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PRIZE LINKED SAVINGS 

  

By: Katherine Dwyer, Legislative Analyst II 

 
 
You asked for information about prize linked savings (PLS) accounts. 

Specifically, you asked about any state or federal laws that would 
prevent Connecticut banks and credit unions from offering PLS 
accounts. 

SUMMARY 

PLS account holders generally receive entries into a drawing to win a 
cash prize when they deposit a certain amount of money into a savings 
account or other savings program. Some promotions cap the maximum 
number of entries a participant may receive each month in order to 
prevent wealthier participants from gaining an unfair advantage. 
According to the National Bureau of Economic Research, a PLS account 
“adds a lottery-like feature to an otherwise standard saving account, 
creating an asset structure that might hold great appeal to the target 
low-saver segment of the population” 
(http://papers.nber.org/papers/w16433). 

 
Federal law explicitly prohibits banks from running lotteries. 

Connecticut prohibits any lotteries other than those that are state-
operated, but that law could be amended to allow state-chartered credit 
unions to run lotteries. (The state has very limited regulatory authority 
over federally chartered credit unions, and any legislation creating a PLS 
program for credit unions and requiring regulatory oversight would likely 
have to be limited to those credit unions that are state-chartered.) 

http://papers.nber.org/papers/w16433


   

August 15, 2012 Page 2 of 5 2012-R-0360 

 

 
Federal law appears to prohibit banks from running raffles, since the 

definition of lottery in the federal statute seems to encompass raffles as 
well. Connecticut law also prohibits banks and credit unions from 

running raffles, but it could be amended to allow credit unions to do so. 
A 2011 bill, SB 358, proposed allowing Connecticut credit unions to 
conduct “savings promotions raffles.” 
 

Neither federal nor state law prohibits credit unions and banks from 
running sweepstakes. State law, however, would require an alternative 
means of entering the sweepstakes that would not necessitate opening a 
savings account.  

LOTTERIES 

Federal Law 

 
Federal law defines a lottery as any arrangement in which three or 

more people advance money or credit to another in exchange for the 
possibility that at least one but not all of the participants will receive 
more money than the amounts they advanced. The winners may be 
determined by any means, including: 

 
1. random selection; 

 
2. a game, race, or contest; or 

 
3. the results of one or more events in which any participant has no 

interest except for its bearing upon the possibility that he or she 
may become a winner (12 USC § 339(c)(2)). 

 
Federal law prohibits both state banks and national banks from: 

 
1. dealing in lottery tickets; 
 
2. dealing in bets used as a means of substitute for lottery 

participation; 
 

3. announcing, advertising, or publicizing the existence of a lottery; 
and 

 
4. announcing, advertising, or publicizing the identity of a lottery 

participant or winner (12 USC §§ 339(a), 25a, 1829a). 
 

http://www.law.cornell.edu/uscode/text/12/339
http://www.law.cornell.edu/uscode/text/12/339
http://www.law.cornell.edu/uscode/text/12/25a
http://www.law.cornell.edu/uscode/text/12/1829a
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Federal law allows non-profit organizations and governmental 
organizations to run lotteries provided they are not prohibited by the 
respective state’s laws. Federal law does not specifically prohibit credit 
unions from running lotteries.  

 
State Law 

 
Connecticut currently prohibits any lotteries other than those that are 

state-operated (CGS § 53-278a). The law could be amended to allow 
credit unions, but not banks, to run lotteries. 

RAFFLES 

Federal Law 

 
Federal law does not explicitly prohibit banks from running lotteries. 

However, it appears that the federal prohibition on bank-run lotteries 
may also extend to bank-run raffles if the raffles require entrants to 
advance money or credit in order to participate. Federal law does not 
appear to prohibit credit unions from running raffles. 

 
State Law 

 
Connecticut law allows the following to conduct, operate, or sponsor 

raffles if the town where they are located has adopted the Bazaar and 
Raffles Act: veterans’, religious, civic, fraternal, educational, and 
charitable organizations; volunteer fire companies; political parties and 
their town committees; and towns acting through a designated 
centennial, bicentennial, or other centennial celebration committee (CGS 
§ 7-172). Neither banks nor credit unions are included among the 
organizations that may sponsor raffles. 

 
For those eligible to sponsor raffles, cash prizes cannot exceed $50. 

Other prizes are limited to merchandise; tangible personal property; 
nontransferrable or nonrefundable tickets, coupons, or gift certificates 
entitling winners to merchandise; services; and transportation on 
common carriers to tour facilities (CGS § 7-177). 
 

As with lotteries, state law could be changed to allow credit unions to 
conduct raffles but federal law appears to prohibit doing the same for 
banks (see above).  

 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_946.htm#Sec53-278a.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-172.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-177.htm
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Savings Promotion Raffles 

 
In the 2011 legislative session, SB 358 (An Act Encouraging Increased 

Savings Deposits) would have allowed state-chartered credit unions to 

conduct “savings promotion raffles,” defined as raffles for which the only 
consideration required to win a prize is the deposit of a minimum 
specified amount of money in a savings account or other savings 
program offered by a Connecticut credit union. The bill would have given 
the banking commissioner the discretion to adopt regulations pertaining 
to the raffles.  

SWEEPSTAKES 

Federal Law 

 
Federal law does not prohibit banks or credit unions from running 

sweepstakes.  
 

State Law 
 
Under state law, a sweepstakes is a legal contest or game (1) where a 

prize is distributed by lot or by chance and (2) that does not require a 
permit or license to operate in the state (CGS § 42-295). A Connecticut 
bank or credit union could run a PLS promotion as a sweepstakes but to 

advertise it the law requires a free alternative means of entering the 
contest other than opening a savings account (CGS § 42-296). 
 

State law requires anyone advertising a sweepstakes in Connecticut to 
disclose in the advertisement, in the same size font as the prize 
description, the following: 

 
1. the prize’s retail value; 
 
2. if the element of chance is involved, the odds of winning the prize, 

or, if the odds depend upon the number of entries received, a 
statement to that effect; and  

 
3. whether the prize receipt is restricted or qualified in any way, such 

as travel dates or times or classes of travel or airlines. (Advertisers 
may satisfy this requirement by stating “major restrictions may 
apply to the use, availability, or receipt of this prize” and including 
the specific rules or restrictions in a separate statement in the 
advertisement.) 

 

The advertiser must also disclose clearly and conspicuously: 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_743n.htm#Sec42-295.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_743n.htm#Sec42-296.htm
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1. the promoter’s name and address; 
 
2. the sweepstakes’ sponsor; and 

 
3. any conditions or restrictions on the eligibility to receive the prize, 

such as age, residence, employment, or marital status (CGS § 42-
297). 

 
 
 

KD:ro 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_743n.htm#Sec42-297.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_743n.htm#Sec42-297.htm

