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You asked what the state requirements are for the duration of 

physical education classes or activity in public schools. 

SUMMARY 

There is no statutory or regulatory requirement for public schools to 
provide a set amount of time for physical education in any grade. New 
legislation enacted in 2012 requires each school district to include a total 
of 20 minutes of “physical exercise” in each regular school day for 
students in kindergarten through grade five (K-5). This requirement took 
effect July 1, 2012. 

 
State Department of Education (SDE) physical education curriculum 

guidelines recommend that school districts offer physical education in all 
grades, including minimum recommended durations. But school districts 
are not required to follow state curricula and the SDE guidelines are 
voluntary.  

 
Districts and schools must report on students’ physical fitness in 

their annual strategic school profiles. To implement this requirement, 
SDE requires districts to give fourth, sixth, eighth, and tenth-graders an 
annual state physical fitness test designed to measure their flexibility, 
cardiovascular fitness, and strength, among other things. 
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 STATUTORY REQUIREMENTS 

The statutory requirements for physical education or activity are: 
 
 To graduate from high school: For grades 9-12, each student must 

have a minimum of one credit in physical education over the four 
grades. One credit is defined as the equivalent of a 40-minute class 
period each school day for one school year (CGS § 10-221a (b), (c), 
and (f)).  

 
 In grades K-5: Starting July 1, 2012, each school district must 

provide a total of 20 minutes of physical exercise during the 
regular school day (PA 12-116, § 9 and PA 12-198, § 5). Prior law 
required districts to offer K-5 students a daily period of physical 
activity but did not specify its duration (CGS § 10-221o). The 
“physical exercise” does not have to occur in a physical education 
class; it can be one or more recess periods.  

CURRICULUM GUIDELINES 

Connecticut does not mandate curricula. Instead, the SDE issues 
curriculum guidelines that districts may voluntarily follow. The state’s 
most recent physical education guidelines, issued in 2000, recommend 
the following: 

 
 Elementary school: A minimum of 60 to 100 minutes per week 

increasing to 80 to 120 minutes in intermediate grades 
 
 Middle school: A minimum of three class periods per week 

comparable in length to other content periods 
 
 High school: A recommendation that districts (1) adopt graduation 

requirements that exceed the statutory minimum for physical 
education (one credit over four years) and (2) provide physical 
education to all students in each of their high school years 
(Physical Education-A Guide to K-12 Program Development, Sec. IV, 
pp. 59-60.) 

REQUIRED PHYSICAL FITNESS ASSESSMENT 

By law, schools and school districts must report on their students' 
physical fitness as part of the annual strategic school profiles (CGS § 10-
220c). Each school district and school profile must address 
characteristics, needs and resources, including whether a gym is 

available, time allotted for physical education instruction, and 
participation in athletics and extracurricular activities. 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_170.htm#Sec10-221o.htm
http://www.sde.ct.gov/sde/cwp/view.asp?a=2618&q=320982
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_170.htm#Sec10-221c.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_170.htm#Sec10-221c.htm
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To implement the law, SDE requires districts to administer a state 

test, the Connecticut Physical Fitness Assessment, to all students in 
grades four, six, eight, and 10 who are participating in physical 

education during the testing period, which is the last week in September 
through the second week in November. The test measures muscle 
strength, muscular endurance, flexibility, and cardiovascular fitness. A 
full description of the test requirements is available on SDE’s website.  
 
 
JL:ro 

http://www.sde.ct.gov/sde/lib/sde/pdf/curriculum/phys_ed/fitness_guide/Fitness_Assessment_Test_Administrators_Manual.pdf

