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CHARITABLE GAMING FOR SCHOOL FUNDRAISING 

  

By: Duke Chen, Legislative Analyst II 
 

 
 
You asked what types of charitable games an educational organization 

may hold for fundraising. 
  

SUMMARY 
 

Educational organizations may promote, operate, or sponsor bingo, 
bazaars, and raffles, subject to state law and Department of Consumer 

Protection (DCP) gaming regulations. They may also sell sealed tickets at 
bingo games and bazaars and in conjunction with social events they 
conduct or sponsor. Sealed tickets are cards with tabs that, when pulled, 
reveal images, symbols, or numbers that entitle the holder to a prize if 
they match a designated winning combination. 

 
Organizations wishing to promote or conduct any of these charitable 

gaming activities should contact DCP for more details about 
qualifications and help in obtaining the requisite permits. Additional 
information on the laws and regulations is available at: 
http://www.ct.gov/dcp/cwp/view.asp?a=4107&q=483094. 

BINGO 

The law allows educational organizations to conduct bingo in towns 
that have voted to approve bingo (CGS § 7-169(d)).  

 

http://www.ct.gov/dcp/cwp/view.asp?a=4107&q=483094
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-169.htm
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An educational organization promoting or conducting bingo must get 
a DCP permit, which determines the number of events, frequency, and 
prize limits. As a prerequisite, the organization must register with DCP 
and get a DCP identification number (CGS § 7-169a). It must have been 

organized for at least two years before applying for the permit (CGS § 7-
169(d)).  

 
Only a sponsoring organization’s qualified members may promote and 

operate bingo. But DCP may allow qualified members of other registered 
organizations to help (CGS § 7-169). The organization may award cash, 
merchandize, lottery tickets, or personal property as prizes and must 
keep accurate records of receipts and disbursements available for DCP 
inspection. It must also file financial returns, and pay a regulation fee of 
5% of the gross receipts, less prizes, from the bingo session. 

 
The law has special provisions allowing parent teacher associations or 

organizations to operate bingo without a permit (CGS § 7-169e). They 
may operate without a permit if they (1) annually register with DCP and 
pay an annual $80 registration fee, (2) obtain a DCP identification 
number, (3) charge not more than $1 admission fee, (4) have individual 
prizes of cash or merchandise that do not exceed $50, and (5) only have 
active members volunteer to assist in operating the games. 
These organizations must keep accurate records, which must be 
available for DCP inspection. 

 
Operating without a permit or in violation of the laws or regulations 

carries a penalty of up to $200, imprisonment of up to 60 days, or both 
(CGS § 7-169(k)(5)). 

 
BAZAARS AND RAFFLES 

 
The law allows educational organizations to conduct, operate, or 

sponsor bazaars and raffles, provided they get a local permit, in any town 
that has adopted the Bazaars and Raffles Act. A “bazaar” is any place a 
sponsoring organization maintains for disposing of merchandise awards 
by means of chance. A “raffle” is an arrangement for raising money by 
the sale of tickets, as determined by chance after the sale, entitling the 
holders to prizes (CGS § 7-170). 

 
DCP regulations allow sponsoring organizations to conduct the 

following games of chance at bazaars: knock-a-block games, dime 
pitches onto a flat surface, jar ticket games, straw games, lollipop games, 
duck pond games, fifty-fifty games, and other games DCP approves 

(Conn. Agencies Regs. 7-185-10b). By law, they may also conduct golf 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-169.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-169.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-169e.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-169.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-170.htm
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ball drop, cow-chip, teacup, and duck- and frog-race raffles (CGS § 7-
185a).  

 
To get the requisite permit, an organization must have been organized 

in good faith and actively functioning as a nonprofit organization within 
the municipality that is to issue the permit for at least six months before 
applying. The permit determines raffle frequency, deadlines, and prize 
limits. Only a sponsoring organization’s qualified members may volunteer 
to promote and operate bazaars and raffles, and the organization must 
designate in its permit application three members who will be in charge. 
People under age 18 may not promote, conduct, or work at bazaars or 
raffles; and people under age 16 may not sell raffle tickets or promote 
ticket sales (CGS § 7-172).  

 
Organizations may award merchandise, tangible personal property, 

tickets (including lottery tickets), coupons, or gift certificates as prizes. 
Cash prizes may be awarded for (1) blower ball games (up to $50) and (2) 
golf drop, duck- and frog-race, or traditional raffles (CGS §§ 7-177 and 7-
177a). After the events, organizations must submit financial reports 
either to DCP or the police chief of the town that issued the permit, 
depending on the type of permit (CGS § 7-182).  

 
Anyone who violates the bazaar and raffle laws or regulations or 

operates without the requisite permit is subject to a fine of up to $1,000, 
imprisonment of up to one year, or both (CGS § 7-186). 

SEALED TICKETS 

Any organization wanting to sell sealed tickets must get a DCP permit 
(CGS § 7-169h(b)). The law allows educational organizations to sell sealed 
tickets in conjunction with social functions or events that they sponsor 
(CGS § 7-169h(h)(4)). Organizations may buy sealed tickets from DCP-
registered distributors or from DCP (if available) (CGS § 7-169h(i)).  

 
Sealed tickets may only be sold, offered for sale, displayed, or open to 

public view only (1) during bazaar or bingo games, (2) on the 
organization's premise, or (3) in connection with a sponsored social 
function. People under the age of 18 may not buy sealed tickets (CGS § 
7-169h(k)). 

 
DCP may impose a civil penalty of up to $500 for violations (CGS § 7-

169h(n)(3)). 
 

DC:eh 

http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-185a.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-185a.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-172.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-177.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-177a.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-177a.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-182.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-186.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-169h.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-169h.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-169h.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-169h.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-169h.htm
http://www.cga.ct.gov/current/pub/chap_098.htm#Sec7-169h.htm

