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ELIGIBILITY FOR CERTAIN STATE ELDERLY PROGRAMS 

  

By: Nicole Dube, Associate Analyst 
 

 
 
You asked what the eligibility requirements are for the (1) Connecticut 

Homecare Program for Elders (CHCPE), (2) Statewide Respite Care 
program, and (3) Medicaid Personal Care Assistance (PCA) waiver 
program.  

SUMMARY 

Applicants must meet certain eligibility requirements to participate in 
the (1) CHCPE, (2) Statewide Respite Care program, and (3) Medicaid PCA 
waiver program. All three programs are administered by the Department 
of Social Services (DSS) and impose income and asset limits. Under 
CHCPE, these limits differ depending on whether services are provided 
under the program’s Medicaid- or state-funded components. CHCPE and 
the Medicaid PCA waiver program also require applicants to meet 
functional eligibility requirements.  

CHCPE 

CHCPE has both Medicaid- and state-funded components that pay for 
home- and community-based services for eligible individuals age 65 and 
older who are at risk of nursing home care. The program operates under 
a three-tiered service structure that provides a range of services, 
depending on the applicant’s condition. Two tiers are state-funded; the 
third is authorized under a Medicaid-waiver. Services include care 
management, adult day care, homemaker services, transportation, 

http://www.ct.gov/dss/cwp/view.asp?a=2353&q=305170
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meals-on-wheels, minor home modifications, and certain personal care 
assistant and assisted living services (CGS § 17b-342).  
 
Financial Eligibility 

 
Financial eligibility differs for the program's two portions. For the 

Medicaid-funded portion, the monthly income limit is currently $2,094 
for the individual who receives the services. Assets are limited to $1,600 
per individual, $3,200 per couple if both receive services, and $22,728 
per couple, or higher if the couple undergoes a “community spousal 
assessment” if only one receives services. The state-funded portion 
currently has no income limit; asset limits are $34,092 for an individual 
and $45,456 for a couple, regardless of whether one or both are receiving 
services. 

 
Functional Eligibility 

 
DSS and the access agencies it contracts with assess clients’ 

functional level to determine the most appropriate service plan. Clients 
fall into one of three categories, which determine the funding source for 
their services. 

 
1. Category 1 provides limited, state-funded care for moderately frail 

people who are at risk of hospitalization or short-term nursing 
home placement. Per-client expenditures must be less than 25% of 
what nursing home care would cost.  

 
2. Category 2 provides state-funded services for people who would 

otherwise need short- or long-term nursing home care. Per client 
expenditures for these clients must be less than 50% of the 
nursing home cost.  

 
3. Category 3 uses Medicaid funds to pay for people who would 

otherwise be in a nursing home where Medicaid would pay for their 
care. Care costs cannot exceed 100% of the nursing home cost.  

 

Cost Sharing 
 
By law, state-funded participants must contribute to the cost of their 

care. Those with income up to 200% of the FPL must contribute 7%; 
those with income over 200% FPL must contribute 7% plus an applied 
income amount DSS determines. Certain people living in affordable 
housing under the state's assisted living demonstration program are 

exempt from the cost-sharing requirement.  

http://cgalites/current/pub/chap_319y.htm#Sec17b-342.htm
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STATEWIDE RESPITE CARE PROGRAM 

The Statewide Respite Care program provides respite for caregivers for 
people with Alzheimer's disease or related disorders, regardless of age, 
who are not enrolled in CHCPE. DSS administers the program in 
partnership with the state's five area agencies on aging (AAAs). 

 
An individual is eligible to receive up to $7,500 of services annually, 

depending on need. This includes up to 30 days of out-of-home respite 
care services. Respite services include homemaker services, adult day 
care, short-term medical facility care, home health care, and personal 
care assistant and companion services. 
 

An eligible individual is a person with (1) physician-certified 
Alzheimer’s disease or related dementia and (2) income that does not 
exceed $41,000 and assets that do not exceed $109,000. Income and 
asset limits are annually increased to reflect Social Security cost of living 
adjustments. There is no age requirement for eligibility, but these 
diseases primarily affect seniors.  

 
Program participants must pay a 20% co-payment for all service 

costs, unless the AAA waives the payment on hardship grounds (CGS § 
17b-349e). 

MEDICAID PCA WAIVER PROGRAM 

The Medicaid PCA Waiver program provides PCA services to adults 
with severe disabilities age 18 and older who would otherwise require 
institutionalization. To qualify for the program, a person must: 

 
1. need assistance with at least two activities of daily living (i.e., 

eating, bathing, toileting);  
 
2. lack family and community supports to meet this need;  

 
3. have a monthly income that does not exceed $2,094 and assets 

that do not exceed $1,600, unless he or she qualifies for the 
Medicaid for Employed Disabled program, which has higher 
income and asset limits; and  

 
4. be able to direct his or her own care and supervise private 

household employees or have a conservator to do this. 
 

http://www.ct.gov/agingservices/cwp/view.asp?a=2513&q=313026
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_319y.htm#Sec17b-349e.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_319y.htm#Sec17b-349e.htm
http://www.ct.gov/dss/cwp/view.asp?a=2353&q=305236
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2012 legislation requires program participants, once turning 65, to be 
transitioned to CHCPE to continue to receive these services (CGS § 17b-
605a; PA 12-1, June Special Session).  
 

RESOURCES 

Connecticut Homecare Program for Elders website,  
http://www.ct.gov/dss/cwp/view.asp?a=2353&q=305170, last visited 

on July 18, 2012. 
 
Medicaid PCA Waiver program website, 

http://www.ct.gov/dss/cwp/view.asp?a=2353&q=305236, last visited on 
July 18, 2012. 

 
Statewide Respite Care program website,  
http://www.ct.gov/agingservices/cwp/view.asp?a=2513&q=313026, 

last visited on July 18, 2012. 
 
  

ND:ro 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_319mm.htm#Sec17b-605a.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_319mm.htm#Sec17b-605a.htm
http://www.cga.ct.gov/asp/cgabillstatus/CGAbillstatus.asp?selBillType=Bill&bill_num=6001&which_year=2012
http://www.ct.gov/dss/cwp/view.asp?a=2353&q=305170
http://www.ct.gov/dss/cwp/view.asp?a=2353&q=305236
http://www.ct.gov/agingservices/cwp/view.asp?a=2513&q=313026

