived no benefits from 
services designed to serve residents in the area outside city limits and 
that consequently, the city had no power to levy taxes on property within 
city limits to defray the cost of providing these services. The court held 
that the statutes authorized the town to include property within the city 
on the town’s grand list and levy sufficient property taxes on all listed 
property to cover the town’s expenses.  

 
Although the court ruled that the town could tax property in the city, 

it noted that it is common for two municipal corporations, such as a 
school, fire, or water district, to exist in the same area for different 
purposes. “In the same manner, the city and town of Stamford function 
as independent political entities, and although the city comprises part of 
the same area as the town, they serve different aims and objects.”  
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The court did not reach the issue of whether two municipalities that 
exist in the same area, such as a borough and town, may simultaneously 
exercise the same power, but it cited a provision in Stamford’s town 
charter and various statutes that “prevent a duplication of authority.” 

Stamford’s town charter specifically precluded it from exercising its 
authority within city limits with respect to any matter for which the city 
had exclusive authority. In addition, the court noted that there are 
statutes that limit the authority of towns with a city or borough within 
their boundaries. For example, zoning commissions and boards of 
appeals in these towns have no jurisdiction over the part of town within 
the city or borough boundaries, unless the city or borough designates 
them as the zoning commission or board of appeals for the city or 
borough (CGS §§ 8-1(b) and 8-5(b)).  

 
Although the city and town were separate jurisdictions, the town 

could tax property in the city because the statutes required it to do so 
and would continue to do so until the legislature amended them. Upon 
appeal, the Connecticut Supreme Court upheld the Superior Court 
decision (Moore et al. v. Town of Stamford et al., 134 Conn. 65 (1947)). 
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