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LIABILITY FOR BUSINESS PERSONAL PROPERTY TAXES 

  

By: John Rappa, Chief Analyst 

 
 
You asked if municipalities can require business tenants to pay the 

previous tenant’s delinquent personal property taxes. The answer to this 
question requires a legal opinion, which the Office of Legislative Research 
cannot give. Consequently you should not regard this report as one.  

 
We found no law under which municipalities can require a business 

property’s new tenant to pay the prior tenant’s delinquent personal 
property taxes. The new tenant, like other businesses, is liable for taxes 

on the taxable business personal property the tenant owns.  
 
This requirement is specified in the property tax assessment statutes, 

which specify how and when municipalities must assess real and 
personal property for taxation. In doing so, they specify a taxpayer’s 
liability for personal property.  

 
CGS § 12-71(a) requires taxpayers to list the personal property they 

own for taxation as other statutes require. CGS § 12-41 requires them to 
list this property in a “declaration” and submit it to the municipality 
where the property is located by November 1 annually. It imposes 
penalties on those that fail to do so (CGS § 12-41(d)), but CGS § 12-42 
allows tax assessors to extend the November 1 deadline.  CGS § 12-49 
requires taxpayers to sign, date, and deliver the declarations under the 
penalty of false statement.  

 

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_203.htm#Sec12-71.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_203.htm#Sec12-41.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_203.htm#Sec12-41.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_203.htm#Sec12-42.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_203.htm#Sec12-49.htm
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The taxable properties listed in the declarations constitute the 
taxpayers’ liability.  CGS §12-62a requires municipalities to assess that 
property (and all other taxable real and personal property) at 70% of its 
fair market value as of the October 1 preceding the November 1 

submission deadline. (October 1 is the annual assessment date for all 
taxable real and personal property.)  

 
Taxpayers may also be liable for taxes on property they did not list in 

the declarations if the assessors believe it belong to them. CGS § 12-53 
allows assessors to add property to a declaration they believes the 
taxpayer owns but did not include in the declaration. Further, if a 
taxpayer fails to submit a declaration, CGS § 12-42 allows the assessor 
to fill one out, listing the property he or she believes the taxpayer owns.  

  
Taxpayers aggrieved by the assessors’ decisions can appeal them to 

the municipality’s board of assessment appeals. Attachment 1 is an OLR 
report outlining the appeals process (2009-R-0335). 

 
JR:ts 

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_203.htm#Sec12-62a.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_203.htm#Sec12-53.htm
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_203.htm#Sec12-42.htm
http://cga.ct.gov/2009/rpt/2009-R-0335.htm

