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FIREWORKS 

  

By: Veronica Rose, Chief Analyst 

 

 

You asked if there have been any legislative proposals in the last 15 
years to legalize all fireworks in the state. 

 
SUMMARY 
 

No bills have been proposed in the last 15 years to legalize all 
fireworks in Connecticut. But several have been proposed to make all 
fireworks, including sparklers, illegal for consumers (e.g., Senate Bill 
1006 (2001), House Bill 5669 (2003), and House Bill 6197 (2005)). The 

bills died in committee. 
 
With the exception of people conducting fireworks displays under a 

permit from the state fire marshal, the law prohibits anyone from selling 
or offering fireworks for sale at retail or using, exploding, or possessing 
them. Sparklers and “fountains” are legal. Anyone age 16 or older may 
buy, use, possess, or sell at retail “nonexplosive and nonaerial” sparklers 
or fountains containing no more than 100 grams of pyrotechnic mixture 
per item. 

 
The law defines “fireworks” as any combustible or explosive 

composition, or any substance or combination of substances or article 
used to produce a visible or an audible effect by combustion, explosion, 
deflagration, or detonation. Fireworks include blank cartridges; toy 
pistols, cannons, canes, or guns that use explosives; fire-propelled 
balloons; firecrackers; torpedoes; skyrockets; Roman candles; Daygo 
bombs; any fireworks containing an explosive or flammable compound;  

http://cga.ct.gov/asp/cgabillstatus/cgabillstatus.asp?selBillType=Bill&bill_num=1006&which_year=2001&SUBMIT1.x=14&SUBMIT1.y=8
http://cga.ct.gov/asp/cgabillstatus/cgabillstatus.asp?selBillType=Bill&bill_num=1006&which_year=2001&SUBMIT1.x=14&SUBMIT1.y=8
http://cga.ct.gov/asp/cgabillstatus/cgabillstatus.asp?selBillType=Bill&bill_num=5669&which_year=2003&SUBMIT1.x=12&SUBMIT1.y=12
http://cga.ct.gov/asp/cgabillstatus/cgabillstatus.asp?selBillType=Bill&bill_num=6197&which_year=2005&SUBMIT1.x=10&SUBMIT1.y=10
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and any tablets or other device containing explosive substance. The term 
does not include toy pistols, canes, guns, or other devices that use paper 
caps manufactured in accordance with federal regulations (CGS § 29-
356). 
 

The law defines “sparklers” as a wire or stick coated with pyrotechnic 
composition that produces a shower of sparks upon ignition. It defines 
“fountain” as any cardboard or heavy paper cone or cylindrical tube 
containing pyrotechnic mixture that produces a shower of colored sparks 
or smoke when ignited.  Fountain includes (1) a spike fountain, which 
has a spike for inserting the fountain into the ground; (2) a base 
fountain, which has a wooden or plastic base for placing the fountain on 
the ground; and (3) a handle fountain, which is a hand-held device with 
a wooden or cardboard handle. Sparklers and fountains cannot contain 
(1) magnesium, except for magnalium or magnesium-aluminum alloy; (2) 
more than five grams of chlorate or perchlorate salts per item; or (3) more 
than 100 grams of pyrotechnic mixture per item. When one or more 
fountain is mounted on a common base, the total pyrotechnic 
composition cannot exceed 200 grams (CGS §§ 29-356 & 357).  
 

Violators are subject to a fine up to $100, imprisonment for up to 90 
days, or both. But if an illegal sales violation involves more than $10,000 
in sales, it is a class A misdemeanor, punishable by imprisonment for up 
to one year, a fine of up to $2,000, or both. The penalty for a permit 

violation that results in an injury or death is a fine up to $10,000, 
imprisonment for up to 10 years, or both (CGS §§ 29-356 & 29-357). 
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http://cga.ct.gov/current/pub/chap_541.htm#Sec29-356.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_541.htm#Sec29-356.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_541.htm#Sec29-357.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_541.htm#Sec29-356.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_541.htm#Sec29-357.htm

