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SUPERVISED ABSENTEE VOTING DESIGNEES 

  

By: Kristin Sullivan, Principal Analyst 

 

You asked whether the law prohibits individuals who solicit qualifying 
contributions for General Assembly candidates participating in the Citizens’ 
Election Program (CEP) from also being supervised absentee voting designees. 
 

Under state absentee voting laws, registrars of voters or their designees 

supervise absentee voting at nursing homes and other residential care and 
mental health facilities.  The law does not prohibit individuals who solicit CEP 
qualifying contributions for General Assembly candidates from also being 
supervised absentee voting designees.  But it does restrict who may act as a 
designee.   

 

Specifically, the law (1) requires designees to belong to the same political 
party and live in the same town as the registrars who appoint them and (2) 
prohibits employees of the institution where the supervised voting occurs (e.g., 
nursing home or residential care home) from being designees.  The law also 

prohibits registrars of voters from supervising the voting when an immediate 
family member is on the ballot. 
 

During supervised absentee voting sessions, registrars or their designees 
deliver the ballots to the facility and jointly supervise voters while they fill them 

out. The voter has the right to complete his or her ballot in secret, but 
registrars observe the process and are available to provide assistance if asked. 
In that case, both parties’ registrars or designees jointly render assistance.  The 
sessions are optional or mandatory, depending on the number of patients at the 
facility who are registered voters. If at least 20 patients are registered voters in 

the town, the registrars must conduct a session (CGS §§ 9-159q and 159r).  
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http://cga.ct.gov/current/pub/chap_145.htm#Sec9-159q.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_145.htm#Sec9-159r.htm

