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APPOINTMENT PROCESS FOR CONNECTICUT SUPREME COURT 

JUSTICES 

  

By: Christopher Reinhart, Chief Attorney 

 
 
You asked about the process for appointing a Connecticut Supreme 

Court justice.  

SUMMARY 

Appointments for a Connecticut Supreme Court justice must follow 

the same process as for other judicial appointments: the Judicial 
Selection Commission (JSC) compiles a list of qualified candidates, the 
governor nominates someone from the JSC list, and the General 
Assembly approves the nomination. The law provides one exception to 
this process and allows the governor to nominate a sitting Supreme 
Court associate justice to be the chief justice without a JSC investigation 
and interview or the justice’s inclusion on the JSC’s candidate list.  

 
As for all judges, appointments for a Supreme Court justice are for 

eight-year terms, justices must be renominated and reappointed for 
additional terms, and they must retire at age 70 but can continue as 
referees after they retire. 

JUDICIAL SELECTION COMMISSION PROCESS 

The Connecticut Constitution requires all judges, except those who 
are elected (only probate judges are elected), to be nominated by the 
governor from a list of candidates compiled by the JSC (Connecticut 



   

July 23, 2012 Page 2 of 3 2012-R-0334 

 

Constitution Art. V, § 2). The law requires the JSC to seek and 
recommend qualified candidates. The JSC must adopt regulations 
concerning criteria by which to evaluate the qualifications of candidates, 
including incumbent judges who seek appointment to a different court 

(the regulations are available at: 
http://www.ct.gov/jsc/lib/jsc/documents/judicial_selection_commissio
n_regulations_from_colp.pdf).  

 
The law requires the commission to investigate and interview the 

candidates, including incumbent judges seeking appointment to a 
different court. A majority plus one of the JSC members present and 
voting must vote to recommend a new nominee to the governor or an 
incumbent judge for nomination to a different court (CGS § 51-44a(h)). 

GOVERNOR’S NOMINATION 

The governor is required to nominate a candidate for a judicial 
vacancy within 45 days of the date he receives the commission’s 
recommendations (CGS § 51-44a). He must choose a nominee from the 
JSC’s list except that he may nominate a sitting Supreme Court 
associate justice to be the chief justice without a JSC investigation and 
interview or the justice’s inclusion on the JSC’s candidate list. In this 
case, the associate justice serves the remainder of his or her current 
term as the chief justice (CGS § 51-44a(h)(2)). 

 
 The governor must refer each nomination to the legislature 

(Connecticut Constitution Art. V, § 2). In general, the governor’s 
nominations must be made on or before May 1st. But if a vacancy results 
from a death occurring on or after May 1st but before the session 
adjourns, he may make a nomination as soon as possible thereafter and 
the nomination must be referred immediately to the Judiciary Committee 
(CGS § 4-2). 

JUDICIARY COMMITTEE PROCESS 

The legislature refers the governor’s nomination to the Judiciary 
Committee (CGS § 2-40(a)). At the request of its chairpersons, the 
committee may hire someone to investigate the nominee’s suitability for 
judicial office. The investigator must report the findings to the committee, 
but the findings and report are confidential and not subject to public 
disclosure (CGS § 2-40(c)). If the nominee is a sitting judge, the 
committee also receives (1) judicial performance evaluation information 
from the Judicial Branch and (2) recommendations and complaint files 
from the Judicial Review Council (the council investigates alleged 
misconduct and can discipline judges)(CGS §§ 2-40a and 51-51q). 

 

http://www.ct.gov/jsc/lib/jsc/documents/judicial_selection_commission_regulations_from_colp.pdf
http://www.ct.gov/jsc/lib/jsc/documents/judicial_selection_commission_regulations_from_colp.pdf
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_872.htm#Sec51-44a.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_872.htm#Sec51-44a.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_872.htm#Sec51-44a.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_046.htm#Sec4-2.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_016.htm#Sec2-40.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_016.htm#Sec2-40.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_016.htm#Sec2-40a.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_872.htm#Sec51-51q.htm
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The committee holds a public hearing at which the nominee and other 
interested parties testify. The committee votes on the nominee at a 
committee meeting and reports its recommendation to the General 
Assembly within 30 legislative days but no later that seven legislative 

days before adjournment (CGS § 2-40).  

ACTION BY HOUSE AND SENATE 

Judicial appointments are by concurrent resolution. A roll call vote is 
required on each resolution in each chamber. There must be a special 
resolution for each nominee (CGS § 2-42). Within five days after the 
governor is notified that a judicial nomination has not been approved by 
affirmative concurrent action of both houses, he must make another 
nomination (CGS § 2-43).  

APPOINTMENTS WHEN GENERAL ASSEMBLY NOT IN SESSION 

The governor may not fill a vacancy when the General Assembly is not 
in session unless he first submits the proposed appointee’s name to the 
Judiciary Committee. Within 45 days, the committee may hold a special 
meeting to approve or disapprove the proposed appointee by majority 
vote. The governor may not administer the oath of office to the interim 
appointee until the committee approves the appointment. If the 
committee cannot complete its investigation and act on the appointment 
within the 45-day period, it may extend the period by 15 days, but it 

must notify the governor in writing of the extension. The committee is 
deemed to have approved the appointment if it fails to act within the 45-
day or 15-day extension period (CGS § 2-40(b)). 
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